divendres, 14 de gener del 2011

El Pont Nou se'ns cau a trossos!

No fa gaires dies vaig parlar del projecte de renovació (al.lel.luia!!) de la Fàbrica dels Panyos de Manresa, fent-me ressò d'una notícia que publicava el diari Regió 7, i tenint present que és un dels punts per on sovint passo en algunes de les meves sortides quan entreno. Doncs bé, a no gaire distància de la citada fàbrica hi ha el Pont Nou que, de fet, no és tan nou ja que data de principis del segle XIV i al qual feia referència en un escrit anterior (principis de desembre) quan proposava un recorregut urbà seguint aquelles peces arquitectòniques i monumentals de més interès turístic. Val a dir que en el mateix escrit deia el que és un secret en veu alta i conegut per tothom de fa temps: el seu lamentable estat de conservació. Doncs bé, crec que va ser aquest passat dimarts que a l'edició digital del mateix diari apareixia aquesta notícia estretament relacionada.

No m'estendré gaire per no fer-me repetitiu amb el que es diu però vaja, vist com un ciutadà de carrer, clama al cel que hagin de passar aquestes coses perquè l'Administració es digni a moure el cul i el tregui de la poltrona on està instal.lat. No crec que sigui tant una qüestió de diners, i tot i que l'actual època de crisi no ajuda gaire a fer cap despesa, ja es veia a venir que tard o d'hora passaria quelcom de semblant. Per tant, la pregunta és, més aviat: per què en anys anteriors -quan hi havien les vaques grasses i semblava que hi havia diners per tot i per a tothom- no s'ha fet alguna actuació més "contundent" que evités arribar a aquest extrem? I la resposta és molt senzilla i sota el meu punt de vista, triple:
  • Primer, la manca de sensibilitat vers certs monuments que sense ser gaire espectaculars i de gran renom, formen també part del patrimoni històric d'una ciutat.
  • Segon, el model de ciutat de l'actual govern municipal (si és que en té) diria que dista bastant del de bona part de la ciutadania; en altres paraules, grans projectes urbanístics que no fan més que aixecar molta polseguera (llegeixi's Plaça de la Reforma, parc del Tossal dels Cigalons, entre altres) i oblidar-se'n d'allò altre que sense cridar gaire l'atenció ni ser tan rellevant, poden també (o més) contribuir a renovar i embellir la ciutat. I de ben segur que amb menys calés.
  • I tercer, la incompetència que caracteritza el govern manresà que, en temes de patrimoni, sembla que no mou el cul si no és que la cosa és molt urgent i frapant. I és clar, quan passa tothom cagant llets per mirar de posar un pedaç i fins la propera (llegeixi's també la citada Fàbrica dels Panyos i l'ensorrament de la seva teulada, les esquerdes de la Seu, etc).
Òbviament el que estic dient és bastant demagògic perquè no sé el transfons de la situació i per tant, no conec els mecanismes que han d'intervenir per afrontar situacions com aquesta, ni les vies legals per fer-ho possible (p. ex. d'on treure els recursos, qüestions de competències entre Administracions implicades, etc.). Per tant, dono per fet que el govern municipal no deu poder fer tot el que voldria ni tampoc quan ni com voldria. Ara bé, quan veus la seva desídia en temes com aquests penses que s'hagués pogut fer molt més i sobretot, molt abans. Al cap i a la fi, aquest Pont pertany al municipi de Manresa i hauria de ser el seu Ajuntament el principal interessant en la seva bona conservació. Bo i més tenint en compte dos factors: un, que es troba en una de les portes d'entrada a la ciutat i avui dia, no és una bona (ni maca) carta de presentació; i segon, que és del tot paradoxal que s'estigui millorant la ribera del riu Cardener per convertir-la en un passeig i fer un mirador just al costat del pont, i alhora tenir-lo molt descuidat.

Tot plegat, que espero que quan segueixi corrent i hagi de passar per aquest pont continuï sent el "vell" i no el "ruïnós". Una cosa no implica l'altra, malgrat que alguns que tenen poder de decisió s'entossudeixin a creure-ho. Disculpeu el to crític d'aquesta entrada doncs no amagaré pas que estic fart del (trist)partit que ens governa de fa temps i que, sobretot, tinc ganes que arribin les properes eleccions municipals per fotre'ls-hi una bona coça al cul. Estic convençut que qualsevol altre partit que vingui després ho farà millor.

Per acabar, i ja que n'he fet esment, dues entrades relacionades i unes quantes fotos perquè veieu de què parlo.

2 comentaris:

  1. Pot ser s’hauria de crear alguna entitat que es dediqués només a la conservació del patrimoni històric de la ciutat de Manresa. Es podria anomenar alguna cosa així com “Fundació per la restauració i el manteniment del Patrimoni històric de la ciutat de Manresa” Perquè dic això, perquè al 1992 va començar un mite a la ciutat de León, va sorgir un moviment ciutadà amb el sentiment de conservar allò que els identificava, la seva ciutat i el seu patrimoni, les vidrieres de la catedral de Leon es van restaurar gràcies això.
    "Hay batallas que se ganan simplemente cambiando de camino".jeje

    ResponElimina
  2. No estic gaire al dia dels moviments cívics i veïnals de la meva ciutat, llevat que a les properes eleccions municipals se'n presenta un anomenat "Movem" que crec que vol dir "Moviment veïnal per Manresa". De vegades, els partits polítics "tradicionals" no són la solució sinó més aviat la font dels problemes.

    Lleó? una ciutat molt maca des del punt de vista patrimonial. I a més amb molta tradició de bàsquet. Això ja li dóna un plus.

    ResponElimina