dimecres, 20 de gener del 2010

Segon test: solucions

Passats uns dies publico les solucions del segon test que relaciona la Geografia amb el turisme i les curses que he fet. En aquest cas recordo que els indrets fan referència a algunes comarques de la demarcació de Barcelona. Són les següents:
  1. Si visiteu aquesta vila et pots sentir com un antic miner, fer un àpat en un castell on el prestigiós director de cinema Orson Wells va rodar part d'una pel.lícula i si la futura legislació catalana ho permet, encara podràs veure un Correbou. La ciutat és Cardona i la pel.lícula és Campanades a mitja nit.
  2. En una raconada del Bages hi ha 3 poblets ara força més coneguts que abans per motius turístics i de segona residència, i que van donar peu a una dita per fer referència a com de diferent es devia viure abans. Es tracta de Mura, Talamanca i un tercer. El poblet és Rocafort i la dita diu el següent: "Mura, Talamanca i Rocafort, tres pobles de mala mort". Recordeu que en algun moment hem rumiat la possibilitat d'organitzar una cursa per aquestes contrades (no descartada) i que ben a prop (al Pont de Vilomara) se'n fa una altra (de 10 km.) que té força acceptació.
  3. Encara que força desconegut (fins i tot per als propis habitants), Manresa té un vincle amb un sant bastant important per haver-hi fet una estada certament perllongada, i que després va fundar una important ordre religiosa. El sant és Ignasi de Loiola i l'ordre la dels Jesuïtes. Recordeu que a la capital del Bages he participat dues vegades a la seva cursa atlètica.
  4. Seguim amb aquesta vena "santoral", prop de Manresa hi ha un monestir recentment reconvertit a un complex turístic i gastronòmic, encapçalat per un cuiner famós parodiat abans al Polònia i que té cognom d'emperador romà. El monastir és Sant Benet de Bages i el cuiner el mediàtic Ferran Adrià. El centre es troba al municipi de Sant Fruitós de Bages (ja veieu que anem de Sant en Sant) on he fet una de les meves darreres curses i participaré també a la seva Marxa del terme d'aquest proper diumenge.
  5. Prop de l'Ametlla de Merola teniu l'oportunitat de visitar un dels pocs exemples d'antiga colònia tèxtil reconvertida en museu i si aprofiteu aquest proper cap de setmana (15 al 17 de gener) podreu gaudir al municipi del costat de la festa major d'hivern, amb un acte que destaca per sobra la resta i que té un nom prou "pornogràfic" (en castellà). El museu és Can Vidal i l'acte festiu la "Corrida". En aquest municipi encara no he participat a cap cursa però no ho descarto en un futur, ja que crec que se'n fa una organitzada pels bombers i també una duatló.
  6. Al seu moment una coneguda tarotista va donar a conèixer al gran públic una determinada muntanya pels temes de bruixeria i esoterisme, tot i que sempre ho ha sigut per motius més "profans". Si la pugeu haureu de decidir per quin cantó fer-ho. La muntanya és el Pedraforca i el personatge l'Aramís Fuster. Si repasseu els escrits trobareu un parell que inclouen aquesta muntanyota com a teló de fons (una sortida en BTT i fa poc una altra amb raquetes de neu).
  7. A aquesta vila marinera podeu arribar-hi en cotxe si participeu en un ral.li d'època, després banyar-vos en alguna platja envoltat de cossos llustrosos (sovint masculins) i a finals de l'any passat, fer una passejada pels seus carrers al més estil zombie en el marc d'un mundialment conegut festival. La ciutat és Sitges i el Festival el de Cinema Fantàstic de Catalunya. Recordeu que aquí vaig debutar en el món de les curses populars participant en la seva Mitja Marató.
  8. En aquesta mateixa ciutat podeu visitar un museu amb un nom curiós, barreja de refugi i de ferro forjat, i tastar un plat de molta anomenada, també a altres indrets del voltant, que fins i tot ha donat nom a una ruta. El museu és Can Ferrat i el plat la Xatonada.
  9. Canviem de ciutat i ens desplacem a una altra on l'hoquei patins té molta tradició (de fet el seu equip és un dels potents a nivell nacional), però no tanta com una antiga activitat industrial que ara s'ha museïtzat. La ciutat és Igualada i el museu el de la Pell. A la capital de l'Anoia va ser on vaig córrer una de les meves curses de 10 km. més ràpida.
  10. Finalment, i per concloure el test, la cirereta del pastís, la pregunta que va per nota: al nord de la comarca d'on és capital la ciutat de la pregunta anterior, es conrea un producte gastronòmic petitó i rodonet que és una especialitat local i està tramitant l'obtenció del segell de qualitat d'"Indicació Geogràfica Protegida". El producte és el cigronet de l'Alt Anoia.
Les fotos que incloïa l'enunciat del test eren una panoràmica del Castell de Cardona, el retrat de Sant Ignasi de Loiola i una sala del museu de Can Ferrat (Sitges). I per cert, sobre la pregunta de què hi feia la caràtula de la pel.lícula Ratatouille, la resposta és que si esteu al cas de les pel.lícules de Disney Pixar, el cuiner Ferran Adrià va assessorar en la traducció d'alguns termes culinaris i a la versió en castellà va donar veu a un dels seus personatges (en concret un estirat crític de cuina d'aquells que poden enfonsar un restaurant amb només una sola paraula negativa d'un plat). A més, la rata protagonista de la història -Remy- pronuncia al principi de la pel.lícula una frase d'en Ferran: "Menjar bé, cuida la salut i alimenta l'ànima".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada