diumenge, 8 d’abril del 2012

Cursa de la Policia de Catalunya: massa cara

Fa uns dies que vaig rebre un missatge electrònic des de l'organització de la propera edició (la 7ª) de la Cursa de la Policia de Catalunya entre Manlleu i Vic, a fer el diumenge 13 de maig. Tot i que aquesta no entrava en els meus plans (el maig crec que ja el tinc ocupat) he tafanejat el web i he vist un altre motiu per no participar-hi: el preu. Així, crec que és excessiu fer pagar 16€ per una cursa de 10 km. que no té cap més interès que moltes altres d'aquesta mateixa distància i que es redueix a sortir de la plaça major de Manlleu i seguir la carretera local B-522 que la uneix amb Vic, que és gairebé una recta. I compte, que si bades i fas la inscripció a partir del 31 d'abril, et penalitzen amb 5€ més. Renoi, si es descuiden ... No sé jo si aquesta és la manera més eficaç d'aconseguir el propòsit que segons consta al web, diu el següent: "La Cursa de Policia de Catalunya neix d’una iniciativa de les policies locals i l’ABP dels Mossos d’Esquadra d’Osona, amb l’objectiu d’incrementar la cohesió entre els cossos policíacs que integren la Policia de Catalunya i entre aquests i els ciutadans als quals presten el seu servei, ja que és una cursa popular oberta a tothom". Que sigui oberta i popular no vol dir que s'hagi de cobrar aquest "peatge", oimés si estem en temps de crisi i que molta gent crec que ara s'ho rumia dues vegades abans d'inscriure's en un o altra cursa en funció d'aquest criteri.

De fet, jo la vaig fer al 2010 (crònica) i si no vaig errat, vaig pagar 10€, la qual cosa voldria dir que hi hauria un augment del 60% respecte l'edició d'enguany, en tan sols 2 anys. Potser és que les retallades de la Generalitat i els Ajuntaments estan colpejant tant els cossos policíacs que ara han vist en aquesta cursa una manera d'obtenir ingressos atípics. I qui sap si una prova de com l'objectiu que abans he citat s'està perdent és l'evolució del nombre de participants (a partir de les classificacions) des del seu origen fins l'any passat: 573 (2006), 500 (2007), 1.008 (2008), 988 (2009), 838 (2010) i 739 (2011). Veieu com en 6 anys ha passat a superar el miler de corredors i ara ja n'ha perdut un quart. I per mi no val com a motiu per incrementar-ne el preu que 1€ de les inscripcions sigui en concepte d'aportació solidària per al Banc d'Aliments d'Osona doncs ja sabeu que n'opino jo d'aquesta qüestió(i sinó, ho podeu llegir en aquesta entrada). Total, que crec que aquesta cursa és molt poc solidària envers els corredors tenint en compte els temps que corren, mai millor dit. Per sort, d'oferta n'hi ha cada cop més i hi ha més on escollir que ens resulti menys onerós per a les nostres butxaques. Al cap i a la fi, sempre queixant-me del preu d'algunes curses, sobretot les que fan per BCN i rodalies (p. ex. la de Bombers) i a l'interior també trobem exemples a evitar. Potser si la gent deixés d'anar-hi els organitzadors s'adonarien del que estan fent. Temps al temps.

Per contra, si voleu alguna altra cursa on la relació qualitat-preu sigui molt òptima, aquí us en deixo dues opcions: la cursa de fons de Canovelles d'aquest proper dilluns de Pasqua, de 15 km. i per 7€ (això sí, amb un "càstig" de fins 15€ en funció de quan es faci la inscripció). I la segona és la cursa de muntanya de Castelltallat (20 de maig) que ja conec de l'any passat (crònica) i que aquí sí tenen clara la situació que pateix molta gent ja que al web diuen literalment: "Som conscients de la crisi econòmica que hi ha, i no volem que això sigui un problema per a participar a la nostra cursa, així que hem intentat ajustar al màxim el preu de la inscripció. En aquesta segona edició, hem volgut fer la cursa més popular i hem rebaixat el preu de la inscripció a 6,00€ si la feu anticipada per Internet o de forma presencial a la botiga col·laboradora, i 10,00€ si us inscriviu el mateix dia de la cursa. Si la cosa va bé i ens acompanyen els patrocinadors, esperem ajustar encara més el preu l’any vinent". Ja podeu donar per fet que per mi, aquesta cursa té moltes butlletes perquè la repeteixi, no només pel preu sinó per la referència que en tinc de l'any passat.

Però com dic sempre, que cadascú triï el que li vingui més de gust. Ara bé, després que no es queixi del preu ja que si es busca, es troben curses barates. Encara ...

2 comentaris:

  1. Dius que 16€ és excessiu? Que em dius de 12€ per una cursa de 5Km? http://www.ugebadalona.com/elsvdebadalona/Inscripcions.php Com se't queda el cos, eh?

    Jo, darrerament faig les curses que puc sense mirar el preu, doncs si miro el preu no en faria cap. Darrerament també, es parla molt dels preus, fins i tot, a www.corredors.cat pots trobar algun fil on es parla del increment desorbitat i excessiu del preu de les curses amb dades reals i cronològiques, molt didàctic, però jo, o pago una mitja de 20 € per cursa, o no corro en cap cursa, no hi ha alternativa, i que carai, jo vull córrer curses.

    Jo ja tenia pensat anar a Manlleu-Vic però fa mesos em vaig quedar sense cotxe i ara m'haig de menjar Renfe, FGC, autobusos, etc, cada cop que vull fer una cursa fora de Barcelona ciutat o les rodalies més immediates.. pel que l'increment del preu, i sobretot del temps a invertir no val la pena, pel que malauradament, si vull competir haig de fer-ho a Bcn o a prop.

    A les curses de Bcn i rodalies, tinc la sensació de que se'm tracta de "tonto" al inscriure'm a preus péls núvols (no és el teu cas), es diu, com bé dius, que mentre es segueixi apuntant gent, continuarant pujant preus, ... Joan, ja fa anys que li dono a això del córrer, vaig trobar en la competició, per petita que fos la cursa, un al·licient, una forma d'escapar de la rutina setmanal, unes metes, i ara, no tinc alternativa, o faig Bombers, o faig un entrenament per la llera del Besòs; o faig la Cursa del Dimoni o faig una tirada Besòs - Premià ... com veus, qui vol competir, poca alternativa gratuïta o barata i de qüalitat té a Bcn i rodalies.

    Deixant de banda la meva postura, aquí, el més important, és que hi ha un problema de fons de pedagogia. No vull generalitzar, no vull que ningú es senti ofès, però la tònica habitual és: 1) tinc un club, associació de veïns, grup d'amics; 2) necessito diners (molt legítim); 3) faig una cursa a 20 € el dorsal; 4) justifico el preu dient que si Banc d'aliments, que si promoció del esport, etc. No home no, que no ens enganyin, o és que encara hi ha algú que es creu que fan una Cursa per que estimen l'esport? que és per promocionar l'esport entre els més joves? fan un negoci, i com a tal, s'entra en el negoci o no s'entra. Em sembla molt esquizofrènica la tónica habitual del corredor de criticar preus mentre clicka a "pagar". Poc a poc estan apareixent curses que ofereixen la opció low cost, no crec que duri gaire aquesta postura, no dona diners, i un negoci que no dona diners, tanca.

    Per acabar, i a mode d'anècdota: Fa poc es va celebrar la 1a Mitja Marató de Salamanca. La discussió al Facebook de la organització, les setmanes prèvies a la competició, era una petició, quasi fregava la súplica, que la gent sense dorsal no accedis al circuit, i hi havia molts "corredors" que es justificàven afirmant que ells també volien córrer la Mitja de Salamanca i "que tenien tot el dret de fer-ho", que "el carrer era de tothom", etc. Tinc un amic que està estudiant a Salamanca, la va córrer, va ensenyar-me amb "proves fotogràfiques" que els corredors pirates representaven un tant per cent molt elevat del total dels corredors/es. Que en treiem d'aquesta Mitja que hi ha dos opcions, o passem per l'aro com es diu, i paguem 20 € o piratejem, i aquí ja la moral de cadascú, encara que si parlem de moral, aquest ja és un altre tema, doncs qui té la moral més dubtosa, el que passa per l'aro o el que és revel·la?

    Salut i quilòmetres!

    ResponElimina
  2. Hola David,
    Dedueixo que dues viure i córrer per BCN i rodalies i en aquest sentit, ho tens una mica més cru que altra gent per poder córrer en curses on, d'entrada, el preu de la inscripció sigui més barat que més enllà de l'àmbit metropolità. No he fet cap de cursa llevat de la marató del2010 i suposo que no en faré cap més perquè com bé dius, tindria la impressió que se'm tractaria com un babau. Entenc que en el teu cas hagis de passar per l'adreçador i participar en aquestes curses perquè sinó, no tindries cap altra opció de fer curses, amb el que això implica. Per part meva, ja fa temps que el gust per la competició se'm va diluir i ara escullo curses on, a més del fet que la relació qualitat-preu sigui òptima, també sigui una bpna oció per sortir amb la família i passar el dia.

    Sóc conscient que ben mirat això últim incrementa el preu de la sortida amb l'excusa de la cursa -la seva inscripció, el dinar a fora, etc.- però això últim ja va per compte meu, no forma part de la cursa en si mateixa. El que m'emprenya és haver de pagar un determinat preu per una cursa quan amb prou feines fa un any o dos, aquest era bastant més baix. I posats a comparar, pels 16€ d'aquesta cursa de Manlleu-Vic, pots pagar la inscripció en unes quantes mitges maratons (p. ex, la de Tàrrega del proper maig em costarà 13€). Posats a comparar, fem-ho amb un criteri "objectiu": el preu per cada quilòmetre i ens trobaríem amb moltes sorpreses.

    També és cert que si el preu de les curses s'incrementa any rere any arribarà un moment -espero i confio- que algunes tinguin una davallada espectacular quant al nombre de participants, perquè d'aquesta manera els organitzadors s'adonin que no van pel bon camí, i que encara que en un cas concret l'increment pugui ser de pocs euros (o tan sols d'un), si un va fent més curses al llarg del mes i va sumant què li pot suposar al cap de l'any, potser en deixarà de fer-ne alguna que abans la tenia per segura. Potser aquest no serà el cas de les que es facin a BCN -perquè amb la quantitat de gent que hi viu, sempre acabaran omplint les inscripcions- però sí de moltes més on la massa crítica de possibles participants sigui menor, per una simple qüestió demogràfica. I és clar. quan a més a a més tens una oferta que s'incrementa també, la gent té més opcions per triar. Altrament dit, que encara que jo visqués a Vic o a Manlleu o a les rodalies, tampoc faria aquesta cursa de la Policia perquè havent-la fet ja, no crec que el seu "contingut" compensi el preu que et fan pagar. Encara que no m'hagués de gastar res en concepte de viatge, dinar fora, etc.

    Tot plegat, David, que amb els seus diners la gent ha de fer el que cregui més adient, faltaria més. Sempre he tingut la impressió que viure a BCN és car i fins i tot, també córrer-hi en curses.

    Gràcies per la teva opinió i seguim en contacte.

    JC

    ResponElimina