diumenge, 5 de desembre del 2010

La MITJA

Començaré aquesta entrada amb una pregunta: Que tenen en comú ciutats mitjanes com Berga, Vilafranca del Penedès, Tarragona, Girona, Olot, Vic, Tàrrega, Lleida, Vilanova i la Geltrú, Valls i unes quantes més? Doncs vàries coses entre les quals que totes elles són capitals de comarca i que tenen prou interès per si mateixes com per fer-hi una visita, tan llarga o curta com us vingui de gust. Podem gaudir de la Patum, d'una jornada castellera, de les festes de Santa Tecla, de Sant Narcís o del Tura, del Mercat de Música Viva o de la Fira del Teatre al Carrer, d'una bona cargolada, xatonada o calçotada. Però a més totes coincideixen en organitzar una cursa de mitja marató. Ara bé, en aquest breu llistat de ciutats faltaria afegir la que acull la MITJA de les mitges, i ho dic en majúscula amb tota la meva intenció. M'estic referint a Granollers que, per cert, també és capital comarcal.

Doncs bé, fixeu-vos si el que dic no és cap exageració que a dos mesos perquè se celebri (el diumenge 6 de febrer) ja fa setmanes que han tancat les inscripcions, així com també la llista d'espera. I això mateix passa amb la cursa del Quart de Marató. Aquesta serà la 25ª edició i pel que tinc entès han ampliat el nombre màxim de participants de 5.000 a 8.000 i de fet, si mireu el Web observareu que la sortida es fa per calaixos, en concret, 4, el primer per als cracks convidats per l'organització i la resta dividits per temps acreditats en anteriors mitges, I és que amb tanta gentada i les marques que s'assoleixen mercès a alguns atletes que hi corren (plusmarquistes mundials i olímpics), no és estrany que aquesta mitja sigui la millor posicionada en el rànquing de la Real Federació Espanyola d'Atletisme (article). De fet, l'adreça de la Web ja ho diu tot: "la mitja", sense especificar-ne de quina es tracta, suposo que és perquè la gent ja ho sap; no crec que sigui un senyal de pedanteria!

Si després de tantes edicions ha aconseguit que molts corredors tinguin ànsia per inscriure's i paciència, fins i tot, d'estar en una llista d'espera, deu ser que la feina s'ha fet molt bé al llarg de tots aquests anys. I això que no és una cursa barata doncs s'han d'acoquinar 20€. Si la inscripció és fes a partir de l'1 de desembre el preu pujaria a 25€ però ja no hi hagut ocasió perquè com deia, s'ha arribat al límit màxim força abans. En aquest enllaç podeu llegir una extensa entrevista al sr. Toni Cornellas, considerat l'alma mater de la cursa i us la recomano perquè hi diu coses interessants. Pel que fa a mi, no se m'ha passat en cap moment d'inscriure'm ja que per sort, n'hi ha moltes més per fer a Catalunya, de més barates, sense tanta gentada i sense haver d'estar al cas amb molta antelació per no quedar-me sense dorsal. Però suposo que jo dec ser una mica rar. Això de la popularització de les curses fa possible que en algun cas concret puguis participar en la mateixa prova que ho fan altres atletes professionals i de prestigi mundial, encara que no els vegis en cap moment, ni a la sortida ni a l'arribada i molt menys durant la cursa. Sigui com sigui, i després de gairebé dos anys participant regularment en curses per diferents contrades de Catalunya, no recordo haver vist cap cas com aquest i suposo que molt malament haurien d'anar les coses d'ara endavant perquè es girés la truita. És a dir, l'organització ja deu donar per fet que l'any vinent tornaran a tenir un ple assegurat. D'això se'n pot dir apostar sobre segur.

Vist des de fora, si no s'està involucrat en aquest món pot semblar curiós que una ciutat com Granollers, de poc més de 60.000 habitants, hagi aconseguit una fita com aquesta i li passi la ma per la cara a altres de més potents que també organitzen mitges maratons, entre les quals Barcelona. Per un cop el centralisme barceloní perd protagonisme davant una capital comarcal. I a tot això, segueixo pensant que si moltes altres ciutats semblants són capaces de tenir una mitja marató, aleshores per què no Manresa? Perdoneu que em faci pesat amb aquesta qüestió però com diu aquell senyor amb ulleres, bigoti, que s'amaga darrera les sigles d'ERC i que de tan sòmines que és, també és imitat al "Polònia", "Algú ho havia de dir", de nou.

I ja que en parlo, potser us interessarà llegir aquestes altres entrades:

4 comentaris:

  1. Doncs es veritat que 8000 son molts corredors, però jo la vaig córrer l'any passat i no vaig tenir en cap moment sensació d'angoixa per la gentada. La sortida es a una avinguda molt ampla, i de seguida trobes "la llibertat" necessaria per córrer sense problemes. Aquesta es la meva experiència. Al 2011 torno a pendre la sortida, però sobre tot es perque l'ambient de la part de La Garriga, i el parell de kms. finals a Granollers amb mooolta gent animant amb ganes son únics. Jo no he viscut aquesta sensació a cap cursa que no sigui la Marató de Barcelona.
    Una abraçada!.

    ResponElimina
  2. Doncs si que podem veure als cracks. Quan nosaltres encara anem cap a La Garriga ens creuem amb ells i se´t posa la "gallina de piel" al veure a quina velocitat van els Wanjiru, Chema Martínez, Grebeselassie,etc.
    Te la recomano del tot, encara que fugis de les curses multitudinàries. Tot està pensat per que el corredor es trobi el més a gust possible.A més el públic anima com enlloc.
    Estic amb tu amb que Manresa és de les poques ciutats importants del país sense mitja. I això s´hauria d´ esmenar.

    ResponElimina
  3. Ernest, no dic que sigui una cursa que amb tanta gentada provoqui "angoixa". No dubto que després d'uns quants minuts després d'haver donat la sortida la gent tingui més espai per córrer en "llibertat", com dius tu. Simplement que aquesta mena de curses multitudinàries, en general, no em van gaire, llevat d'alguna excepció com al seu moment va ser la marató de BCN. Això vol dir que no descarto fer aquesta mitja algun cop, si en un futur proper encara m'aguanto els pets, és clar.

    Sort en els teus propers reptes. Recorda que ara tocarà el més difícil: mantenir les marques i fins i tot rebaixar-les (p. ex. què tal un sub 3:15h a la marató?).

    Una abraçada.

    ResponElimina
  4. Miquel,
    No sé si havies deixat mai cap comentari al bloc i si és així, gràcies per fer-ho. Espero que d'ara endavant ho continuïs fent, és clar. Veig que també coincideixes amb l'Ernest en el bon rotllo que hi ha per al corredor anònim i que és el que realment dóna vida a aquesta mena de curses. Suposo que tard o d'hora m'hi hauré de deixar caure, si sóc a temps d'inscriure'm. Si fos un crack com els que esmentes ja no m'hauria d'amoïnar per aquests detalls.

    I sobre la manca d'una mitja a Manresa, a veure si de tant dir-ho uns i altres al final algú ens fa cas i s'acaba per organitzar-la. Si no la corro jo potser el mu fill.

    Salutacions ben cordials, Miquel

    ResponElimina