diumenge, 6 de setembre del 2009

Cursa de Cervera: discret reinici

El proppassat dissabte vaig donar el tret de sortida de la nova temporada de curses (a veure com acaba!!) amb la de Cervera en la seva 9ª edició i si mireu la classificació veureu que el debut ha estat, més aviat, discret. Després d'un mes d'agost amb una inactivitat gairebé absoluta i només aquesta darrera setmana entrenant suaument, no comptava en fer un millor paper. El temps final, fregant els 46' no és per llençar coets i confesso que en alguns moments de la cursa pensava que el podria haver rebaixat una mica i quant a la posició, més o menys per la meitat (vegeu-ne la classificació).

M'explico: una sortida plana pels carrers de la ciutat però una mica traïdora ja que després d'un tram de forta baixada cap el 1,5 km. ens topem amb un "pujadot" d'uns 500 m. que comença a marcar distàncies entre els corredors. Després hem pogut gaudir de la part més agradable i còmoda del recorregut ja que durant uns quants quilòmetres hem baixat i planejat pels camps que es troben a peu de ciutat. El ritme que porto és sostingut d'uns 4:20/km i quan em trobo més o menys còmode comencem a enfilar cap a la part final de la cursa i alhora la més dura. Dit i fet, a partir del 8è km la cosa comença a pujar i pujar resseguint el traçat de les muralles durant aproximadament 1 quilòmetre. Tot i que ja sabia d'aquesta circumstància per haver-ho llegit en algun fòrum, aquest tram se'm fa més costa amunt del que m'havia imaginat i és aquí on perdo l'oportunitat de marcar un millor temps i amb prou feines aconsegueixo mantenir el ritme dels corredors que em precedeixen. De nou ja als carrers de Cervera, el darrer quilòmetre me'l prenc amb calma i gaudint del bon àmbit que ens trobem. Al final, però, en un cop de ràbia faig un sprint perquè vull baixar dels 46' però no ho aconsegueixo per ben poc. Confesso que veient com va anar la cursa a partir de la seva segona meitat, confiava en fer al voltant dels 44':30"-45'. Però bé, què hi farem! Com diu la dita, qui fa el que pot no està obligat a fer-hi més.

Tot i així no estic tampoc descontent del tot perquè repassant algunes de les darreres curses abans de l'aturada vacacional vaig tenir millors sensacions que, per exemple, a Bagà (per descomptat! atès que aquí ja estava bastant fos) i fins i tot a Bell-lloc d'Urgell, que malgrat el seu recorregut pla el resultat va ser pitjor. Aleshores, potser que m'ho prengui pel cantó positiu o vegi l'ampolla mig plena i pensi que a mida que avanci la temporada, els resultats milloraran. I de ben segur que els qui estan satisfets van ser els guanyadors que van fer miques els rècords.

I què dir de l'organització de la cursa? Doncs que un cop més es confirma que aquest tipus de curses realment populars són les que més m'agraden. El número d'inscrits va ser d'uns 250 i el lloc escollit per a la sortida i arribada permetia també que la gent es pogués moure sense tenir en cap moment una sensació d'agobiament. A més, quan la cursa transcorria pels carrers de la ciutat, la gent s'hi va abocar de ple per animar-nos i per donar un toc musical, una batucada va amenitzar la cursa. Per cert, una breu nota "folklòrica" que vull destacar i que crec ajuden a remarcar el caire festiu de la cursa: es va repetir la sortida del trabucaire de Torà; potser és que això d'haver de menester el trabuc per donar el tret de sortida deu ser típic de les contrades segarrenques.

Per cert, en l'escrit anterior a la cursa i que parlava d'algunes pinzellades turístiques de la ciutat i la comarca, se'm va passar per alt la recomanació d'assistir a alguna de les representacions de la Passió de Cervera. Sovint es parla al nostre país de les de Olesa de Montserrat i Esparreguera i no tant d'aquesta. I pel que tinc entès, també val molt la pena.

Bé, si voleu fer una ullada al recorregut, cliqueu a la icona del programa, encara que en aquest cas el que hi ha marcat deu ser una mica aproximat per la part dels carrers de la ciutat, ja que no em dóna del tot exacte als 10 km i sospito que en algun lloc m'he equivocat. I si voleu veure algunes fotos, aquí en teniu unes quantes.