dimarts, 29 de setembre del 2009

Bàsquet Manresa: ja tenim espònsor

Permeteu-me que en aquest blog dedicat al món de les curses populars sigui un cop més una mica "infidel" i publiqui un breu comentari al voltant d'una notícia que no hi té res a veure, però que per als aficionats al bàsquet -i en concret, els que seguim l'equip de Manresa- és un bri d'esperança. Avui el diari Regió 7 publicava la notícia (i també s'anunciava al Web del club) que la marca Suzuki passarà a ser l'espònsor principal de l'equip de Bàsquet Manresa, després de 10 anys d'haver-ne estat un dels seus copatrocinadors. Pel que fa a les xifres, sembla que l'aportació rondarà entre els 300.000 i 350.000€ quan la idea inicial del club era aconseguir una aportació en aquest concepte que se situés en els 450.000 (que són els que va donar Ricoh en la seva darrera temporada vinculada al club). Ara bé, després que les gestions per aconseguir-ho i de contactes amb diverses empreses (Cacaolat, Iberpotash, també va circular el rumor de Tous, etc.) no haguessin arribat enlloc, suposo que la directiva ha preferit l'opció d'agafar els diners oferts per la marca japonesa i tirar pel dret (podríem dir allò de "coge el dinero y corre"?).

En principi, hauríem d'estar contents amb aquesta notícia -i jo n'estic en part- però com tot és susceptible de millora, voldria reflexionar-hi breument després de llegir certs comentaris en el Fòrum que el diari ha obert. En primer lloc, l'aportació econòmica de Suzuki no és per llançar coets tractant-se d'un equip que juga a la, suposadament, segona lliga de bàsquet més important del món (després de la NBA) i en què jugadors molt coneguts arreu del món hi volen jugar pel que pot significar d'aparador per a les seves carreres esportives (no oblidem els triomfs a nivell de selecció dels darrers anys, començant pel recent Campionat d'Europa a Polònia).

Segon, suposo que l'empresa haurà fet números i arribat a la conclusió que aquesta inversió li resultarà rendible d'una manera o altra (no conec cap empresa que faci d'ONG). Amb la que està caient avui dia, segurament el més fàcil hagués estat plegar veles i retirar la seva aportació que feia com a copatrocinador (d'uns 150.000€). Però enlloc d'això ha fet el contrari i l'ha duplicada per la qual cosa deu haver valorat aspectes com la promoció, imatge, possibilitats d'incrementar les vendes i fins i tot, altres com la fidelitat a un territori i una entitat amb qui ha mantingut un vincle durant un bon grapat d'anys (més que molts matrimonis). Malgrat això, llevat que el club faci una temporada fantàstica, no compto que l'empresa n'obtingui un gran ressò mediàtic a nivell nacional perquè si no recordo malament, els partits de bàsquet de la temporada passada que han fet per Televisió espanyola (i sempre pel segon canal) i en què jugava el Bàsquet Manresa han estat ... zero. Encara bo que TV3 i C-33 n'han retransmès algun (qui no recorda el darrer del Barça?) i per tant, l'empresa sí que podria aconseguir un àmbit de difusió més ampli a escala catalana (on hi ha una tradició molt arrelada a aquest esport).

Tercer, si mirem les xifres i les donem per bones podríem dubtar de si ha estat un bon "negoci" per al club. M'explico amb el risc d'espifiar-la doncs no sóc ni molt menys un tècnic comptable: si les agafem per la banda ampla es passa de 450.000 a 350.000€ (encara per confirmar), amb la conseqüent "pèrdua" de 100.000€. Ara bé, cal tenir en compte que el club només ingressaria uns 200.000€ de més, doncs 150.000€ ja els rebia en concepte de copatrocini. Per tant, i pregunto, podríem afirmar que realment l'aportació no és la que es diu? Si és així, potser resultarà que ens hem "venut" per un preu massa baix; al cap i a la fi, aquests 350.000€ suposarien "només" un 10% del pressupost del club per aquesta propera temporada. De totes formes, però, caldria analitzar la situació d'altres clubs semblants al nostre (en nombre de socis, pressupost, etc.) i potser veuríem que si no és per l'aportació de diner públic (mitjançant ajuntaments, diputacions, caixes d'estalvi, etc.), alguns ja haguessin desaparegut del mapa.

Quart, en alguns fòrums apareixen certes crítiques sobre la mala gestió de la directiva (i amb el seu president al capdavant) en aquest assumpte, i la seva incapacitat per trobar un espònsor que posés sobre la taula una quantitat més gran. Puc criticar el club (si arriba el cas) per si juga bé o malament (fins aquí encara sé una mica), per no haver encertat en els seus fixatges (això sempre és quelcom d'arriscat), etc. Ara bé, no crec que fos gaire correcte fer-ho per un tema que només conec del que llegeixo als diaris i poca cosa més (i com jo molta més gent que de vegades valdria més que tingués la boca tancada). En qualsevol cas, només hem de recordar que estem passant per una època que no és la més adient per anar trucant a les portes de les empreses i pidolar uns quants calerons en concepte de publicitat, esponsorització, etc. A tothom li agradaria que la samarreta del club portés la marca d'una empresa potent i que ens hi deixés una morterada, però també hem de tocar de peus a terra i reconèixer que el club és el que és, modest i sense un ressò mediàtic fora de Catalunya (i gosaria a dir també dins) tan gran com perquè una nova empresa decidís d'implicar-s'hi.

Desenganyem-nos doncs, no som ni el Madrid ni el Barça com per poder-nos permetre el luxe de deixar escapar oportunitats com aquesta i a més, estem parlant d'un esport que tot i els triomfs de la selecció i alguns clubs concrets, encara està molt maltractat per la televisió i la resta de mitjans de comunicació. Tot és futbol, futbol i futbol i la resta d'esports només ocupen els minuts de les escombraries. Per tant, deixem-nos d'històries i anem al pavelló a patir (i de tant en tant gaudir) del Bàsquet Manresa i del bàsquet ACB a casa nostra (que no tothom ho pot dir). De ben segur que al llarg de la temporada apareixeran altres motius per criticar la directiva i xiular l'equip. Qui ens conegui ja sabrà que som així! I mentrestant, potser que ens mirem les motos i cotxes d'aquesta marca amb uns altres ulls.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada