dilluns, 30 d’agost del 2010

Manresa: cloenda de festa major

En el moment d'escriure això està a punt de cloure la festa major de Manresa, després que aquest cap de setmana i avui dilluns (aquí és festiu) hagin estat els dies "grossos", els que molta gent espera perquè s'hi fan els actes de més volada, com algun concert, el castell de focs o el correfoc (vegeu-ne aquí el programa). Com suposo que ha passat en molts altres municipis, i el manresà no n'és una excepció, en aquest context de crisi els ajuntaments s'han vist obligats a reduir el pressupost destinat als "actos y festejos". I qui més qui menys, tothom se n'ha ressentit. Què hi farem, ens haurem d'adaptar als temps que toquen i només espero que quan vingui de nou una època de vaques grosses no perdem l'oremus i tinguem la mànega massa ampla, com crec que ha passat en els darrers anys. Tant se val, aquesta entrada no té l'objectiu d'analitzar el contingut del programa i això ho deixo per a altres que tinguin una consciència més crítica que no pas la meva. Val a dir d'entrada que jo no és que segueixi gaire la "meva" festa major, tot i que allà pel segle XX, quan era més jove i una mica brètol, era un assidu del correfoc, més que res perquè de tanta càrrega etílica que duia no era conscient de les cremades que patia fins l'endemà, quan em despertava al llit o vés a saber on! I és que tothom ha sigut jove i ha fet ximpleries que després es recorden amb un somriure. Menys mal que abans no havia Facebook, Youtube i altres eines com aquestes que posen al descobert allò del passat que tothom vol amagar.

Més aviat amb aquest escrit voldria reflexionar sobre la possibilitat que per a edicions posteriors es tingui en compte la possibilitat -si no és que no s'ha fet ja- que una de les activitats de la Festa sigui una cursa. És ben cert que el seu programa ja inclou altres proves de caire esportiu com una de ciclisme pels carrers de la ciutat (enguany la 82ª edició), una altra de resistència en BTT (la 2ª), un campionat de wakeboard i esquí aquàtic (el 1r) i torneigs varis de volei platja, billar, petanca, pistola, escacs i ... com no, també de futbol. Doncs bé, si el programa dóna cabuda a tanta diversitat de disciplines, i també es reconeix que les curses populars cada cop tenen més tirada, aleshores no entenc per què encara no se n'ha fet cap. De ben segur que aplegaria més gent que algunes de les proves citades abans, sense ni molt menys voler menystenir-les, i no seria Manresa la primera ciutat en fer una cursa popular amb motiu de la seva festa major (què me'n dieu de la cursa de la Mercè a Barcelona?). Compte, potser a algun dels caps pensants de l'organització ja se li ha passat pel cap (perdoneu per aquesta repetició gens "cap"ciosa) aquesta possibilitat però el resultat, sigui com sigui, és que els i les manresanes que apostem per aquest esport ens en sentim una mica orfes.

De totes formes, ja m'avenço a un parell de possibles arguments que vindrien a demostrar la no gaire viabilitat d'aquesta proposta, malgrat que sóc del parer que si es vol, es pot. En primer lloc, el calendari no ajuda gaire ja que les dates de celebració de la festa major sempre s'escauen cap el darrer cap de setmana del mes d'agost, amb la qual cosa tindríem el risc d'una baixa participació, tant per la calor com també per la "fugida" vacacional de molts conciutadans. Un segon argument podria ser que a Manresa se'n fan fins a 7 curses (si no me'n descompto cap), alguna de prou consolidada en el circuit català i altres, com qui diu, acabades de sortir de l'ou. I en aquest sentit, la proximitat en dates amb la que aplega més gent -els 10 km. urbans que es fan cap el tercer cap de setmana d'octubre- podria considerar-se un bon handicap. I si en voleu un tercer motiu, gosaria a dir la poca implicació de la ciutadania. Òbviament parlo a nivell general i jo sóc el primer en fer autocrítica de la meva escassa predisposició a organitzar "saraus", d'aquesta mena o de qualsevol altra, ja que com la majoria sóc d'aquells que prefereixen que siguin altres els qui moguin el cul i si de cas, la resta ens hi deixem portar.

Ara bé, si ens ho plantegéssim des de l'altra punt de vista podríem pensar el següent. Un dels encerts del programa d'actes -al meu parer- són les visites a l'anomenada "Manresa desconeguda", l'objectiu de les quals és que els manresans descobreixin indrets i edificis que no coneixem gaire, malgrat que han format part sempre de la nostra història i que gairebé ens han passat desapercebuts (per localització, deixadesa, etc.). Doncs aleshores, per què no aprofitar l'ocasió per organitzar una cursa que passi, justament, per aquests llocs que ni els propis manresans coneixem bé? No hauria de ser ni gaire llarga (posem uns 5 km.) ni tampoc molt exigent (tot i que el tramat urbà de la ciutat no hi ajudaria gaire). Si ja les curses populars han de prioritzar l'esperit lúdic per sobre del competitiu, encara amb més raó quan es tracta d'una cursa de festa major. A tall d'exemple, i així com qui no vol la cosa, proposaria un recorregut que passés per les restes de les muralles (Sant Francesc, Sant Domènec i del Carme), el Parc de la Seu, plaça de la Reforma, Hospital Sant Andreu, convent de Santa Clara, col.legi de Sant Ignasi, Sobreroca, etc. Qui conegui una mica la ciutat s'adonarà que aquests indrets -i uns quants més- estan inclosos en el seu nucli antic, al que molts hem donat l'esquena durant anys i panys, i que de mica en mica torna a reviure mercès l'Ajuntament, entitats veïnals, etc. La feina que resta pendent, però, encara és molta i certament, algunes de les actuacions fetes són força discutibles i discutides, tot i que aquest no és l'espai més adient on discutir-les.

Qui sap, potser algú agafa aquesta idea -l'hi passo de forma totalment altruista- i no només impulsa la realització d'una cursa sinó que a més a més, d'una mitja marató. Recordeu el que deia sobre aquesta mateixa qüestió? No, doncs ho podeu llegir en aquesta altra entrada del 20 de maig del 2009. Renoi, com passa el temps! La proposta de recorregut que us adjunto em surt gairebé de 5 km. i passa per alguns dels llocs abans citats; ara bé, com també es deia més amunt, el perfil no m'ha sortit molt còmode però és que la capital del Bages no és que sigui una ciutat gaire plana que diguem.


Mostra Manresa en un mapa més gran

4 comentaris:

  1. Joan Carles!
    Res en contra dels teus posts -sempre molt bons-, però m'imaginava que aquest mes el teu bloc estaria farcit del Munidal de Turquia! :) Brasil no està pas malament, encara que hagi perdut dos partits. Però els va perdre per molt poquet i contra els EUA i Eslovènia, que tinc entès son molt bones en el món del bàsquet.
    Quant a la festa major de Manresa... Nosaltres hem tancat la nostra de Sants aquest cap de setmana també i ha estat força divertida! Per primera (i crec que última) vaig anar de baix en un pilar caminant! :)
    Bueno... Només aixó. :)
    Una abraçada, Raul.

    ResponElimina
  2. Hola Raul, sí jo també pensava que faria algun escrit sobre el mundial de bàsquet de Turquia. La qüestió és que no he tingut gaire temps i a més, fer-un ara seria per per criticar el mal joc de la selecció "roja". Potser que esperem a veure si es dóna una bona "hòstia" i no es classifica (o sí) per a les següents rondes. Qui sap si al final l'hauré de fer per felicitar els campions.
    M'alegro que la festa de Sants anés bé (avui, justament, me n'han parlat força bé). El que no entenc és això que dius al final el pilar.
    Gràcies per seguir el bloc i seguim en contacte.

    Joan Carles

    ResponElimina
  3. Joan Carles,
    Els Castellers de Sants sempre fem um pilar caminant per la Festa Major de Sants... Va des de la plaça Bonet i Muixí (on actuem com a amfitrions) fins al nostre local, al carrer Vallespir. Enguany, per primera vegada vaig fer de baix per alguns metres (van canviant perquè es cansa molt). Aquí tens el video de l'any passat - no he trobat el d'aquest. http://youtu.be/SGA7Xj_a6ZE
    Una abraçada, Raul!

    ResponElimina
  4. Hola Raul, pensava que feies d'anxaneta, ja, ja. Si ja fas de casteller és que t'hem ben integrat a la realitat catalana.
    Una altra per tu.
    JC

    ResponElimina