dijous, 17 de desembre del 2009

Súria: a córrer per la Patrona!

Aquest proper diumenge tindrà lloc la tercera edició de la Santa Barbara Race, a la vila bagenca de Súria, i organitzada per l'empresa minera Iberpotash. Es tracta d'una cursa que ja la volia fer l'any passat (havia de ser la meva estrena en aquest món) però unes molèsties en un turmell i la intenció de fer la mitja marató de Sitges poques setmanes després em va fer desistir d'aquesta idea. I pel que em van explicar els col.legues Frans i Xavi, (que sí hi van ser) la decisió va ser encertada ja que les condicions meteorològiques van fer que el seu recorregut, a més de dur per si mateix, fos també més complicat pel fang que hi havia acumulat. Esperem que l'edició d'enguany això canviï, si més no pel temps, i si hem de "patir" que sigui tan sols per la duresa del seu recorregut. Si accediu al Web de la cursa veureu que a partir del km. 1,5 s'inicia una pujada d'uns 2 quilòmetres d'allargada i amb un pendent destacat, ja que es parteix d'una altitud d'uns 250 m. i s'arriba als 500 m. I després un puja i baixa fins arribar al km. 12 a partir del qual s'inicia la baixada fins a la meta. En total, una tirada de 14 km. (més llarga que la de l'any passat) i perquè us en feu una idea del que estem parlant, des d'aquesta edició ha entrat a formar part de la Lliga Catalana de Curses de Muntanya. Ja em veig a venir que patirem!!

La cursa té, per mi, l'atractiu de passar pel mig de les instal.lacions mineres de l'empresa i per la "muntanya de sal" que s'ha generat durant dècades d'activitat extractiva (i que encara creix). Ara bé, el nom de "muntanya" diria que és massa "amable" perquè realment no és més que una acumulació de residus salins, que no és ben bé el mateix, o si ho preferiu, una forma més de contaminació i d'impacte ambiental (per allò de la salinització de les aigües, mortalitat de la fauna piscícola, de la vegetació, etc.), a més del visual. Del tema dels runams ja he parlat en algun altre escrit sobre els de Sallent i per tant, no és ara el moment de repetir-me de nou. Això sí, si voleu veure una autèntica muntanya de sal aneu a la veïna vila de Cardona, que allà n'hi ha una i a més s'hi pot visitar. Tant se val, malgrat aquesta qüestió que d'ençà uns anys no deixa de crear polèmica a la comarca, i si ens centrem en l'entorn estrictament, no cada dia es té l'oportunitat de córrer pel mig d'un runam molt espectacular i visible des de molts punts.

Com es diu al Web, la cursa forma part del programa d'actes de la festivitat de Santa Bàrbara; per tant, potser que sapiguem per a qui redimonis haurem de córrer. Doncs bé, sembla ser que va ser una màrtir cristiana que va viure al segle IV encara que fins i tot hi ha dubtes de la seva mateixa existència i també d'on era originària. La tradició cristiana diu, però, que va ser tancada pel seu pare en una torre per preservar la seva bellesa i que no fos seduïda per qualsevol brètol i el que és pitjor, que durant el seu captiveri es va convertir al cristianisme. Per això, fou denunciada pel seu propi pare i després de patir tortures vàries (ni me les vull imaginar) ell mateix la va decapitar (ja veieu que abans no s'estaven amb foteses). Després, però, Déu se'n devia sentir agreujat i va enviar un llamp perquè el socarrimés. Per aquesta mateixa qüestió del llamp, ha passat a ser la patrona d'aquelles professions que treballen amb explosius, des dels militars artillers als miners, entre altres. Per cert, la seva onomàstica és el 4 de desembre i si coneixeu alguna Bàrbara, encara teniu gràcia per felicitar-la.

De fet, tanta tradició deu tenir aquesta patrona entre els col.lectius professionals més "explosius" com la presència de l'activitat minera a la vila surienca. En aquest sentit, si us interessés saber una mica més d'aquesta història, us recomano que fullegeu el llibre (2009) "Cum grano salis. La sal i la potassa a Súria (1185-1982)" de l'historiador Albert Fàbrega. I parlant de tradicions, no cal oblidar que el sector miner ha estat sempre molt reivindicatiu i sovint ha donat molts problemes a allò que hom anomena stablishment. I un botó de mostra és que, justament, aquest diumenge els treballadors miners de Súria, Sallent i Balsareny han convocat una acció de protesta contra l'empresa durant la celebració de la cursa, amb motiu de la presentació d'un ERO que preveu aturar la producció durant mig any. Aquesta justifica l'expedient per l'estancament de les vendes de potassa a nivell mundial, que han fet que els magatzems de les mines del Bages estiguin al màxim de capacitat; per la seva banda, els sindicats no veuen lògic que una empresa amb guanys els darrers tres exercicis no faci cap aportació a l'expedient, amb el qual els treballadors passarien a cobrar només el 55% del sou brut (veure notícia). Ja veurem com acaba tot plegat i esperem que aquesta acció no destorbi el transcurs normal de la cursa.

I per últim, si a banda de participar a la cursa voleu fer alguna cosa més a Súria, sempre podreu fer una passejada pels carrers del seu Poble Vell, el nucli antic del municipi que conserva la seva fesomia medieval i està presidit pel seu castell. O si preferiu una visita guiada, també hi ha l'opció de fer-la si contacteu amb l'Oficina de Turisme del poble. Si la cursa fos el mes de novembre, es podria fer coincidir amb la Fira Medieval d'Oficis (enguany ja s'ha celebrat la seva 8ª edició) que, havent-hi anat un parell de vegades i sense voler treure-li cap mèrit, un té la sensació que no deixa de ser una fira medieval més de les que en els darrers anys s'han posat molt de moda, com un esdeveniment que es clona de poble en poble. Però bé, té el seu interès i no us la perdeu si per aquesta època us heu d'acostar a Súria. I si pel que fos hi heu arribat per Pasqua, sempre podreu gaudir de les seves reconegudes Caramelles (ja en vaig parlar amb motiu del Cross de Callús). Per a més informació de les activitats i recursos turístics a Súria i rodalies, podeu clicar en l'enllaç del Consorci de Promoció Turística del Cardener.

6 comentaris:

  1. Ya no te queda nada para correr!
    Mucha fuerza y mucho ánimo!!

    Laura
    ____________________________
    http://www.viajealatardecer.com
    http://madridallabout.blogspot.com

    ResponElimina
  2. Hola Laura, tranquila, cuantos más kilómetros me pongan por delante, mejor. Supongo que habré corrido antes alguna carrera igual o un poco más dura que ésta pero no vamos a negarlo, Súria también se las trae. Iremos a lo nuestro, que es disfrutar y dejar en un segundo plano el cronómetro y la posición final en la clasificación.

    Gracias por los ánimos.

    Joan Carles

    ResponElimina
  3. Suposo que ens veurem a Súria. Tot i que a Sant Fruitòs també hi vaig anar i no et vaig veure. Per cert, avui m'he inscrit a la cursa del 7 de març.

    ResponElimina
  4. Doncs no ens vam veure a Sant Fruitós, tens raó. I això que també hi era el Jordi Sanllehí!! Per cert, aquesta cursa del 7 de març és la marató de BCN? Encara ens hi hem d'inscriure però el Frans es fa una mica el ronso!

    Fins demà.

    ResponElimina
  5. Sí. La cursa del 07-03-2010, és la marató de Barcelona.
    Canviant de tema, esperem el comentari post-cursa de la Santa Bàrbara Race.

    ResponElimina
  6. Hola Mariano, doncs ja ens veurem a BCN el març (crec que també s'hi animarà en Vilalta). Per cert, sobre el comentari de la Santa Bàrbara, a veure si avui l'enllesteixo i el publico.

    Ens veiem.

    ResponElimina