dijous, 18 d’agost del 2011

Corrent entre patrimoni monumental (3)

La tercera i última parada de les vacances m'ha donat l'oportunitat de recórrer els carrers de la ciutat madrilenya d'Alcalá de Henares que, ja dic d'entrada, ha estat una veritable i agradable sorpresa. D'una mida semblant a ciutats com Terrassa i Sabadell (quant a habitants), s'hi respira patrimoni en cadascun dels carrers del seu nucli històric i, sobretot, les referències a Miguel de Cervantes són gairebé constants; per suposat, la casa on segons la tradició va néixer i passar els seus primers anys, l'església on va ser batejat i no seria estrany que també s'inclogués d'aquí poc el lloc on va haver-hi una antiga taverna que freqüentava i on va tenir les seves primeres aventures sexuals amb innocents donzelles. De fet, de ben segur que a part d'altres factors també dignes d'esment, el fet de ser la vila natal del famós escriptor el va ajudar que el 1998 rebés la distinció de Ciutat Patrimoni de la Humanitat de mans de la UNESCO. Per tant, doncs, això ja ens dóna una idea que no estem parlant de qualsevol ciutat sense personalitat.

No m'estendré aquí gaire descrivint els punts de més interès de la ciutat perquè per això ja teniu a l'abast al Web un gran nombre d'enllaços que sens dubte, us donaran informació amb molt més detall (entre altres us recomano aquest, secció "turisme"). Però si voleu una breu pinzellada, aquí en teniu uns quants indrets que podreu "assaborir" si sortiu a córrer pels seus carrers:
  • Els diversos edificis dels col.legis majors i menors de la Universitat Complutense, que daten de l'època del Cardenal Cisneros, de finals del segle XV.
  • El corral de les comèdies, un altre antic exemple -com el d'Almagro- de teatre a l'aire lliure, de com eren abans els teatres en què s'estrenaren les obres de reputats escriptors com Calderon de la Barca, Shakespeare i com no, Cervantes, fa més de 400 anys. Es troba en una de les places més importants de la ciutat que porta el nom de ... Cervantes. O què us pensàveu?
  • El carrer Major (l'antic barri jueu de la ciutat) és l'eix vertebrador del nucli antic, on avui dia es concentren bars i restaurants (per al meu gust, però, amb molta fritanga) i el fet que tingui gairebé 400 metres de cases porxades fa que sigui el més llarg del país d'aquestes característiques.
  • En aquest mateix carrer podeu trobar la casa natal de Cervantes on tothom acaba fent-se la foto de rigor amb les estàtues del Quixot i de Sancho Panza assegudes en un banc. Curiosament, molt a prop, es troba la casa també natal de qui fou el president de la República Espanyola durant la Guerra Civil, Manuel Azaña. Ja veieu, doncs, que Alcalá de Henares ha donat personatges il.lustres a la història espanyola.
  • La Catedral, que és juntament amb la de San Pere de Lovaina, l'única en el món que posseeix el títol de "Magistral". Això vol dir que que tots els seus canonges havien de ser també professors de la Universitat d'Alcalà. És d'estil gòtic flamíger.
  • El Parador Nacional, que ocupa l'edifici de l'antic col.legi-convent de dominics de Sant Tomàs i que de tan "ultramodern" que és, té també el seu encant.
  • Per als amants de l'arqueologia, no us podeu perdre una visita a les restes de la ciutat romana de Complutum. Ja sabeu d'on prové el nom de la universitat.
Per acabar, dir-vos que proposar un recorregut urbà pels carrers de la ciutat se'm fa una mica difícil perquè les variacions poden ser moltes i hauríem de zigzaguejar si volguéssim passar per tots aquells on hi ha un element d'interès. Però ja que ho he fet amb les altres dues parades anteriors, aquesta no pot ser una excepció. Aquí us deixo, doncs, l'itinerari que vaig fer amb sortida i arribada al Parador Nacional, de poc més de 7 km. I és que si es vol córrer només pels carrers del nucli antic i el seu perímetre, no es pot fer gaire més cosa si no se'n vol repetir-ne gaires o passar per carrers sense cap interès. No és gaire llarg però què voleu que us digui ... estem de vacances.


Mostra Alcalá de Henares en un mapa més gran

2 comentaris:

  1. La teva vocació magistral (de mestre) es nota en cadascuna de les teves entrades...ets un crack! No hi hauria pensat mai d'anar-hi, però fins i tot m'hi estan entrant ganes...però no a l'agost, això ho evitaré.

    Per cert, no sé si te n'havies adonat, però estàs a punt a punt de tenir 42195 visites. Un número maco, no?

    Jo vull ser aquest visitant!
    Has pensat algun premi ja?

    Una abraçada i a disfrutar de les vacances

    ResponElimina
  2. Doncs sí, sóc també mestre i potser sí que això es nota a l'hora d'escriure les entrades al bloc. I no t'enganyis, Raúl, si no vols visitar Alcalà a l'agost per la calor, no crec que en faci més que a BCN i la seva àrea metropolitana i és més, suposo que sense la xafogor que fa per la costa. Com diu la cançó, "aquí no hay playa". Si mai t'hi deixes caure per Madrid i disposes de temps, val la pena una visita. Te la recomano.

    D'altra banda, doncs no, no me n'havia adonat d'això que dius. Una xifra maca i simbòlica per als corredors doncs coincideix amb el nombre de metres d'una marató. Si vols ser el visitant número 42.195 hauràs d'estar al cas. I ja que ho dius, potser sí que instauri un premi però la qüestió és: com saber qui ha estat el o la guanyadora? Però gràcies pel suggeriment i m'ho rumio.

    Una altra per tu i que gaudiu de les vacances.

    ResponElimina