dissabte, 24 de juliol del 2010

De festa major pel Baix Segrià!

La gent que em conegui ja sap que per motius familiars tinc un cert feeling per un municipi que suposo molt poca gent deu conèixer i que és la Granja d'Escarp. Es troba a part sud de la comarca del Segrià, a l'aiguabarreig dels rius Segre i Cinca i de fet, està a tocar la província d'Osca i té més a prop ciutats com Fraga i Mequinensa que no pas Lleida. La veritat és que és un poble que, sap greu dir-ho, però no té gairebé res que valgui la pena una visita sinó és per fer de temporer durant la temporada de recollida de la fruita (peres, pomes, préssecs, cireres i altres), o us vagi la pesca o l'observació d'aus. De fet, si ens fixem en un indicador com l'evolució de la població comprovaríem que segons el seu padró del 2009, el municipi ja ha baixat dels 1.000 habitants (984), quasi un centenar menys que deu anys enrere. Doncs bé, aquest cap de setmana se celebra la seva festa major que deu ser més o menys com moltes altres que es fan per mols pobles rurals i enguany farem una visita fugaç a mode de presentació del nostre hereu. Així doncs, no podrem gaudir dels dies grans de la festa (p. ex. el ball d'avui és a càrrec de l'orquestra La Salseta del Poble Sec). Si voleu estar més al cas de l'actualitat dels municipis del Baix Segrià, podeu connectar-vos al butlletí digital "Altant0!!"

A part d'això, i que jo sàpiga, cap altra activitat s'hi fa que pugui posar el municipi granjolí al mapa de la geografia catalana, ni que sigui durant una única jornada (fira, mercat, etc.). En aquest sentit, fins i tot la ja més que confirmada popularització de les curses pedestres ha passat de llarg aquesta contrada. Ara bé, si mireu el mapa de les curses que s'organitzen per la comarca del Segrià, veureu que s'hi fa en un poble que hi ha al costat, a Maials, que deu ser molt semblant a la Granja d'Escarp. En efecte, la tarda del 14 d'agost se celebrarà la 6ª edició de la cursa organitzada per la Penya Barcelonista "la Societat"; si hi feu una ullada veureu que consisteix en fer 8 voltes a un circuit "urbà" (per dir-ho d'una manera per a un poble que no arriba al miler d'habitants) de 1.200 m. (per a un total de 9,6 km.) i que és força minoritària ja que a les darreres tres edicions ha aplegat 92 (2009), 75 (2008) i 58 (2007). De totes formes ha comptat amb la participació d'alguns corredors certament importants com Omar Oughzip, Josep. Ll. Marichica i Meritxell Calduch. Pel que fa a mi no sé si m'hi trobareu perquè la data no és que convidi gaire a anar-hi només per córrer i tampoc crec que el seu recorregut hagi de ser molt interessant, sobretot perquè Maials no és que sigui un nucli monumental. Ara mateix, l'únic que em ve al cap per justificar una escapada és comprar oli d'oliva a la coneguda cooperativa Baró de Maials. Per cert, la cursa és gratuïta.

També prop d'ambdós nuclis trobem Aitona que amb motiu de la seva festa major pot tornar a organitzar la seva cursa de 9 km. Dic "pot" perquè no n'estic segur del tot. Buscant pel Web he trobat la referència a la seva 68ª edició de l'any passat (fixeu-vos que n'és de veterana) i altres de més antigues però res més (tampoc cap classificació). No l'he vista anunciada en cap calendari i sí en canvi al setmanari "Altanto!!" abans citat. Haurem d'estar-ne al cas per si hagués de rectificar el mapa de les curses per Lleida.

Si voleu veure una imatge de situació de la zona, aquí teniu la del Google Maps (quin gran invent!).


Mostra un mapa més gran

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada