dijous, 8 de setembre del 2011

L'èxit d'algunes curses: una petita mostra

Ja dic d'entrada que aquest post feia temps que el volia publicar però que per un motiu o altre l'he anat deixant, fins ara que he tingut una estona. De totes formes, aquesta espera també m'ha servit per incloure al llistat algunes curses d'aquest passat cap de setmana (el primer de setembre) amb la intenció de comptar-hi amb una bona mostra. Com veureu, només es tracta d'una taula que inclou unes quantes curses separades per mesos -des del gener d'enguany- on la finalitat bàsica ha estat la de mesurar llur èxit, si entenem per aquest com el grau de participació de corredors en relació al nombre màxim permès segons el reglament. És evident que com a únic indicador, aquesta anàlisi és una mica pobra però si partim de la idea que com més bones crítiques hagi rebut una cursa -sobretot si ja té unes quantes edicions al darrere i se'n pot parlar amb propietat- és d'esperar que tindrà més "ganxo" i atraurà més corredors; i a l'inrevés, podríem dir que una cursa tindrà poc èxit o un èxit relatiu si la gent sap -el boca-orella i els fòrum d'Internet pesen cada cop més- que en el passat ha tingut deficiències i/o una baixa relació qualitat-preu i alhora no es veu que s'hagi fet res per esmenar-les (p.ex. un increment del preu sense res que ho justifiqui).

Òbviament trobaríem curses que no responen a aquest argument, aquelles que molta gent les deixa a parir, com aquell qui diu, i després hi ha cua per fer la inscripció (ara penso en la mitja marató de Barcelona), o moltes altres que no són gaire conegudes, sobretot fora de l'àmbit metropolità, i que quan hi has anat ja estàs demanant la data de la propera edició per tornar-hi. Al cap i a la fi, nosaltres els corredors som els únics responsables dels nostres propis encerts i desencerts i si després d'anar a una cursa concreta i no ens ha agradat pel motiu que sigui, l'any vinent hi tornem, doncs aleshores és que som uns veritables ximples per haver comès el mateix error (allò de topar amb la mateixa pedra i el que és més, sabent-ho). Així, jo tinc molt clar que si les coses no canvien gaire, a algunes curses ja els hi posat la creu i ratlla i no hi aniré, les hagi fet abans o no. Avui dia no costa gaire informar-se'n bé abans de prendre una decisió i per sort, l'oferta de curses populars cada cop sembla que sigui més àmplia com per tenir un ampli ventall on escollir.

Però bé, tornem al tema de l'entrada: quant a distància m'he fixat sobretot en les curses de 10 km. i mitges maratons (o distàncies semblants); algunes ja les conec una mica per haver-hi participat i altres no però sí en tinc alguna que altra referència (bona o dolenta); la variable "límit d'inscripcions" es refereix al màxim nombre de corredors establert per l'organització de la cursa en el seu reglament (això ha fet que se n'excloguessin aquelles on no havia un límit definit); i per últim, la variable "estat inscripcions" es refereix simplement a si aquest topall màxim de corredors s'ha assolit o no. Ara bé, compte amb això últim perquè quan s'indica un nombre concret de classificats no és realment el de les inscripcions fetes (sempre hi ha gent inscrita que abandona una cursa després d'haver-la començada o que ni tan sols s'hi presenta). En qualsevol cas, és de suposar que la diferència entre el nombre d'inscripcions reals i el de classificats finals no ha de ser gaire gran com per desvirtuar el resultat final. També és cert que algunes curses no arriben al nombre màxim d'inscripcions però que tot i així les tanquen a una data fixada (mesura que em sembla molt coherent si després es vol garantir un cert nivell de qualitat als corredors ja inscrits).

Doncs bé, aquí us deixo les taules però amb el ben entès que ni molt menys pretén ser una anàlisi exhaustiva. Jo us deixo les dades -que prou temps m'ha suposat la seva cerca- i que cadascú n'extregui les conclusions que vulgui. Per suposat, qualsevol comentari serà molt benvingut, sobretot en aquest cas si és per aportar dades noves.

4 comentaris:

  1. Molt interessant, però si em permets, afegiré alguna cosa més. Ja sé que ets "poc partidari" de les grans manifestacions atlètiques de la capital i els "suburbis", però potser faltaria incloure algunes de les "grans curses multitudinàries" que van exhaurir inscripcions (algunes, en temps rècord, com la cursa de Bombers BCN, una setmana). De cap, em surten:

    Mitja Granollers (febrer)(No recordo quants, però molts)
    Marató de BCN (març): + de 13.000 arribats
    Cursa Bombers BCN (abril): 20.000 exhaurides
    Cursa de la Mercè (setembre): 15.000 exhaurides

    També la cursa dels Nassos (9000, el 31 de desembre passat)

    Són els Madrid i Barça de l'atletisme d'aquí...

    ResponElimina
  2. Sí Raúl, tens tota la raó però com aquestes curses omplen any rere any , siguin gratuïtes o no i demanant el preu que vulguin ... doncs vaig preferir deixar-les de banda. Com bé dius, són l'equivalent al Barça i Madrid del futbol i les que jo he inclòs al llistat pretenen ser més variades i modestes.

    A més, reconec que per un motiu o altre en aquestes tan multitudinàries ja ni m'hi fixo, doncs de vegades tinc la impressió que sembla que et facin un favor només per deixar-te inscriure. I per suposat, no estic per la labor de fer cua, d'haver de reservar amb temps d'antelació o pagar segons quins preus que considero desorbitats.

    Gràcies per l'apunt que considero molt adient.
    Seguim en contacte.
    JC

    ResponElimina
  3. Bona recopilació, quina feinada !
    Gracies, segur que la utilitzo de "guia"

    ResponElimina
  4. Albert, si la feinada es fa de gust, és més fàcil de suportar. I si a més et serveix de bona "guia", aleshores ja em dono per ben satisfet.
    Salutacions ben cordials.
    JC

    ResponElimina