dissabte, 5 de novembre del 2011

Diguem NO a la RFEA!!

A través del Facebook i del Twitter del que és un dels referents en el món de les curses populars a Catalunya, com és en Miquel Pucurull (organitzador de la cursa de Cantonigròs) m'assabento d'una notícia que pot afectar a molts corredors -jo inclòs- que ens agraden participar en curses sense cap més intenció que gaudir corrent. Es tracta de la iniciativa de la Real Federació Espanyola d'Atletisme (RFEA) de cobrar una "llicència de dia" de 3€ per cursa (i 5€ per una marató) a les proves que estiguin adscrites al seu calendari. El motiu argumentat és que els i les corredores que la tinguin gaudiran d'una assegurança la qual cosa no té gaire sentit perquè moltes vegades ja va inclosa amb la inscripció a les curses. És clar que veient el boom de l'atletisme popular tot fa pudor a un desig, únicament, recaptatori perquè pel que he pogut llegir aquesta llicència no té cap altra finalitat i els suposats avantatges que pugui tenir no són gens rellevants, tret que vulguis participar en una prova al costat de corredors d'elit i que amb molta sort els veuràs passar de llarg, i potser també després quan pugin al pòdium, si és que tu ja has arribat. A la imatge podeu llegir l'editorial del diari "El 9 esportiu" que en parla.

Davant d'això, d'aquesta mena d'"impost revolucionari", l'alternativa és que els organitzadors de les curses que es qualifiquin de "populars" es plantin i que no apliquin aquesta mesura. En el meu cas, però, i per ser sincers, no compto que m'afecti gaire -per no dir gens- ja que moltes de les curses que he fet no crec ni que hagin considerat mai l'opció d'entrar en aquest calendari "oficial" i si per casualitat, d'ara endavant topo amb alguna que me'l volen cobrar, la meva decisió és ben clara i rotunda: NO. Al cap i a la fi, si vull ser coherent amb mi mateix he de mantenir la tendència a buscar curses que siguin barates o que tinguin una relació qualitat-preu-distància bona, i si aquesta llicència no ha de fer més que encarir el preu de la inscripció, aleshores me'n busco una altra. Per sort, i ja ho hem dit també més d'un cop, l'oferta cada cop és més àmplia i variada. Seria molta mala llet que una que volgués fer tant sí com no hi apliqués aquest "impost".

Ara bé, si us va el rotllo de participar en curses d'un cert prestigi potser sí que sortireu "esquitxats", tret que aquestes tampoc vulguin passar per l'adreçador. I aquest ha estat el cas de proves tan prestigioses com la marató de Sevilla o la de Behobia-San Sebastián, que han decidit retirar-se. Per exemple, sobre aquesta darrera reprodueixo part del comunicat oficial de l'organització, que diu el següent: "El C.D. Fortuna siempre ha manifestado su interés en una participación de altura –aún sin dar premios en metálico‐, dejando clara a la vez la primacía del atleta popular, hacia el que siempre ha dedicado lo mejor de su esfuerzo organizativo. La decisión de la R.F.E.A. de imponer su licencia y el pago de 3 euros a los atletas populares, bajo pena de expulsión del calendario y pérdida consecuente de los atletas de elite, suscitó desde el primer momento nuestro rechazo y, pese a habernos reunido con la R.F.E.A. para buscar alternativas, no ha habido ningún cambio en la propuesta inicial. Hoy nuestra postura es y va a seguir siendo igual de firme. No vamos a imponer a los atletas populares ningún pago –menos aún a cambio de nada‐ solamente para que la Federación ingrese 65.000 euros valiéndose de su capacidad coactiva sobre unas personas a las que –a la vista está‐ controla a cambio de una beca con dinero público. Lamentamos sinceramente que esto pueda impedir la inscripción de atletas que pueden dar un magnífico espectáculo en cabeza de carrera y que siempre han demostrado un gran afecto por nuestra prueba. No perdemos la esperanza de que al menos Rafa Iglesias consiga su objetivo. El rechazo que ha provocado en las carreras populares esta imposición federativa está siendo muy notable y son muchas las pruebas importantes que se han salido del calendario. Los primeros perjudicados son los y las grandes atletas, que pueden quedarse “sin trabajo” y sin marcas en su palmarés, fuera de las competiciones oficiales, como consecuencia de esta arbitrariedad".

Per acabar aquesta breu entrada, us deixo una notícia del diari "Marca" que també se'n fa ressò. Tot plegat,i reproduint la tornada de la coneguda cançó d'en Raimon, "Diguem NO".

14 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. És clar que la RFEA només ens vol com a mesura recaptatòria. Sort que moltes de les curses en les quals hi participem s'han negat. Espero que es mantinguin. Jo, per la meva part, i se sóc conscient que ens graven amb aquests 3€ més, no hi aniré...

    ResponElimina
  5. Raúl,
    La teva percepció és compartida per molta gent: la Federació ha vist aquí un filó i no el vol desaprofitar. Ara bé, la darrera paraula és nostra: si sabem que en una cursa se'ns fa pagar aquest "impost", doncs a prendre pel sac i a per una altra, que avui dia n'hi ha un munt per triar.

    Una altra cosa és que sense saber-ho -perquè no es digui enlloc- és que aquests 3€ s'incorporin al preu final de la inscripció. Però aquí esperaria de l'organització en qüestió que tingués l'amabilitat d'informar-ne i que després, la gent decidís.

    Salutacions i seguim en contacte.

    ResponElimina
  6. Joan Carles, estaríem parlant de les curses incloses al calendari de la RFEA i que així poden comptar amb corredors internacionals (siguin o no d'elit). La majoria de cursa, encara que penseu que són "populars" són dins el calendari de la Fed.Catalana d'Atletisme (FCA), la qual cosa permet que corrin atletes estrangers que visquin (legalment) a Catalunya o tinguin fitxa federativa per un club català. La qualitat, doncs, queda garantida de sobres. Tret d'alguna cursa com la Mitja de Granollers o la Marató de Barcelona, que part del seu viure el basen en figures internacionals, no afectarà a la majoria de curses que ja es celebren, que no volem passar per aquest impost revolucionari.
    Salutacions

    PD: a veure si t'animes i vens més sovint a les curses de "segona corona metropolitana"

    ResponElimina
  7. Javi,
    Sóc conscient que la majoria de curses populars en què m'hi fixo i/o acabo fent no responen a aquest perfil i per tant, no incloses en aquest calendari que suposa haver de pagar aquest "impost revolucionari". Però més que res que consti la meva oposició a aquesta iniciativa que, estic segur, no s'hagués produït si el món de l'atletisme popular no hagués "esclatat" com ho ha fet darrerament.

    Per cert, què entens per "segona corona metropolitana"? Potser si m'ho acotes una mica encara m'hi animaré. Però si segueixes el bloc ja sabràs de la meva tendència per les curses de Ponent (tot i ser del Bages) i altres contrades no tan "metropolitanes". Però ja posats qui sap si el decembre faig la mitja marató de Mataró. Valdria aquesta?

    Salutacions ben cordials.

    ResponElimina
  8. hola de nou,
    "segona corona metropolitana" de Barcelona, és clar... o sigui, Maresme, Vallès (els dos) Baix Llobregat i altres contrades que som el rerapaís de la gran capital del centralisme català...jeje
    La de Mataró em val, els Maimakansu i companyia s'ho curren molt. Si t'agraden les Mitjes amb polvos finals (dels de rentar) no et pots perdre la "meva", la de Montornès (també tenim cursa "curta" d'uns 5km.) És l'onze de març. Restes convidat!
    Salutacions!

    ResponElimina
  9. Javi,
    Ja em consta que la de Montornès té fama de donar una bossa d'obsequi ja ja només per això val la pena inscriure-s'hi. Crec que la de Marató també va en aquesta línia. Potser si li dic a la dona aquest dada, encara s'hi animarà perquè vingui.
    I d'aquí al març vés a saber si em veuré obligat a fer la cursa de 5 km. i deixar estar la mitja marató.
    Per cert, curiositat, si ets de Montornès i et dius Javi ... tenim alguna coneixença fent vida per Madrid? Potser vaig errat però tinc les meves sospites.
    Salutacions.

    ResponElimina
  10. vaja... m'has descobert! jajaja!
    doncs sí, tinc un individu per Madrid que es diu germà meu... sospites confirmades. Tenim els mateixos gustos pel que fa a estudis, jeje. Quins records!

    salut

    ResponElimina
  11. Vaja, vaja ... quina sorpresa!
    Encantat de saludar-te i espero que les coses et vagin bé.
    Ens "veiem" per aquí o pel Facebook. Records a l'Abel.

    JC

    ResponElimina