diumenge, 18 de juliol del 2010

Curses per Ponent: i és terra de cargols!

Ja fa un temps que em rondava pel cap fer aquest escrit que, dit de passada, no és cap "meravella" a mode de reflexió o pensaments en veu alta, sinó tan sols un recull de les curses que es fan per les comarques de Lleida. Potser us demanareu el motiu de perquè d'aquestes contrades i no d'unes altres. Doncs bé, la resposta és ben senzilla i en anteriors entrades ja l'he mig insinuada; amb el temps que porto participant en curses, i tot i que només n'he fet una mostra molt petita de les que es fan i es desfan per la geografia catalana, m'he adonat que en general, on millor m'ho he passat i d'on he tret les millors impressions ha estat en curses organitzades per aquestes terres. No vull desmerèixer amb això la resta -i són moltes- de les altres tres províncies, perquè de tot en podem trobar a la vinya del Senyor; ni tampoc insinuar que les entitats que les organitzin hi posin més o menys ganes, perquè ja només pensant que moltes deixarien de fer-se sinó és per la tasca de molt personal voluntari, és de molt agrair. Tan sols que tinc aquesta impressió personal i per tant, "sospitosa" de ser també subjectiva -penseu que tinc arrels familiars al Segrià. Sigui com sigui, de moment no puc negar que quan he d'escollir entre vàries curses per a un mateix cap de setmana, i a igualtat de condicions, la que té més números que triï serà la que es faci per Lleida.

Doncs bé, entre un canvi i un altre de bolquers m'he dedicat a consultar diferents calendaris Web de curses a Catalunya i sota el risc que m'hagi deixat alguna pel camí, (o comptat una mateixa dos cops) n'he trobat un total de 57, entre curses de diferents distàncies, de muntanya, duatlons i triatlons. En el llistat i mapa següents no he inclòs, però, ni les caminades ni altres proves (p. ex. els raids) i les fonts d'informació han estat, sobretot, les webs de Ropits, els "cargols" del Km0 i la d'Atletisme de Lleida. Si mai se us gira el cap i les volguéssiu fer totes hauríeu de passar per 38 localitats repartides entre toles comarques, tret del Pallars Jussà (no n'hi he trobat cap si ens hem de refiar d'aquestes fonts d'informació), però us hi estareu més estona al Segrià (11 curses), Pla d'Urgell (11 més) i a l'Alta Ribagorça (7). Per municipis, potser us sortirà millor si demaneu un bonus per participar en totes les curses que fan a Mollerussa (7 curses), Pont de Suert (6) i Lleida (5). I això que diuen que algunes comarques d'aquestes terres són molt reconegudes per la seva gastronomia a base de cargols. Doncs per trencar el tòpic, deuen ser d'una espècie molt veloç!

Tot seguit us ofereixo el llistat de les curses distribuïdes per ordre alfabètic i ja demano disculpes per endavant per si me n'he deixat alguna (si no el veieu molt bé per raons de mida, només cal que hi cliqueu al damunt i per "art de màgia" la imatge es farà més gran). D'altra banda, potser hagués estat millor per arrodonir l'escrit acompanyar la taula amb un mapa però això ho deixo per a més endavant.

4 comentaris:

  1. Caragol treu banya,
    puja la muntanya.

    Caragol bover,
    jo també vindré!

    ....@|"

    ResponElimina
  2. Hola Irene, mercès pel teu toc de qualitat literària que ben bona falta li fa al bloc. I suposo que la "firma" deu ser una mena de símbol que representa un cargol. Si és així, em sorprenc de les coses que es poden arribar a dir amb només unes quantes tecles d'ordinador.

    Records.

    ResponElimina
  3. Ha, ha!
    La qualitat literària l'hem d'agrair a la tradició de les cançons populars catalanes, tan simpàtiques elles.

    Doncs fa cosa de tres anys o així a Fondarella van inaugurar una llar d'infants (fins llavors no n'hi havia hagut) i li van posar "Lo caragolet". Si busqueu un lloc agradable, rural i enriquidor per a l'Stanis no dubtis a contactar-me, que encara li farien un foradet...

    ResponElimina
  4. Hola Irene, gràcies per l'oferiment però ho tenim una mica lluny des de Manresa per portar i recollir l'Stanis. Si de cas ja li diria a un cosí que tinc vivint al Palau d'Anglesola. Ja veus que tinc família una mica escampada per Ponent.

    Records.

    ResponElimina