dimecres, 20 d’octubre del 2010

Cursa de Manresa: d'espectador

Aquest proper diumenge se celebrarà a Manresa la que diuen és una de les curses més ràpides del circuit català i de fet l'atleta Pol Guillen té una millor marca de 29':59" que, si feu comptes, surt un ritme de 3'/km. Uff!! Mentre a molta gent encara li'n restaria la meitat, ell ja hauria creuat la meta. Bé, deixant de banda aquesta qüestió, la finalitat d'aquesta entrada és anunciar que enguany no la correré i que faré d'espectador o com es diu de vegades, veure els toros des de la barrera. Havíem comentat entre els membres del "Team" anar-hi en un plan tranquil, sense estressar-nos gaire, aprofitant que tots 4 estem tocats d'una cosa o altra (fins i tot el Jordi que semblava una roca) però després de l'experiència recent de la mitja de Mollerussa, crec que és millor que descansi unes quantes setmanes i donar temps que el bessó es recuperi. Amb això també descarto l'opció de córrer al Pont de Vilomara a final de mes, amb la qual cosa em quedaré un any més sense fer-la. Deu ser una d'aquelles coses del destí.

Serà per a mi una experiència nova donat que tinc la intenció de ser-hi present en diferents punts de la ciutat (a veure si m'ho puc manegar per desplaçar-m'hi en bici) i fer una mena de reportatge fotogràfic per després oferir-vos-lo en aquest mateix bloc. Ja que no puc córrer, com a mínim que hi participi d'una manera més passiva. Per tant, deixarem que sigui un altre que ocupi el meu lloc a la classificació final (segurament del 400 en amunt) i se'n porti els honors. Ara bé, si se us ha passat pel cap d'inscriure-vos ja ho podeu deixar estar perquè des del diumenge que s'han cobert totes les places previstes per l'organització. I estem parlant de 1.000, que aviat és dit, comptant també amb les reservades (unes 150) per a una cursa de promoció de menor distància (700 m.). Torna a ser aquest un exemple més del que ja hem comentat altres vegades del gran ressò que està tenint avui dia l'atletisme popular. I en aquest cas concret de Manresa, i al pas que va, d'aquí poc acabarà consolidant-se -si és que no ho està ja- com una de les curses més importants i multitudinàries de Catalunya. Pensem que la del diumenge serà només la seva 7ª edició, és a dir, que és una cursa relativament jove.

Per aquella gent que no la conegui ha de saber vàries coses de caire pràctic: si no ha canviat la forma de procedir dels darrers anys, en el moment de recollir el dorsal i xip també es dóna la samarreta tècnica d'obsequi (no em consta que canviï enguany però la informació disponible no és gaire detallada en qüestions com aquesta), la qual cosa no deixa de ser una mica empipador per no saber què fer-ne després, on deixar-la o guardar-la. Això ja ho he vist en altres curses (p. ex. a Santpedor l'any passat) i la veritat és que no he entès encara perquè no es pot donar al final, inclosa a la bossa del corredor que, crec, és molt més habitual. Sóc conscient que per a molts corredors això és el de menys però ja posats ... Un altre aspecte a tenir en compte si voleu marxar després nets i polits és que les dutxes es troben una mica lluny de la meta, més o menys a 1,5 km. i en concret a l'estadi municipal d'atletisme, a la zona esportiva de El Congost. És el que té afavorir que la cursa transcorri pels carrers de la ciutat -com ha de ser- i acabi i comenci al centre, que després et trobes que a la vora no hi ha instal.lacions on dutxar-se (bé, menteixo, podríem pensar en el pavelló del Pujolet, que està molt més a prop). Per suposat, si la cursa és urbana ja podeu deduir que tot el seu recorregut és per asfalt, res de pista, corriols i altres opcions d'aquesta mena. Per tant, si no us va aquest fer potser que us n'abstingueu pensant en la bona salut de les vostres articulacions però d'altra banda, suposo també que això afavoreix que sigui una cursa ràpida.

Per acabar, dues qüestions més de caire, però, molt diferent: la primera té a veure amb una de les recents entrades al bloc, sobre el tractament de la informació cartogràfica en la promoció i difusió de les curses. En aquest sentit, és estrany veure com malgrat la volada que està agafant aquesta no hi ha disponible enlloc -que jo sàpiga- cap mapa o imatge aèria que il.lustri el recorregut, quan ja es va dir que això no ha de suposar cap inconvenient tenint en compte la facilitat de les eines informàtiques disponibles per fer-ho possible. Tot i això, en el fil obert al web de l'associació Corredors.cat hi ha una entrada que el descriu perfectament i que, casualitats de la vida, és per gentilesa d'un corredor que va quedar segon a la mitja marató de Mollerussa. Mentre ell lluitava per guanyar la cursa jo ho feia per no deixar enrere la llebre de l'1h:45'. I ja que parlem del tema cartogràfic, podeu consultar aquí mateix el recorregut, d'acord amb el que s'ha fet en anys anteriors. Suposo que això no ha canviat però com en el tema dels obsequis, la informació del Web del Club Atlètic Manresa és ... nul.la. Així, i si no m'he equivocat respecte l'edició del 2008 (l'any passat va variar una mica per les obres que es feien al carrer de la Muralla de Sant Francesc), el recorregut és aquest; s'hi indica també on comencen els trams de pujada i de baixada (i les dutxes) i espero que qui el consulti li faci servei.


Mostra Manresa 10 km urbans en un mapa més gran

I la segona qüestió a què abans feia referència és que a l'edició digital d'avui del diari "Regió 7" he llegit la notícia que la manca d'efectius de la Polícia local ha pogut posar en entredit la celebració de la cursa. Tot deriva perquè aquests no volen fer hores extres pel conflicte que mantenen amb l'Ajuntament a causa de la retallada dels seus sous (d'un 15%). De fet, això mateix va passar no fa gaires setmanes en la celebració d'un certamen ciclista pels carrers de la ciutat, en què veies més mossos d'esquadra que no pas policies locals. Al final, sembla que la cosa no ha sortit de mare i entre uns i altres, més voluntaris de l'entitat organitzadora, no hi haurà cap problema.

Per acabar, potser us interessarà llegir aquestes altres tres entrades sobre curses a Manresa. Que vagi bé:

2 comentaris:

  1. Fantàstica cartografia. Gràcies.
    Si el veig amb la bici, fes-me una foto.... ja et cridaré!!

    ResponElimina
  2. Amb la gentada que hi haurà serà difícil que et vegi. Potser estaràs tu més al cas que no pas jo. I de res, se suposa que estic habituat a treballar en Cartografia i per tant, no em ve de nou. El que no entenc és perquè l'organització d'algunes curses no tenen cura d'aspectes com aquest que, dit i fet, tampoc són gaire complicats de resoldre.
    Vagi bé la cursa.
    JC

    ResponElimina