divendres, 27 de setembre del 2013

Criteris per seleccionar curses

Ja fa dies que tinc aquesta entrada pendent de redactar però com ha passat altres cops, la manca de temps em devora i he de robar hores d'on sigui per mantenir al dia aquest i l'altre bloc. I és que els humans som prou rucs com per complicar-nos la vida. Però com diuen en castellà, "sarna con gusto no pica". En aquesta vull comentar-vos quins seran a partir d'ara els criteris que aplicaré a l'hora de triar les curses que faré d'ara endavant i fins que el cos digui prou i em digui que he de començar a fer sudokus. No és que el que llegireu a continuació sigui una gran novetat respecte el que he anat fent darrerament però sí és cert que en la meva recerca per trobar-me a mi mateix i les ganes per continuar fent curses, he arribat a la conclusió que en la meva situació, d'altra banda similar a molta més gent, crec que és millor aplicar uns criteris força estrictes per seleccionar les curses que puc fer (no gaires) i les que hagi de descartar (moltes més). Per descomptat això ve motivat per diversos factors que no repetiré aquí per no fer-me pesat amb el tema però d'altra banda, després d'uns quants anys participant en curses, crec que ha arribat el moment d'agafar-s'ho amb més calma (ja ho venia fent de fa un temps) i adonar-me que més enllà de les curses, hi ha vida, i també interessant. És per això que a continuació us detallo els sis criteris que tindré en compte a l'hora de decidir-me per una o altra cursa. Repeteixo, no és que abans hagués estat immers en un "bombardeig" però la diferència amb aquesta "nova època" potser radica més aviat en el fet que ara, molt sovint, ni tan sols penso en quina cursa faré el proper cap de setmana, o quina deixaré de fer. La planificació de l'agenda a un horitzó temporal d'un o dos mesos vista ja ha passat a la història: aplicaré la idea de deixar fer i de decidir-me al darrer moment.


Feta aquesta introducció que com sempre, em surt més llarga del previst, anem a la qüestió que ens ha portat aquí: què tindré en compte per triar una cursa i descartar-ne una altra:
  • Relació distància-preu inferior a l'euro per quilómetre: estic veient que en nombroses curses de 10 km o poc més això no es compleix i en canvi, comença a ser habitual fer pagar més de 10€ per una prova de 10 km. que no és millor que altres de més barates. Per descomptat que per norma general, com més gran sigui la distància, el preu és més barat (estic pensant en les mitges maratons en què tret de casos puntuals, en podem trobar per menys dels 20€). Així per exemple, aquests dies m'he fet ressò d'un parell de comentaris al Facebook d'en Miquel Pucurull -un savi allà on n'hi hagi dins el món de les curses populars- sobre el preu de la prestigiosa Jean Bouin de 10 km. (17€ amb xip propi) i de 5 km. (15€), o de la Urban Running Barcelona (16€ o 12€ per 10 km. i 4 km. respectivament). Potser és que ens hem begut l'enteniment però amb aquests preus, a mi que no em digui mai més que córrer és molt barat. Si hi ha gent intel·ligent no és per mèrits propis sinó més aviat per demèrits dels ximples. Per aquest motiu, i com no vull que em prenguin el pèl i alhora cuidar també la butxaca, prioritzaré les curses barates (màxim 10€) i gratuïtes (que també n'hi ha).
  • Discriminació en el preu: relacionat també amb el factor preu, descartaré d'entrada les curses en què s'apliqui una diferenciació en la inscripció en funció de si es pertany a una federació, club, entitat, lloc de residència, plus per assegurança, etc. És a dir, cap discriminació i tractar tothom amb el mateix raser. Per exemple, em ve al cap una cursa on la inscripció és més cara per als no residents a la zona (la dels dos turons de Moià) i unes quantes més on si no estàs federat, fote't. Per fotre'm jo, que es fotin ells sense mi.
  • Caràcter solidari: en aquests temps de crisi profunda no està de més que les organitzacions de les curses demostrin un cert tarannà solidari amb aquells col·lectius que pitjor ho estan passant; des d'aquest punt de vista miraré amb bons ulls les curses on hagi possibilitat de portar menjar per al banc d'aliments local (p. ex. algunes Punk Trail) o que contemplin una reducció del preu de la inscripció per aturats i altres col·lectius (p. ex. crec recordar que a la darrera mitja marató de Terrassa això era possible). Això sí, evitaré aquelles curses on la solidaritat sigui "teledirigida", és a dir, que una part de la inscripció estigui destinada a una entitat concreta: no m'importa gens ni mica ser solidari però jo vull tenir la llibertat de decidir si ser-ho (o no) i d'escollir amb qui o quina causa.
  • Desplaçament: prioritzaré aquelles curses en què el desplaçament en cotxe no sigui gaire llarg, ni en distància i encara menys en temps. Això d'haver de matinar i recórrer grans distàncies per participar en una cursa determinada crec que ja forma part del meu passat. En aquest sentit, però, no sé posar un llindar màxim de temps i distància perquè també depèn de la qualitat de les comunicacions fins arribar al punt de la cursa. Ara bé, si haguéssim d'indicar-ho en un mapa, ens mouríem per la Catalunya Central, però tampoc pas per totes les seves comarques.
  • Perfil: si seguiu el bloc amb una certa regularitat ja us haureu adonat que cada cop m'inclino més per aquelles curses amb un cert desnivell, que exigeixin una certa dosi d'esforç físic (ergo, em faci suar la cansalada) però que alhora no em deixi tan baldat com haver d'estar la resta del dia estirat al sofà. No m'importa en absolut parar de córrer en algun tram per posar-me a caminar -al final tot depèn del nivell de forma de cadascú- però això tampoc significa que m'hagi de passar bona part del temps traient la llengua i caminar més que córrer. Per això ja m'inscric a una caminada i no a una cursa. En aquest sentit, no seria tant el desnivell acumulat de la prova (també s'ha de veure la seva distància total) sinó el fet que puguin haver uns quants trams llargs i massa costeruts.
  • I finalment, aprofitament de la jornada: és a dir, que la cursa serveixi també per assistir a un acte festiu, esdeveniment de caire popular, fira, fer una mica de turisme, etc. Així, si algun dels anteriors criteris me'l passo per alt, com a mínim que n'obtingui una altra mena de satisfacció. En aquest sentit, penso en la cursa de les Borges Blanques (i la fira de l'oli), la d'Agramunt (i la fira del torró i la xocolata) i en podríem citar unes quantes més.
Per descomptat tampoc haurem de ser més papistes que el Papa i no considerar alguna excepció a aquests criteris, sempre i quan sigui molt justificada. Sóc conscient que amb tot això em tanco moltes portes i si sóc fidel a mi mateix, deixaré de fer proves que abans feia sense gaires miraments. Però no m'importa en absolut: crec que si vull recuperar el cuc per les curses populars he d'acabar fent aquelles que realment cregui que por un motiu o altre, em poden agradar d'allò més. Si ja fa temps que he deixat enrere el sentit competitiu que se suposa ha de tenir una cursa, ara amb més motiu perquè hi busqui uns altres al·licients. De totes formes, confio que hagi de passar molt de temps abans que un o altre criteri salti pels aires. Espero que aquests us agradin, convencin i si me'n podeu suggerir algun altre, prometo que me l'estudiaré amb atenció.

I ara em base a tot això, molt aviat us posaré la meva llista de curses per aquest octubre (bé, potser ho hauríem de dir en singular).

4 comentaris:

  1. Joan Carles ens veiem a Sant Salvador de Guardiola el 20 d'Octubre ?
    Cursa : " Corriols de Guardiola" . Quim

    ResponElimina
  2. Quim,
    No ho sé del cert perquè no sé si serem per Manresa. És possible que si el 6 es fa un "reconeixement" m'hi apunti, com l'any passat. Dedueio que tu sí que correràs, oi?
    JC

    ResponElimina
  3. Doncs finalment, enguany serà que no. Com publicaré aviat aquell cap de setmana seré a Rellinars corrent amb un nebot. Ell m'ha convençut. I és clar, com sóc el seu referent, no l puc decebre. Espero que m'entengueu. De totes formes, segur que l'edició d'enguany sortirà tan reeixida com l'estrena de l'any passat.
    Gràcies per l'interès.
    JC

    ResponElimina