dilluns, 31 d’agost del 2009

Cursa de Cervera: pinzellades turístiques

Bé, si no hi ha cap imprevist el proper dissabte començaré la temporada de curses a Cervera, capital de la comarca lleidatana de la Segarra i com en altres curses anteriors, aquest comentari previ pretén només donar unes quantes pinzellades sobre què s'hi pot fer, per què val la pena anar-hi, etc. En principi, tant la ciutat com la comarca no tenen gaires recursos o elements d'interès prou rellevants com per merèixer una visita aprofundida i de gaires dies. De fet, aquest panorama turístic certament desolador es repeteix per a la resta de comarques de la Depressió central catalana, atès que des d'aquest punt de vista -i que em perdonin els i les segarrenques- podríem dir que es tracta d'una mena de "terra ignota". Tot i així, podríem aprofitar les seves excel.lents comunicacions (p. ex. l'autovia A-2 Barcelona-Lleida i l'Eix Transversal Girona-Lleida, passant per Manresa) per acostar-nos-hi i gaudir d'algunes visites i indrets determinats.

Per exemple, a la mateixa Cervera visitaríem la seu de l'antiga Universitat (la que va promoure el rei Felip V com agraïment pel suport de la ciutat a la seva causa i durant un temps l'única que hi hagué a Catalunya), el carreró de les bruixes i el Museu Comarcal de Cervera (format per la Casa Museu Duran i Sanpere i el Museu del Blat i la Pagesia. I sobretot, si hi aneu el darrer cap de setmana d'agost no us perdeu la festa de l'Aquelarre, la gran cita de la bruixeria i esoterisme i que ha servit per posar la ciutat en el mapa dels grans esdeveniments festius del país.

Per la resta de la comarca destacaríem la ciutat de Guissona, on podem fer una visita al jaciment de la ciutat romana d'Iesso, de les més importants de la Catalunya interior a la seva època. Derivat d'aquest passat romà, i aprofitant el "boom" de les festes medievals i altres, podeu gaudir del mercat romà que es fa durant el mes de juliol. I evidentment, no ens podem perdre una visita a la seva coneguda Cooperativa Agroalimentària que de ben segur, deu ser l'element més identificatiu de la ciutat arreu de Catalunya.

I com no, sent una comarca que va ser una marca fronterera entre terres cristianes i mores, és lògic que hi hagi escampats alguns castells dignes d'una visita. Hi trobem el de les Pallargues, Florejacs, Vicfred, Les Oluges i Montfalcó Murallat (a la imatge), entre altres, i que s'agrupen al voltant de l'anomenada Ruta dels Castells del Sió (per a qui no ho sàpiga, el Sió és un d'aquells rius petitons, desconeguts de Catalunya que gairebé mai porta aigua i que si hi passes per sobre ni te n'adones si no és pel cartell que l'anuncia a peu de carretera).

I per últim, podríem acostar-nos al monestir de Sant Ramon Nonat, a la vila homònima i conegut també com l'"Escorial de la Segarra" perquè la seva estructura recorda en part a la del famós monestir madrileny. També us parlaria de la vila de Torà però com ja vaig fer-ho en un post anterior, arran de la cursa que hi vaig córrer a finals de març, me l'estalvio i si us interessa us adreceu al fitxer corresponent.

Tot plegat, si voleu més informació detallada sobre Cervera i la resta de la comarca de la Segarra, podeu clicar en aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada