dilluns, 27 de desembre del 2010

Curses de Sant Silvestre? Trampa i TV

Ahir diumenge, mentre preparàvem el dinar, vaig veure les notícies d'esports al Telenotícies de TV3 i em va sorprendre gratament que fessin un esment (això sí, breu no sigui que treguin temps per parlar del puto futbol) a tres curses de les anomenades "de Sant Silvestre", tot i que si fóssim estrictes hauríem de dir "de Sant Esteve". Però tant se val perquè no és aquesta la qüestió sinó més aviat una breu reflexió de perquè aquestes tres i no unes altres, tenint en compte que com ja vaig llistar en l'entrada de fa un parell de dies, n'hi unes quantes més de curses per escollir en aquesta data tan assenyalada. En concret, van fer un flash informatiu de les del El Masnou, Salou i Mollerussa. No sóc ningú per jutjar la feina de redactor de notícies -no acostumo a criticar quelcom sense abans informar-me'n- i també sóc conscient que en televisió el temps és molt més que or i a part d'haver de ser selectiu en la tria d'allò què ha de ser notícia, no s'hi pot aprofundir gaire (tret de quan es tracta del futbol, és clar).

De la cursa del Masnou me n'assabento que ha tingut un èxit de participació (1.500 inscrits i dorsals esgotats uns quants dies abans) i al seu Web es diu que és la més veterana de Catalunya. Potser caldria matisar que crec que aquest honor és compartit amb la cursa de Llagostera (que també n'ha fet la 31ª edició). Això sí, aquesta és estricte amb el calendari i especifica que és una cursa de Sant Esteve (que per això es fa el 26 de desembre). Per la seva banda, de la de Salou (també una altra "falsa" Sant Silvestre) destaquen que és la primera que se'n fa i bé ... no seré jo qui negui que aquest detall s'hagi de destacar. Però és clar, també se'n va fer ahir la primera a l'Escala (per cert, també en honor de Sant Esteve) o a Sant Pere de Torelló (aquesta no està a l'empara de cap sant). I per últim, de la cursa de Mollerussa fan èmfasi, com no, en el premi per als guanyadors: uns quants animalons de granja, vius, i que si no es té una mica de sang freda per sacrificar-los, correrien per casa durant anys i panys.

Aleshores em pregunto: per què es destaquen unes curses i no unes altres? Si és per antiguitat, crec que la de Llagostera hauria de tenir el mateix protagonisme que la masnovina; si és per una qüestió de novetat, no veig perquè la de Salou hauria de destacar més que les altres dues que he citat; i si és per premis, tot i no conèixer com està la resta en aquest apartat, sí penso que la cursa de la capital del Pla d'Urgell mereix uns quants segons de televisió ja que no crec que sigui quelcom habitual obsequiar els vencedors amb un animal. Repeteixo, no vull criticar la feina de redactor de notícies perquè prou problemes deuen tenir els qui s'hi dediquen; només és una reflexió en veu alta (metafòricament parlant, s'entén) sobre en funció de què s'escullen les notícies que després han de sortir a la televisió. O sigui, que si mai organitzeu una cursa per aquestes dates, digueu-li de Sant Silvestre, encara que feu una petita "trampa" amb el calendari. Desvestiu un sant per vestir-ne un altre. Tindreu més números per ser mediàtics durant uns quants segons. Més no, que això no és el puto futbol!!

Per cert, avui me n'adono que al calendari de curses del web Ropits n'hi ha una altra que deuen haver afegit fa molt poc; es tracta de la Sant Silvestre (de les autèntiques) d'Ulldecona. En serà la seva primera edició, és barateta (2€) i la podreu fer en un plis-plas doncs és de 3 km. A mi, però, m'agafa una mica lluny i no m'hi trobareu. Que us vagi de gust.

4 comentaris:

  1. T'ho dic com a "perdiodista" (escrit així a propòsit perquè ens perdem moltes coses): No sabries mai quins "intríngulis" poden haver-hi per triar una cosa o una altra perquè surti per TV. Des de "favors" que algú deu a algú, facilitats de gravació, proximitat, la incompetència de qui ho decideix, o arribant a una cosa tan simple (i tonta) com les càmeres o persones disponibles. Desconec aquest cas concret i no seré jo qui critiqui els meus companys de "La nostra", però et puc assegurar que tot i que és molt difícil triar hi ha tants factors al voltant que la decisió final és certament estrambòtica.
    Jo vaig ser-hi als Masnou, bàsicament per proximitat (a 15km de casa). I la "Sant Silvestre autèntica" per ami serà la dels Nassos de Barcelona perquè la tinc a tocar de la feina... Salut!!!

    ResponElimina
  2. Raúl,
    Gràcies per la teva aportació. Ja sospitava que en l'elecció d'una cursa o altra per ser noticiada poden haver-hi factors tan amplis i diversos com els que dius. No crec que això de l'"interès periodístic" sigui gaire fàcil d'acotar. Fins i tot per a la del Masnou em va al cap un motiu de pes però me'l guardo per mi perquè com no tinc cap prova ...
    A entrenar.

    ResponElimina
  3. Ja t'entenc, Joan Carles. Hi ha de tot en aquesta vida... Com tu dius, a entrenar, que els torrons apreten!!!

    ResponElimina
  4. Doncs sí, van parlar del Masnou i curiosament -però vaja, dec ser jo que sóc malpensat- i hi va córrer un periodista de TV3 força mediàtic i a qui també li va molt això de les curses populars.
    Segueixo entrenant perquè amb els torrons no hi ha pietat que valgui.
    Salutacions.

    ResponElimina