dissabte, 16 d’octubre del 2010

Curses i cartografia: una mica de tot

Suposo que deu ser un defecte professional, per ser geògraf de formació i vocació i dedicar-me a la docència de Cartografia des de fa molt temps a la Universitat Autònoma de Barcelona. Dic això perquè un dels aspectes en què més m'hi fixo quan busco informació d'una cursa que m'interessa és el del tractament de la informació cartogràfica, entesa en un sentit ampli. Parteixo de la idea que una bona promoció d'una cursa no s'ha de limitar tan sols a publicar-ne les quatre dades bàsiques (data, preu, distància, desnivell, serveis, etc.) que poden trobar-se en Webs de llistats de curses del tipus Ropits.com o Atletisme.com que, sigui dit de passada, són prou bones perquè posen a la disposició dels interessats el calendari de curses amb un ampli ventall on triar i remenar. Ja dono per fet que aquestes dues Webs (i altres que pogueu trobar per la xarxa) només actuen de canal de transmissió de la informació de les curses i que al capdavall, qui n'és el responsable de les seves dades (i de la seva veracitat) són les mateixes organitzacions. Per tant, si del que escric aquí se'n pot desprendre una petita crítica vers algun cas o altre, que sapigueu que només s'ha d'atribuir a aquestes darreres.

Una altra qüestió que crec s'ha de tenir també en compte és el fet que avui dia, al segle XXI, les tecnologies d'informació han avançat i guanyat tant en comprensió i facilitat de maneig (allò que diuen user friendly), que estic convençut que qualsevol marrec es veu amb cor de fer-les servir sense por a fer cap disbarat. Així doncs, des d'aquest punt de vista penso que no ha de ser res forassenyat demanar que la informació d'una cursa inclogui, per defecte, un apartat cartogràfic bàsic. Altrament dit, una imatge aèria o del fragment de mapa corresponent amb el recorregut de la cursa dibuixat i, per suposat, un perfil que indiqui el desnivell de la cursa si aquesta és de muntanya o presenta una certa duresa en aquest sentit. I si després es considera convenient afegir-hi altra mena d'informació, sempre es pot "guarnir" aquest apartat informatiu amb una projecció aèria o en 3D del recorregut. Tot plegat, podria quedar molt "chupiguai".

D'altra banda, també dono per fet que cap persona interessada deixarà de participar en una cursa perquè aquesta qüestió estigui "maltractada" o, simplement, obviada. Si és prou hàbil i vol tenir-ne més informació, ja la trobarà perquè de fòrums de curses on fer la consulta n'hi ha uns quants i com els corredors populars ens acostumem a ajudar entre nosaltres, de ben segur que algú o altre li sabrà respondre. Però com hi ha gent per a tot, no deixo de manifestar una certa estranyesa quan comprovo que algunes curses que se suposa són prestigioses i veteranes passen per alt aquesta qüestió i, en canvi, moltes altres de més anònimes i minoritàries en tenen molta cura i veus que al darrera hi ha un veritable interès perquè la gent disposi de tota informació necessària i acabi per decidir-s'hi. Dit això, m'he pres la llibertat de fer un senzill anàlisi del tractament cartogràfic que hom pot trobar en el món de les curses populars. Ni molt menys pretenc demostrar res ja que la mostra en què m'he basat no és gaire exhaustiva (bo i tenint en compte que de curses n'hi ha un fotimer) i només m'he fixat en aquelles que, o bé he fet o bé hi he estat interessat en algun moment. Per tant, des del punt de vista quantitatiu això n'exclou un elevat nombre i també qualitativament parlant, donat que ja sabeu la meva preferència per unes i no unes altres. En definitiva, és només una breu pinzellada amb la qual no deixo de voler reivindicar també que es presti més atenció a la informació cartogràfica d'una cursa popular.

La taula que segueix a continuació conté 30 curses des de l'octubre al passat mes de maig i les variables incloses són la distància, nombre de l'edició i el rovell de l'ou d'aquesta entrada, la informació cartogràfica i l'eina o format amb què s'ha representat. Al respecte, s'especifica si inclou la possibilitat de veure el recorregut amb:
  • Google Maps (o Wikiloc) i visualitzar-lo, per tant, en forma d'imatge satèl.lit o mapa dinàmic (que permet fer-hi zooms i augmentar-ne o disminuir l'escala).
  • Google Earth.
  • En algun cas més "sofisticat", la informació inclou un recorregut virtual en 3D.
  • Imatge estàtica aèria o del mapa (no permet variar l'escala).
  • Perfil de desnivell.
De la taula podeu comprovar com el panorama és molt divers i que a més del fet que en alguns casos la informació no hi és present, en altres potser millor que no hi fos, tenint en compte la seva qualitat, per a mi francament millorable (perfils i/o mapes molt poc precisos, sense gaire detall). Per cert, aquesta és la primera vegada que provo el programa SlideShare. Espero que me n'hagi sortit prou bé!

2 comentaris:

  1. Joan Carles quina nota poses al web de Barraques de Vinya? I proposa'ns com millorar si us plau. Ens interessa que ens ajudeu des de tots els àmbits!

    ResponElimina
  2. Osti tu! posar jo una nota al web si no en tinc gaire idea, d'aquestes coses tan modernes. Se'm fa de mal dir perquè no en sé. En la meva més modesta (i ho és molt) opinió jo trobo que és força bona (potser un 8 sobre 10) malgrat que potser és una mica sosa des del punt de vista estètic. No crec que el fons de color blanc sigui el més atractiu ja que sóc de l'opinió que allò que està bé, si a més està ben presentat, és dues vegades bo. També posaria els patrocinadors després dels enllaços i no abans. A més, sóc conscient que el recorregut de la cursa es pot visualitzar en 3D però no estaria de més que el resseguíssiu sobre una imatge del Google maps. Són eines perfectament complementàries una i l'altra (ja que estem escrivint en una entrada sobre aquest tema...). Perdó, ara crec que l'he vist en una entrada, no sé si vostra o d'algun participant.
    En definitiva, una web no crec que hagi de ser molt complexa ni contenir molta informació perquè després el lector se'n cansa. Jo crec que la vostra -si més no la d'aquesta cura en concret- és prou correcta i informativa com perquè la gent que estigui una mica encuriosida s'hi entretingui una estona més tafanejant per les diferents opcions. Lamento que no us pugui ser de més ajuda però com deia abans, d'aquestes coses no en sé gaire.

    Per cert, felicitats per la cursa que ja m'han dit que va ser un èxit organitzatiu. El que importa és que la gent s'ho passi bé i tingui ganes de repetir l'any vinent.

    Seguim en contacte.

    ResponElimina