dimecres, 25 de gener del 2012

Fem les coses bé o malament?

Fa uns dies que a través del mur del Facebook del col.lega Miquel Pucurull em vaig assabentar de tres notícies de tres diaris diferents, en concret l'Ara i El Periódico (sobre l'expansió de l'esport del córrer) i La Vanguardia (sobre la Marató de BCN) que s'havien publicat a les darreres setmanes. I com diu ell en un comentari, el més destacat és que es tracta de diaris generalistes, fet impensable fa un temps. No entrarem un cop més a parlar dels motius d'aquest major interès per l'atletisme popular perquè ens faríem repetitius; tampoc criticarem de nou com, per desgràcia, cada vegada som més els que pensem que a rebuf del boom de les curses, algunes organitzacions s'aprofiten d'allò més i actuen, no diria jo que amb mala fe però sí d'una forma que no fa pas més que perjudicar els corredors i de retruc, també, la mala imatge de la cursa en qüestió.

Dic això perquè crec que de vegades suposa el mateix esforç fer bé les coses que malament i aleshores ens preguntem perquè hi ha gent que s'entossudeix en la segona opció. Així, tafanejant pel web en la recerca de possibles curses de cara al febrer, trobo la Botifarunner, que es farà a la Llacuna (a l'Anoia) el 26 de febrer. Es tracta d'una cursa de muntanya de 20,6 km. i més de 900 m. de desnivell i que té tant d'èxit que les inscripcions -limitades a 300- s'han cobert en tan sols 12 hores (i l'any passat va passar més del mateix doncs les 250 disponibles es van exhaurir en dos dies). Els comentaris que he llegit d'aquesta cursa en alguns fòrums la deixen molt bé i com un exemple (per sort n'hi hauria molts més) de com de bé es pot organitzar una cursa sense que la situació se surti de mare. I ja sabent-ho, la gent que hi vulgui participar n'ha d'estar al cas així que s'obrin les inscripcions. I exemples de curses encara no gaire massificades que veuen com els dorsals se'ls treuen de les mans en molt poc temps, en comença a haver-hi arreu (p. ex. sense anar més lluny les recents de les Borges Blanques o la de Vilafranca del Penedès). Tot i així, en aquests casos parlem de curses en què si bé un ja sap que s'acabaran omplint, encara es disposa d'un cert marge de temps per prendre una decisió final.

En canvi, de l'altra costat tenim la celebèrrima Mitja de Granollers (la MITJA en majúscules) que molta gent la deixa pels núvols per diferents motius. No entraré a valorar-los perquè podeu trobar opinions a tort i dret i no seré jo qui els negui, oimés si no he hi participat i al pas que sembla que va, tampoc m'hi trobareu mai. Resulta que a part de tenir un preu superior al de qualsevol altra mitja més "normaleta", les inscripcions s'exhaureixen molt aviat i perquè us en feu una idea, per a l'edició d'enguany (5 de febrer) les van tancar 2 mesos i mig abans. Què voleu que us digui? si he d'estar al cas amb tanta antelació potser no val la pena, havent-hi com hi ha ara, moltes més curses per escollir i sense que hagis d'afanyar-te per por a quedar-te sense dorsal. Però és que a més, en aquest cas concret llegeixo en un fòrum que l'organització ha canviat un dels punts del reglament: abans es podia recollir el dorsal el mateix dia de la cursa (diumenge) i ara sembla ser que no és així i que caldrà fer-ho el divendres o dissabte donada l'elevada participació.

Si això és realment així, i l'organització no ho esmena, trobo que és un greuge comparatiu vers els corredors que s'hagin de desplaçar des de lluny donat que els hi suposaria anar i tornar dos cops seguits en un mateix cap de setmana, amb la despesa que implica en diners i temps. I per mi, el més greu encara és aquest suposat canvi de les regles del joc en mig de la partida. Si es confirma això i també el motiu, aleshores seria un exemple de com una cursa que tan ben valorada està potser comença a perdre el nord i està caient en l'error que ja hem dit més d'un cop en aquest bloc, de confondre el caràcter "popular" amb el fet d'acceptar un elevat nombre de participants que està per sobre de la seva capacitat organitzativa. I tot això a un preu que com deia abans, no és dels econòmics. Al final resultarà que depèn de com un s'ho agafi, això de córrer no és tan barat com ens ho han estat venent. I de cara als possibles afectats, jo els diria que ja que han pagat enguany facin aquest esforç del doble desplaçament però que l'any vinent no hi tornin. I sobretot, que ho facin saber i ho esbombin als quatre vents. Estic convençut, però, que malgrat això, l'edició del 2013 també s'omplirà molt temps abans però com a mínim que no els treguin el dret a queixar-se i a criticar allò que no funciona i que, repeteixo, tampoc seria gaire difícil de corregir. És només qüestió de bona voluntat i si cal, de posar-hi també més voluntaris.

Per part meva, si he de perdre el cul i l'oremus per inscriure'm en una cursa -posem que entre aquestes dues que he citat a mode d'exemples- ja em podreu buscar fent la Botifarunner que no pas la de Granollers: menys gent, més barata, una logística de serveis més còmoda per al corredor, amb un tracte i ambient més familiar, etc. Al cap i a la fi són dues curses de distàncies gairebé idèntiques però, això sí, de perfil molt diferent.

Per acabar, i per si us interessa, us deixo l'enllaç d'una entrada que vaig fer fa un temps parlant, justament, de la Mitja de Granollers.

12 comentaris:

  1. Com sempre, Joan Carles, tens raó. A vegades se'n va de mare això. Cada cursa hauria de tenir clar quin és el nombre màxim de participants o fer-ho de forma esglaonada. A la Behovia-Sant Sebastià hi van 20.000 persones i tothom surt i arriba sense problemes!
    A Granollers fan una cosa semblant i la qüestió és que diuen està molt ben organitzada, però el tema dels dorsals és complicat pel volum de participació. Jo no hi havia anat mai abans i m'hi van "enredar" (em vaig apuntar cinc mesos abans...mai no ho havia fet això!). Ara l'encabeixo com puc però potser hagués preferit alguna altra. (i la Butifarunner té molt bona pinta, la veritat).
    Salutacions.

    ResponElimina
  2. Raúl,
    No sempre tinc raó ... ja m'agradaria!! No és una qüestió de tenir molta gent (deixant de banda que un se senti més o menys còmode) sinó que l'organització de la cursa en qüestió estigui a l'alçada i sigui capaç d'absorbir tanta gentada. No recordo on ho he vist fa poc però ara ja apunten que Granollers es planteja arribar fins els 14.000 corredors.

    És cert que aquesta mitja té bona fama però potser el fet que comencin a sortir veus que la critiquin en aspectes tan bàsics per a un corredor com és aquest de la recollida del dorsal comentat al post, és un indicatiu que alguna cosa no funciona i que, de moment, potser no estan preparats per a tanta gent. Però és clar, jo no hi he estat ni hi seré i per tant el que digui s'ha d'agafar amb pinces, tot i que no cal viure-ho en persona per per fer una crítica o valoració més o menys ajustada. I d'això d'haver-se d'apuntar amb temps d'antelació ... em fa molta mandra. Si no sé ni què faré les properes setmanes, encara amb més raó que no ho sàpiga amb uns quants mesos d'antelació.

    I sí, la botifarunner, sí té bona pinta però en aquesta sí que cal estar al cas d'un dia per l'altre perquè en ser amb molta menys inscripció, els dorsals volen en molt poc temps. és el que té fer bé els coses i no voler créixer de forma desmesurada.

    Salutacions.

    ResponElimina
  3. Se m'oblidava comentar que darrere LA MITJA hi ha ADIDAS, igual que darrere Bombers de Barcelona hi ha NIKE. És una altra cursa entre dues marques, que competeixen per ser "les millors curses o mitges maratons" de l'Estat espanyol... Més gent, figures mundials (a Granollers, com deus saber, hi va el recordman de marató, Patrick Makau), bon rotllo amb la RFEA...
    Salutacions.

    ResponElimina
  4. Raúl,
    No sabia aquest "detall" de les marques. Jo que m'acabo de passar a les ASICS!!
    Per cert, potser podries fer de "llebre" del Patrick Makau, tot i que sospito que al primer qm. et deixaria enrere, malgrat el teu excepcional estat de forma.
    Records.

    ResponElimina
  5. Si els "deixen anar" abans, estaré a prop d'ells, a veure si aguanto una estoneta...je!
    Ara sense bromes, he provat de fer alguna vegada algun sprint "a tope". No sé si agunto més de 300 metres. Avui ho tornaré a provar si estic amb ànims.

    ResponElimina
  6. Respecte al cas concret de la mitja de Granollers, comentar que les inscripcions es van obrir molt abans perquè s'exhaurisin ràpid (abans d'entrar al 2012) i així no haver de pagar el "cánon" a la RFEA per estar dintre del seu circuit. Una petita "trampa" que van fer els organitzadors per no haver de finançar als seyors del carnet del corredor i RFEA.
    A banda, jo no em vaig inscriure pequè el preu el trobo desorbitat i, tens molta raó, quan dius que fer un viatge expressament per recollir el dorsal és una gran put...
    Fins aviat.

    ResponElimina
  7. Per cert, de la botifarunner n'he sentit parlar meravelles...i agafa't fort qué es dureta! jeje.

    ResponElimina
  8. Raúl,
    Pensa que per fer la marca que fan els primers has de fer un ritme de 3' per qm. Potser el primer quilòmetre encara aguantaries però els altres 20' no sé jo ...
    Records.

    ResponElimina
  9. Jordi,
    Ja sabia això de la trampa per no pagar el peatge "pirater" de la RFEA però això no disculpa possibles deficiències logístiques com la que he comentat. I si això es confirma -crec que l'organització ho ha esmenat segons he llegit en el fòrum dels correcats- no té pèrdua, amb el preu que té, que no és barat.
    Records.

    ResponElimina
  10. Jordi,
    M'he oblidat de donar-te la raó. És dura la botifarunner però si a canvi pots gaudir d'una cursa ben muntada i barata, aleshores endavant amb les atxes!!
    JC

    ResponElimina
  11. Granollers segur que comet errors, com tothom. Anar a buscar el dorsal abans és el mateix que fan a totes les curses on hi participen més de 5.000 corredors (cursa de bombers, la behobia, marató bcn, etc..) És un tema físic: quants voluntaris fan falta per repartir en dues hores prèvies el dorsal més l'obsequi (samarreta, montxila, gorra)??. Quantes cues, quant de nervis? Sense anar més lluny, ara fa dos diumenges, la mitja de Sitges. Quin guirigai per a recollir el dorsal. Allà si que no hi tornaré! empentes, crits, corredors que es colaven. Paraules pujades de tó, molt, però que molt desagradable.
    A mi em cauen simpàtics i constato que els seus obsequis són de lluny els de més qualitat. Cursa que vagis, cursa que veus samarretes, bosses, tallavents, etc.. d'ells. Diumenge vaig fer St. Antoni (BCN) la tovallola és d'una qualitat ínfima. M'hi asseco hi quedo pel de borró per tot el cos. Jo la faré.
    Gràcies per l'enllaç de l'entrevista, com dius interessant. I segueix opinant que així m'entero de coses noves.

    ResponElimina
  12. Hola anònim,
    Segur que tota cursa, tingui molta o poca gent, per a un o altre haurà comès alguna errada doncs tothom pot tenir les seves pròpies expectatives, no sempre coincidents. Si jo criticava en aquest escrit la mitja de Granollers no és per fer recollir el dorsal abans del dia de la cursa sinó per haver canviat aquest punt del reglament quan ja hi havia gent inscrits. Potser si ho haguessin sabut de bon principi no ho haguessin fet. I a més, crec que aquest fet discrimina -i molt- la gent que no viu per la zona. Perp vaja, crec que això ho han solucionat.

    Del tema de Sitges, tens raó i són moltes més les veus crítiques per tot això que comentes. Suposo que quan es vol creìxer per sobre d'unes certes possibilitats, més tard o més d'ahora situacions com aquestes són inevitables i al final, se'n resent la qualitat de la cursa, entesa pel que fa al tracte al corredor. I tot això a un preu que no és baix. Fa temps que aquestes curses amb tanta gentada per mi han perdut interesès i que no le penso fer, llevat potser d'algun cas puntual. M'estimo més curses molt més modestes.

    Gràcies a tu per llegir-me. Lectors com tu són els que m'animen a seguir escrivint al bloc.
    Vagin bé les curses.

    JC

    ResponElimina