divendres, 18 de febrer del 2011

Terrassa versus Sabadell

Anem a provocar! Aquesta és una entrada dedicada als corredors populars de Terrassa i Sabadell perquè, si volen, diguin la seva (òbviament també està oberta a gent d'altres ciutats). A la darrera entrada deia que havien aparegut als calendaris web dues curses que, o bé se m'havien passat per alt (que sóc molt despistat) o bé han estat incloses recentment. D'una ja en vaig parlar -el Tricoll- i de l'altra parlaré ara i és un dels dos motius que em dóna peu a fer-ho. Es tracta de la 1ª edició de la Cursa del Rodal, prevista per al 20 de març, organitzada per l'Associació Esportiva Mitja Marató Sabadell i per l'ajuntament de la ciutat; a grans trets, és una cursa de muntanya de 15,6 km. que transcorre pels voltants del riu Ripoll i el bosc de Togores, gairebé tota per camins i pistes. No és que m'interessi especialment i a més crec que per aquell diumenge puc trobar alguna opció més interessant (però compte, tampoc la vull desmerèixer).

Ara bé, l'altre motiu pel qual m'he decidit a fer aquesta entrada és que casualment, poc després de saber d'aquesta cursa em vaig trobar dues antigues estudiants que són d'Esparreguera i com qui no vol la cosa, vam acabar parlant de la rivalitat entre algunes ciutats: per començar, entre aquesta mateixa i Olesa de Montserrat, que si Tarragona i Reus, Madrid i Barcelona, Villarriba i Villabajo i com no, Terrassa i Sabadell. I vaig pensar: "calla tu, no serà que a Sabadell s'han decidit per fer aquesta cursa perquè a Terrassa en fan una altra més o menys semblant"? Ja dono per fet que es tracta d'un argument molt agafat pels pèls però alhora si fos cert, també una mica estúpid. Total, que com tenia una mica de temps vaig indagar per saber quantes curses i de quina mena s'organitzen a una i altra ciutat, i després de regirar calendaris varis em surten les que detallaré tot seguit. Val a dir també que aquest no pretén ser un llistat rigorós ja que no és fàcil esbrinar les dades ni tampoc disposo de molt de temps per dedicar-hi; per tant, qualsevol omissió només és atribuïble a l'autor del bloc i al respecte, agrairé també qualsevol informació que completi i/o esmeni les dades.

Així doncs, les curses que he trobat són aquestes (ordenades per mesos). A Terrassa me'n surten les 10 següents:
  • Gener: Mitja Marató.
  • Febrer: Cursa de Muntanya (del Club Natació Terrassa) (10 km.).
  • Març: Cursa de Festa Major, Can Palet (4 i 1,2 km.).
  • Maig: Cursa Bonaire (6,5 km.) i la Milla de Terrassa.
  • Juny: Cursa Atlètica de Sant Llorenç (5,7 km.) i Cursa Popular Poble Nou (5 km.).
  • Juliol: Cursa de Festa Major (7,5 km.) i Cursa de Can Anglada (5,5 km.).
  • Setembre: Cronomilla de les Roques Blanques (1,8 km.).
Per la seva banda, de Sabadell tinc "controlades" aquestes 7:
  • Març: Cursa del Rodal (15,6 km.).
  • Maig: Cros de la Salut (3,75 km.) i Cursa Popular Verge de Fuensanta (Bosc de Can Deu) (5 km.).
  • Juliol: Milla Urbana d'Atletisme.
  • Setembre: Mitja Marató i Cursa Popular de Sabadell (10,5 km.).
  • Octubre: Cursa del Club Natació Sabadell.
Si només ens fixéssim en el nombre de curses, la disputa seria per a Terrassa (recordo que el llistat pot tenir alguna omissió), i si ho féssim en la prova "reina" -en aquest cas la Mitja Marató- suposo que la ciutat egarenca també sortiria guanyadora, tant per antiguitat (12 edicions per 5) com en nombre de participants (2.149 classificats per 920 a la darrera). Això sí, crec que la mitja de Sabadell és la primera d'una certa importància en el calendari català (al setembre després de l'aturada estival). Tot plegat, potser això és un reflex -segur que n'hi ha més i de més rellevants- de com Terrassa ha acabat superant la ciutat veïna; per exemple, en termes demogràfics un any no tan llunyà com el 2005 Terrassa tenia gairebé 195.000 habitants i Sabadell 197.000 mentre que el 2010 la primera havia superat ja la segona, amb 212.724 i 207.338 veïns empadronats.

Doncs bé, aquí ho teniu. No vull generar polèmica entre uns i altres perquè com a manresà que sóc, ni em va ni em ve però si algú s'anima a dir la seva benvingut serà el seu comentari. Això sí, respectant unes mínimes normes de bona educació.

6 comentaris:

  1. Jo sóc de Terrassa i corro curses de les dues bandes, com ha de ser... diria que en aquest interessant recull t'has deixat les curses de Nadal: a Sabadell la cursa del Riu Ripoll (9 edicions) i a Terrassa la Sant Silvestre Nenazas (2 edicions). A les dues ciutats existeixen uns grups d'entrenaments oberts a tothom que interaccionen sovint: a Terrassa els dissabtes a les 8h els Mossenaires i a Sabadell els diumenges...

    ResponElimina
  2. Hola Joel,
    Efectivament, com ha de ser. Això de la rivalitat entre ciutats de vegades és més un "mite" que no pas una realitat per a molta gent, a la qual aquestes qüestions ni els va ni els ve. I tens raó, no havia caigut en les curses de Sant Silvestre i nadalenques. Per cert, curiós això de les "Nenazas". Ens ho hauràs d'explicar.
    Gràcies per la teva aportació i salut i qms.
    Joan Carles

    ResponElimina
  3. Hola. Sóc de Sabadell. Estic amb en Joel: falten les curses de Nadal. A Sabadell, a més de la del Riu Ripoll (per Sant Esteve) es disputa la Sant Silvestre Isòcrona (31 de desembre). Penso que la rivalitat entre Sabadell i Terrassa és una cosa superada fa anys; cosa dels nostres avis. Actualment s'han fet tan grans les dues ciutats que gairebé es toquen. Si contnua així, aviat formaran una sola macrourbe anomenada Sabassa o Tarradell :D.

    ResponElimina
  4. Hola Rodri,
    Com li deia al Joel, tens raó, em falten les curses nadalenques que quan vaig fer aquest llistat no hi vaig caure. I sí, de vegades això de la rivalitat és més una herència del passat que un fet del present. I per cert, molt bons els dos noms suggerits.
    Gràcies.

    ResponElimina
  5. Doncs jo com saps sóc de Terrassa, però no tinc cap inconvenient, tot al contrari, en córrer pels carrers de Sabadell, i si puc avançar a alguns sabadellencs, millor que millor, jejeje.
    Ja vaig córrer la Mitja, (a 26ºC als primers dies de Setembre es molt heavy fer una mitja, la veritat), i la del C.N.Sabadell, però em quedo amb la Mitja de Terrassa. Sabadell mala pell!!!, jajaja

    ResponElimina
  6. Ernest, t'estàs guanyant enemics, ja, ja. Ja saps què diuen de vosaltres: Sabadell, mala pell i Terrasa, mala raça!!
    Salutacions cordials.
    JC

    ResponElimina