Us imagineu que les dones no poguessin estudiar a les universitats? que no poguessin exercir certes professions? que haguessin de demanar permís al marit o al cap de família per treure's el passaport? que no poguessin conduir? Segurament, avui dia si es té una mica de seny i dos dits de front diríem que cap d'aquestes situacions té sentit en una societat moderna, desenvolupada, amb totes les virtuts i defectes que se us puguin passar pel cap però que per norma general, ha deixat enrere moltes de les desigualtats que existien abans en base, simplement, al gènere. Òbviament no negaré que malgrat els avenços legislatius en matèria d'igualtat, algunes encara hi són presents i que les dones han de superar certes barreres difícils d'eradicar, fruit d'un masclisme amb un substrat cultural molt arrelat entre la gent (de vegades també entre les mateixes dones). També és d'esperar que amb el pas dels anys les noves generacions reemplacin aquelles altres que han crescut i viscut amb aquesta mentalitat masclista.
Doncs bé, torno a plantejar el mateix tipus de pregunta: us imagineu que no deixessin competir les dones en qualsevol prova esportiva? I a l'inrevés, que es fes el mateix amb els homes? Quina de les dues situacions veuríeu més injusta? Suposo que totes dues, oi que sí? Doncs bé, faig aquesta reflexió perquè, de nou, he trobat una situació que sota el meu parer és del tot injusta, encara que tampoc faré d'això una bandera sota la qual lluitar perquè com diu el títol de l'entrada, em sembla més aviat una collonada (això sí, injusta). Resulta que el diumenge 20 de març es farà a Valldoreix la cursa de les 5 milles femenines i si mireu el seu reglament, la primera frase ja és una declaració d'intencions en tota regla doncs diu "Curses ofertes a totes les dones ..." i la resta està escrit utilitzant el gènere i articles en femení. No he vist que es prohibeixi literalment la participació dels homes però suposo que es dóna per fet que aquests no són "benvinguts". Això sí, a l'apartat del "voluntariat" per a la logística de la cursa sí es demana la col.laboració de voluntàries i també voluntaris. Doncs mira, ja els estaria bé que els homes, per un cop, deixessin d'anar rere les dones. Que es fotin (elles, no ells)!!
Aquesta no és la primera cursa femenina que es fa arreu però en canvi no tinc constància de cap cursa exclusivament masculina. Valga'm Déu! Si algun club o entitat tingués aquesta abominable idea ja es veurien assetjats per un exèrcit de feministes de pa sucat amb oli amb un munt de demandes per discriminació de gènere. Ja he dit més d'un cop en aquest bloc que sóc crític amb el fet que es donin premis -en metàl.lic o d'altra mena- a les primeres dones pel simple fet de ser-ho, quan a la classificació general no han ocupat els primers llocs (en canvi sí sóc partidari de premiar per categories o edat). Si en el moment d'inscriure' s en una cursa popular no es paga diferent depenent de si ets home o dona -per sort-, aleshores per què fer aquesta distinció quant als premis? Si són curses mixtes el reglament hauria de ser el mateix per a tothom perquè sinó parlaríem d'una situació discriminatòria. I compte, no ens confonguem: no és aquesta una qüestió de discriminació "positiva", en benefici d'una causa que està en franca minoria (com seria, per exemple, el tema tan polèmic del català-castellà). No es prohibeix córrer les dones ni que participin en les curses, i si no ho fan més és perquè potser deuen tenir altres interessos esportius o aficions a què dedicar el seu temps lliure. De la mateixa manera que hi ha estudis més femenins que masculins, també hi ha esports més masculinitzats. I què? Jo, que pertanyo al món universitari, no recordo cap jornada per fomentar l'estudi de la Física o Matemàtiques entre les noies, o de Turisme o Educació entre els nois. Les coses són com són, la realitat és com és i només alguna gent s'entossudeix en canviar una situació que, per si mateixa, ni és ni bona ni dolenta.
I jo em pregunto: on són aquests i aquestes pijo-progres que tant advoquen per la igualtat entre gèneres? Per què no s'aplica l'estúpida idea de la paritat al món de les curses populars? Se'm podria prohibir córrer aquesta cursa de Valldoreix pel simple "pecat" de ser home? No ho comprovaré perquè tant se'm fot però em moro de ganes de veure què passaria si algun valent gosés d'organitzar una cursa semblant per a homes, i que ho publicités d'allò més. Com diu el del Polònia, "les curses només per a dones són una collonada, a més de sexistes. Perdoneu però algú ho havia de dir". Quan veig iniciatives com aquesta no m'estranya que surtin personatges com el fruiter de la famosa sèrie "7 vidas" (que es pot tornar a veure al canal "Factoría de ficción") i que traspuava masclisme per tot el cos. Així doncs, des d'aquí faig una crida perquè més dones s'animin a córrer, a participar en més curses populars mixtes i que es deixin de collonades. Per cert, ja que he parlat del concepte de paritat, aquí us deixo les dades de participació de dones en algunes curses, des del gener fins a març d'enguany. Traieu-ne les vostres pròpies conclusions:
- Mitja Marató de Sitges: 2.178 totals classificats, 210 dones: 9,6%
- Cursa Mar i Murtra de Blanes (20 km.): 1.019 totals, 134 dones: 13,1%
- Cursa 2 Turons de Moià (11,6 km.): 365 totals, 52 dones: 14,2%
- Mitja Marató de Terrassa: 2.149 totals, 171 dones: 7,9%
- Cursa de l'Oli de Les Borges Blanques (10,3 km.): 733 totals, 103 dones: 14%
- Cursa Barri de Sant Antoni (BCN) (10 km.): 3.233 totals, 538 dones: 16,6%
- Cursa de Muntanya Mont-Rodon (Matadepera): 463 totals, 56 dones: 12,1%
- Montbrió del Camp (10 km.): 257 totals, 33 dones: 12,8%
- Vilafranca del Penedès (10 km.): 608 totals, 109 dones: 17,9%
- Cursa de Muntanya de Ginestar (22 km.): 251 totals, 31 dones: 12,3%
- Cursa Botifarunner de La Llacuna (20,6 km.): 232 totals, 16 dones: 6,9%
- Mitja Marató de Balaguer: 438 totals, 28 dones: 6,4%
- Cursa de Balaguer (10 km.): 292 totals, 50 dones: 17,1%
- Cursa de Sant Boi (10 km.): 1.299 totals, 227 dones: 17,5%
- Mitja Marató de Cambrils: 820 totals, 53 dones: 6,5%
- Cursa de Puigverd de Lleida (10 km.): 264 totals, 49 dones: 18,5%
- Cursa de Muntanya de Terrassa: 306 totals, 41 dones: 13,4%
- Cursa del Cabanyes del Penedès (3 km.): 115 totals, 31 dones: 26,9%
Postdata (encara que no tingui res a veure amb les curses): em cau a les mans el núm. 56 (febrer 2011) de la revista "El Campus de l'Autònoma" (es refereix a la UAB) i inclou un article sobre un màster de gènere interdisciplinari. Doncs bé, hi ha l'opinió d'una estudiant que és boníssima. Literalment diu el següent: "El feminisme del qual em sento part és, a més, anticapitalista, antiracista i lluita contra el brutal heteropatriarcat" (sic). Hi ha gent que sembla que visqui en una altra dimensió.
De la mateixa manera que hi ha estudis més femenins que masculins ..." Com algú suposadament educat pot treure una frase tan tonta? Perdona, però els estudis no són més femenins ni més masculins. El que hi ha són prejudicis que es van ensenyant als nens des de petits, per la qual cosa s'inclinen més cap a uns estudis que cap a uns altres. Si entens el francès t'aconsello la lectura d'aquest article curt del CNRS http://www2.cnrs.fr/presse/journal/1546.htm i això per si de cas t'has quedat amb gana http://www.slate.fr/story/34543/neurosexisme-etudes-con-nous-prennent-pour-connes
ResponEliminaA més, hi ha una cosa que no entenc. Si no ets partidari de donar premis a les primeres dones de cada cursa popular, i sabent que la igualtat entre gènere en això no existeix (les dones no tenim la mateixa massa muscular que vosaltres), perquè no fer curses només amb dones?
Manue, fins on m'han educat entenc encara una mica el francès, tot i ser una llengua en franca recessió davant d'altres. És evident que aquesta frase, o està mal redactada (demano disculpes però no hi ha ningú perfecte, i jo el primer) o de forma mal intencionada la treus fora de context: sóc conscient que els estudis ni són més masculins ni més femenins. No sóc tan babau com potser et deus pensar. Simplement volia expressar el que tu dius després però és clar, no dec saber tant com tu per dir-ho amb aquest mateix sentit (demano altre cop disculpes). I sobretot, volia dir que no crec que sigui dolent que hagi uns estudis amb més presència d'un gènere que d'altre, malgrat que com bé dius, deu respondre més a una qüestió d'herència cultural masclista. O potser tu també series partidari de la paritat en els estudis?
ResponEliminaI d'altra banda, no sóc partidari que es donin premis a aquells que no quedin primers, siguin homes o dones. Tant se'm fot el seu gènere. Hi ha diferència de massa muscular entre gèneres però també entre edats: per què no he merèixer jo un premi -que rondo els 45 tacos- si puc quedar per davant de la 3ª dona classificada, i sent més jove? A partir d'aquí -i jo veig que no has entès el sentit crític de l'escrit- és que critico les curses només a per a dones, de la mateixa manera que moltes dones criticarien que es fes una cursa només per a homes. I relacionant això amb el teu primer paràgraf, no veig pas que es facin estudis només per a dones, oi?
I si em permets una correcció: sobre el que dius de si sóc "suposadament educat", ja et dic que sí, que els meus pares s'ho van currar perquè així fos. Potser tu només et quedes amb el primer al cap del que llegeixes i no ets capaç d'anar més enllà. Dit això, segueixo pensant que una cursa només per a un gènere, és una collonada, i de les més grans. Però gràcies per opinar, ha d'haver-hi gent per a tot.
Per mi això és el conte de sempre! entenc que en les curses mixtes facin distinció per sexes i categories i per tant és lògic que tinguin premi les primeres dones, perquè les estan comparant amb dones, encara que la cursa sigui mixta. Una altre tema és que efectivament hi han grups extremistes i encara que no ens agradin són lliures per fer la seva publicitat, per això estem en un país democràtic, oi?
ResponEliminaJo, com a dona no crec que anés a córrer a una cursa només per dones, ni tan sols que sigui per una causa solidària, perquè penso que les causes solidàries no haurien de distingir entre homes i dones.
s&b, forever!
Hola Conchy,
ResponEliminaGràcies per l'educació en la resposta. Continuo opinant que la discriminació en premis entre homes i dones no té res de positiva, com de vegades es ven. Òbviament, cadascú és lliure de fer el que cregui més convenient i una de les coses que volia plantejar era si jo, com a home, em podria inscriure en una cursa pensada i publicitada només per a dones.
D'altra banda, en l'escrit no faig cap referència a curses femenines en pro d'una causa solidària (posem per al cas, per recaptar fons per a la lluita contra el càncer de mama) que això ja és una altra qüestió en què no m'hi fico. Però en aquesta en concret de Valldoreix no he vist per enlloc que respongui a aquesta idea.
Gràcies per la resposta i per seguir el bloc.
Hola Joan Carles.
ResponEliminaEts un masclista i un feixista, que ho sàpigues. Bé, jo ho dic en broma, però que no t'estranyi que més d'un (i més d'una) ho digui (o ho pensi) de veritat.
Llegint aquesta entrada al bloc se m'acudeixen unes quantes bromes de mal gust (ho reconec, m'agraden les bromes cíniques i desagradables, ho sento). Em comportaré, tot i que estic temptat.
Em fas recordar, però, a unes jornades "lliberàries" a Cornellà, un grup de dones culpaven als heterosexuals de tots els mals del planeta per propagar l'espècie.
Bé, aquí et deixo.
Records
Ai Mateu, que n'ets de bromista! Ara bé, posats a desqualificar una persona no sé que té a veure ser un masclista amb un feixista. Segurament trobaríem alguna feminista que també ho és, de feixista, i algun/a demòcrata de pro amb tics sexistes.
ResponEliminaLa veritat és que se'm fot si hi ha gent que pensi de mi que sóc d'una manera o altra, doncs crec que allò de ser políticament correcte de vegades no fa més que coartar la llibertat d'expressió de tothom. Cadascú ja sap com és en determinats aspectes i no han de venir els altres dient-te que ets d'una altra manera.
Òbviament diria el mateix si es tractés d'una cursa només per a homes; el que passa és que em temo que no caldria que jo ho fes perquè com dic al post, estic convençut que sortiria algun col.lectiu feminista tatxant la cursa de sexista, masclista i de no sé què més. És allò que en castellà diuen, crec, "ver la paja en el ojo ajeno y no la viga en el propio" (o alguna cosa per l'estil). Però bé, tothom ha de poder dir la seva. I que carai, se suposa que aquest és el meu espai d'expressió i puc dir el que vulgui (això sí, respectant unes mínimes normes d'educació).
I sobre això de les jornades "lliberàries", a part de ser molt bona aquesta, la pregunta que et faria és la següent, si no és indiscreció: i tu què redimonis feies en aquestes jornades?
Records.
Perdona Marathon Man (el teu nom ho diu tot). Crec que hauries d'estudiar una miqueta d'història, més que res per parlar amb propietat. La discriminació positiva no es una acció que es dóna del no res, prové d'una conseqüència històrica. De veritat, deixa de corre tant i llegeix, et fa molta falta.
ResponEliminaEt perdono, anònim, però no sé què hi té a veure el meu "nom" amb això que dius que aquest ho diu tot. Jo ja he estudiat prou -no ho sé pas de tu- com per saber que això de la discriminació positiva no fa més que perjudicar uns altres que no són, d'entrada contraris a vés a saber què però que reben les conseqüències de dita diferenciació. Saps què, et convido a organitzar una cursa només per a homes i la promociones tal qual, a veure què passaria. Estic convençut que ja tindries darrera teu un col.lectiu de dones queixant-se'n. Al cap i a la fi, i reconduint la qüestió cap el tema de les curses, a ningú se li obliga a córrer i t'hauries de replantejar la següent questió: per què hi ha més homes que fan BTT que no pas dones? per què hi ha més dones que estan en un gimnàs fent spinning o coses semblants que no pas homes? Ha d'haver-hi una explicació, potser cultural, no ho sé ... Però d'entrada a ningú se li obliga a fer una certa activitat o altra.
ResponEliminaBé, no perdo més el temps amb tu. D'altra banda llegeixo molt -te'n faries creus- i això no és incompatible amb voler córrer. Potser tu hauries de deixar de llegir certes collonades i córrer més per esbargir-te.
Apa, adéu.
És molt fàcil opinar quan no es tenen coneixements. Aquest blog està plagat d'exemples...
ResponEliminaAltra volta!
ResponEliminaPer al darrer anònim (que no sé si és el/la mateix/a d'abans); No tens ni punyetera idea de qui sóc (ho suposo!) i de com sóc i menys encara si tinc més o menys coneixemnts de vés a saber què. I per cert, si dius que aquest bloc està plagat de mals exemples, et convido que me'n diguis uns quants. Només així podré corregir-los en endavant.
Per cert, quina mania en no identificar-vos.
Apa, siu i barca nova.
JC