dijous, 30 de juliol del 2009

Balanç de les curses: algunes curiositats

Tot i el dubte de si finalment participaré a la cursa de Bagà, i amb la més que previsible aturada de l'agost, crec que ha arribat el moment de fer un breu balanç de la meva minitemporada atlètica. Sense comptar la primera que vaig fer a Manresa (el 2007), enguany he corregut 17 curses en 7 mesos dels quals us ofereixo tot seguit unes quantes dades a mode de curiositat, totes extretes o calculades a partir de la taula que podeu consultar al menú de l'esquerra de la pantalla:
  • Pel que fa a la distància, tenim tres mitges maratons, deu curses de 10 km, dues de més de 13 km. i altres dues de més de 10 km. En total, poc més de 211 km. repartits en dos parells de sabatilles i que equivalen a 5 maratons. Aleshores, per què plantejar-me de fer-ne una com ja estic fent?
  • Si ens fixem en el seu perfil, tenim dues que podrien considerar-se de muntanya (Moià i la darrera a Ossera), mentre la resta presenten un perfil molt més suau, amb desnivells assumibles i algunes gairebé planes.
  • En termes geogràfics, crida l'atenció que no hagi participat a cap cursa per les comarques tarragonines i les que he fet es reparteixen per les de Barcelona (7), Lleida (8) i Girona (2). Destaquen el Bages (amb 4) i l'Anoia, Pla d'Urgell i Segrià (amb 2 cadascuna). Ho podeu veure al mapa amb més detall.
  • Quant als meus resultats, si mirem les classificacions tenim que la pitjor ha estat Ossera (vaig ser superat pel 58% de corredors), seguida de Sitges (55%), Moià i Sallent (50% a ambdues). Per contra, la millor és Girona (només em van avançar el 25% de tots els corredors), Lleida (27%) i Igualada (29%) . A la resta m'he classificat dins el primer tercil aproximadament.
  • Donant per fet que amb uns quants corredors hem coincidit en més d'una cursa, he compartit patiments amb unes 7.500 persones que repartits entre les 17 curses, tenim una mitja d'unes 430 per cursa. Això ja dóna una idea de com he fugit sempre de les curses multitudinàries. De fet, només les de Sitges (i amb diferència), Banyoles, Girona i Lleida han superat amb escreix aquest valor. Per contra, destaquen les dues darreres -Callús i Ossera- amb "només" un centenar de persones.
  • Aquestes 17 curses m'han suposat una despesa de 175 EUR i un preu mitjà d'inscripció de 10,3 EUR (comptant la cursa de Vilonova del Camí que era gratuïta). A canvi, i deixant de banda el plaer de participar-hi, m'he fet amb unes quantes samarretes (m'agraden especialment la de Vilanova de Bellpuig, els Templers i la de Torà), unes malles (Solsona), una tovallola de platja (Ossera), una estoreta (Sant Vicenç de Castellet) i el que potser és el millor regal o el més pràctic, una motxilla que estic utilitzant en viatges de curta durada (Igualada).
Esperem que més endavant tingui oportunitat de fer un altre "post" com aquest perquè això voldrà dir que hauré fet unes quantes curses més.

4 comentaris:

  1. Veig que t'ha entrat el cuc. Quan comences a còrrer, saps que hi ha una distància mítica, la distància que dóna títol al teu blog. Pots ser sensat i pensar que no està feta per a tu o inconscient i pensar que l'has de fer. Quan vaig fer la MEVA marató (com saps, només n'he fet una), vaig parlar amb un cinqüenton llarg, que porta molt de temps corrent i que em va dir que "encara no gosava". Als seus ulls vaig llegir l'enveja. Escull una i la fem. La meva marató la vaig preparar amb un company de feina. No vam entrenar mai junts, ell corre molt més que jo i no vull agobiar-me; però cada dia en parlàvem: "ahir vaig sortir una hora i mitja, abas d'ahir, mitja hora", "què?" "jo m'apunto"...

    ResponElimina
  2. És una idea que ja hem parla amb el Guardiola i per començar a preparar-la a partir del setembre o octubre (tot dependrà d'altres variables que vés a saber com ens podran condicionar). També hem parlat que aprofitant l'avinentesa, de fer una marató fora de Catalunya i fins i tot d'Espanya, per tal que les parelles tinguin una oportunitat d'acompanyar-nos. Per exemple, ens han parlat molt bé de la de Sant Sebastià. ja veurem. És qüestió d'escollir-ne una i començar a preparar-la.

    Gràcies per l'oferiment i seguim parlant. Bones vacances.

    ResponElimina
  3. Quin resum tan autèntic!!! m'ha encantat aquest balanç, tan ple de dades interessants i altres tan divertides. Per cert, com fas aquests mapes personalitzats?? suposo que sent geògraf, deus tenir un munt de recursos per fer-ho...

    Que tindrà la Marató que ens corca tant fins que no en fem una??? ja veig que no t'ho treus del cap, eh?

    ResponElimina
  4. Hola Natxo, suposo que aquest balanç és una manera diferent de veure això de les curses. Si més no, curiós. Sobr el tema dels mapes, doncs els faig amb un programa de disseny anomenat Free-hand, tot i que no és molt utilitzat per geògrafs. La meva assignatura pendent al respecte és fer un mapa interactiu (és a dir, que col.locant el cursor sobre el punt et doni informació tal com la ciutat i nom de la cursa o data). Però encara no m'hi he posat (no domino gaire altres programes per fer-lo com ara el Dreamweaver). I sobre això de la marató, tens molta raó; sense que m'hi capfiqui gaire, de vegades hi penso i per això no la descarto. El que sí tinc clar és que quan em decideixi finalment, serà perquè me l'hauré preparat una mica a consciència. No em vull cremar amb una distància que hores d'ara no està a les meves possibilitats, no tant en termes de resistència física sinó mental.
    Seguim en contacte.

    ResponElimina