dilluns, 4 d’abril del 2011

The English Cut Race!

Tafanejant sobre la celebrada ahir diumenge i celebèrrima cursa del Corte Inglés trobo un article del diari "La Vanguardia" del dia abans on m'assabento d'unes quantes dades que per no sabudes o intuïdes, deixen de ser interessants. Per començar:
  • En aquesta 33ª edició s'ha escurçat el recorregut dels gairebé 11 km. a poc més de 10,7 km. Uff, no sigui que aquest esforç extra faci deixar pèl camí uns quants cadàvers!
  • El sistema de cronometratge ha establert un temps de pas als 10 km. per tal que la prova pugui ser homologada amb les altres 6 que són incloses a la III Challenge Barcelona 10 Km. Doncs mira que hi ha curses que es fan a la ciutat com per incloure aquesta que, potser, no és una de les més indicades per a una challenge, doncs si sabeu una mica d'anglès vol dir "desafiament", "repte".
  • Tot i la gentada que hi ha participat (més de 58.000 corredors) n'hi ha hagut uns quants que ho han fet amb el seu propi xip groc que controla el temps i per ahir s'esperaven que ho fessin uns 7.000.
  • Òbviament, qui aspirava a fer un bon temps i que aquest quedés registrat s'havia de situar en un dels quatre calaixos habilitats per l'organització.
  • Ha esdevingut la prova atlètica popular i urbana més important d'Europa i la segona del món, després de Sidney i per davant d'Atlanta. És clar que es l'única gratuïta de les tres i ja m'agradaria veure quines xifres tindria si es fes pagar un preu d'inscripció raonable per als estàndards de curses barcelonines. Sospito que moltes menys i és que som en un país on quan se'ns fa gratar la butxaca ens ho rumiem dues i les vegades que convingui i acabem tirant de la picaresca.
  • I el que em sembla més destacat, el canvi de data doncs ha passat de finals de maig a inicis d'abril. I és que ni les tradicions més tradicionals són respectades. A on anirem a a parar!! És ben bé que haurien de canviar el nom de la cursa perquè els anglesos, per aquestes coses, sí que són més primmirats. I per què aquest canvi de calendari? doncs perquè resulta que es produiria a la ciutat una coincidència, no astral, sinó d'actes de renom, com la Final Four de bàsquet, el Saló de l'Automòbil i un altre de menor rellevància com són les ... eleccions municipals. Pobres barcelonins si torna a sortir escollit l'Hereu i ben aventurats els que no l'haguem de patir perquè voldrà dir que pot donar més munició per al Polònia.
Al fil obert al fòrum dels Corredors.cat veureu que les opinions són diverses però una bona part coincideixen a dir que no és una cursa per córrer (i si es vol fer sota la responsabilitat de cadascun) i que n'hi ha moltes més on aquest verb té molt més sentit. Tot plegat, una prova que crec que de "cursa" no en té gaire i de "popular" encara menys ja que com no em cansaré de repetir mai, es comet l'error de confondre aquest adjectiu amb "massificació". Un comentari de la notícia a què feia referència al principi deia que es confon assistents, que ho són tots, amb atletes, una minoria. I no hi puc estar més d'acord. També amb molt bon sentit de l'humor deia que de cara a l'any vinent es preveu canviar-li el seu nom per "Cursa de la Costellada" o "Cursa dels Dominguerus". També he trobat aquesta entrada d'un bloc criticant la de l'edició del 2010 i que suposo les coses no han canviat gaire o gens respecte la d'ahir.

És clar que com no hi ha duros a quatre pessetes, no sé perquè la gent es queixa sent una cursa gratuïta. És ser curt de gambals fer-ho sabent que de curses on poder córrer n'hi ha moltes més per la geografia catalana. I de molt millors; de fet, mirant tan sols aquesta foto (2010), creieu vosaltres que es pot córrer amb unes mínimes condicions i "dignitat"? Que baixi Déu i m'ho confirmi.

Per acabar, dues entrades meves relacionades amb aquesta mateixa cursa, la del 2010 i la del 2009.

4 comentaris:

  1. Formar part d'un Team com Ashi Running ha fet que em decidís a fer-la per primer cop aquest any, però...mai més!.
    Jo estic gairebé segur que la van fer més gent caminant que correns, però no és aquest el problema, si no que aquests caminadors urbans, es fiquen en qualsevol punt del circuit devant dels que SI volem córrer, amb una falta de tacte i sensibilitat notables.
    Sé que podem semblar uns "elitistes" d'això del running popular, però no val la pena entrar a discutir sobre aquest tema. El que vulgui que la faci, i el que no que corri qualsevol altre cursa de totes les que es fan diumenge amunt, diumenge avall, per Catalunya.

    ResponElimina
  2. Ernest, no és qüestió de ser "elitista" sinó que si es tracta d'una cursa doncs que es pugui fer corrent, amb tot el sentit que té aquesta paraula. I si no que li donin un altre nom. Veient el que comentes al teu bloc i altres coses que he llegit, ja he fet bé en ni plantejar-me de fer aquesta "cursa". Però vés a saber si en algun moment m'hauré d'empassar aquestes paraules!!
    Records, salut i qms.
    JC

    ResponElimina
  3. Estic d'acord en que, de cursa com estem acostumats, no ho és gaire, però si vas amb l'idea de com anirà, no cal donar-hi més voltes. És el que és... Per cert, els que anaven al darrere (caminant, òbviament) van viure un autèntic "tap" a l'entrada de l'Estadi Olímpic, com si de l'inici de les rebaixes del propi "English Cut" es tractés d'uns 20 minutets més o menys... Els que correm ens queixem "de vici" je, je

    Salutacions!

    ResponElimina
  4. Tens raó, acabem tots queixant-nos per vici!! No és tant que no puguis córrer amb unes condicions més "normals" sinó que hagi molta gent que ni tan sols va a això, sinó a fer qualsevol altra cosa. Quan llegeixo en algun fòrum que hi ha gent que diu que amb aquesta és quan s'ha iniciat en això de les curses populars, penso que n'hi ha moltes més on fer-ho en millors condicions.
    Però bé, això és una opinió i com a tal tothom té la seva.
    Records i ara a fotre canya als bombers.

    ResponElimina