dijous, 1 d’abril del 2010

La SGAE atlètica? carnet de corredor

Inauguro aquest mes amb un escrit sobre una iniciativa que vol tirar endavant la Real Federació Espanyola d'Atletisme (RFEA) i que pel he estat llegint pel Web, està generant molta polèmica. Es tracta de l'anomenat "Carnet del corredor", presentat a mitjans del passat març i amb què la Federació pretén regular el món de les curses populars en ruta que, fins ara, s'escapa del seu control. A grans trets, la idea que es vol vendre és que sigui un carnet que fidelitzi els "populars" i que puguin rebre un seguit d'avantatges i descomptes en botigues (amb l'acumulació de punts, tant per inscripció en una cursa com per participar-hi) i serveis (com una assegurança mèdica i de responsabilitat civil, accés a una Web amb consells, consultes, calendari, un rànquing, etc). Això sí, han de ser curses del seu calendari.

El punt clau està en què a partir del mes de novembre el carnet serà obligatori i amb un cost anual de 9€. I aquí sorgeix la polèmica ja que bona part de les entitats organitzadores no hi veuen cap avantatge per al corredor (algunes són d'obligat compliment per part dels organitzadors, d'altres són ofertes que el corredor pot trobar en qualsevol botiga o Web o, simplement, accessòries). Dit en altres paraules, veuen en aquesta iniciativa un simple afany de recaptar per millorar les arques de la Federació que segons diuen, estan bastant buides. I a més, també veuen un perill en un possible descens de la participació en algunes de les curses més populars i multitudinàries que es regeixen pel calendari de la RFEA, com són les San Silvestres de Madrid i Barcelona, les seves maratons, mes les de València, Donòstia i Sevilla, la Cursa dels Bombers, la Jean Bouin, etc. Així, el projecte preveu que si un corredor vol inscriure's en una cursa del seu calendari i no té aquest carnet, l'organització li ha de cobrar 9€, a més de la inscripció, i que aquests diners vagin a parar, íntegrament, a la Federació.

Si busqueu pel Web trobareu algunes pàgines i blogs interessants que parlen de la qüestió, i on la majoria de les opinions són desfavorables. Com no! Em quedo amb una que comparteixo pel seu realisme i que diu que, tot i no veure del tot malament aquesta iniciativa, ho veu impossible. L'autor argumenta que pretendre que 200.000 persones passin per caixa pel simple fet de córrer no és factible. Proliferaran els corredors sense dorsal, els que es prenen el temps amb el seu propi rellotge, els que ja tenen la Seguretat Social que els cobreixi d'un possible accident (i en tot cas, ja estaran emparats per l'assegurança de la pròpia cursa), els que se'ls enrefot sortir en un rànquing, etc. Posar-li portes al camp (a un esport massiu i popular) és impossible i afegeix que voler cobrar a algú per participar en una prova popular perquè no té un carnet li provoca, sincerament, vergonya.

Evidentment, malgrat aquests 9€ anuals és un sobrecost que crec molta gent es pot permetre (són 0,75€ mensuals) jo sóc del corrent opositor a aquesta iniciativa. Per sort, si els hagués de pagar les meves finances no quedarien gaire trastocades però després de llegir per aquí i per allà, arribo a la conclusió que en una cursa no m'aportarà cap avantatge de les que ja pugui tenir. I posats a escollir, prefereixo gastar-me'ls en una altra cosa que no que vagin a parar a una entitat que ni sap de la meva existència ni tampoc s'ha interessat gaire (o gens) per aquest món de les curses populars, fins que ha vist que pot ser un autèntic filó. És allò que ja hem dit més d'un cop de la popularització de les curses. I si no, feu números i multipliqueu per 9 el nombre d'inscrits en algunes de les curses abans citades. I pel que he vist en algunes informacions, són més de 170 curses de tota la geografia espanyola les que estan al calendari de la RFEA. Així sí que es fa via! Sigui com sigui, som molts els que en aquest país pensem que ja estem pagant massa per massa coses, i que si hi ha espavilats és perquè també hi ha babaus.

En certa forma, no puc negar que aquesta iniciativa em recorda a la polèmica actuació de la famosa "Sociedad General de Autores y Editores" (SGAE) de cobrar el cànon tant sí com no en el seu afany de defensar els drets dels autors. Sense voler barrejar coses que analitzades amb detall deuen ser diferents, i en un context de plena crisi, el Carnet del Corredor fa tuf de buscar només que el corredor anònim es grati la seva butxaca per, simplement, córrer. Si bé tothom és lliure de no fer-se aquest carnet i escollir la cursa en què vol participar, depenent si és o no de la RFEA, també és clar que si això s'acaba per imposar en algunes de les curses que ens vingui de gust ser-hi, potser no tindrem més remei que passar per l'adreçador. De mentre, i com a senyal de protesta, potser que a les properes curses ens posem un dorsal com el que us podeu baixar des d'aquest Web, o ens posem boca avall el que tinguem ja assignat, etc. Tot plegat, si voleu més informació podeu consultar aquests Webs (1, 2, 3 i 4).

8 comentaris:

  1. Joan Carles,

    Permet-me, per fer soroll, copiar una carta que he enviat a alguns diaris sobre l'assumpte (Alguns com El Punt i La Vanguardia l'han publicat)

    "Un carnet per córrer

    El món de l'atletisme popular està que trina. Es fa difícil entendre la raó per la qual la Real Federación Española de Atletismo vol imposar l'ús d'un carnet del corredor als corredors i corredores anònims; una mena d'impost sense el qual no es podrà participar en les curses del calendari de ruta a partir del novembre d'aquest any.

    No ens podíem imaginar, ni en somnis, que una federació que mai no va voler saber res de nosaltres desitgés tenir-nos sota la seva empara. Està clar que ara vol esprémer la gallineta dels ous d'or que suposa una activitat creixent com la nostra, la qual, paradoxalment i per voluntat pròpia, va néixer i es va desenvolupar lluny d'estaments, de despatxos, d'impostos i de llicències.

    El daltabaix que s'ha format per l'anunci és monumental: som legió els atletes anònims que, per definició, no volem estar sotmesos a cap control imposat. I rebutgem de ple el que considerem una insòlita obligatorietat, com si no haguéssim sabut, participants i organitzadors, desenrotllar-nos suficientment bé sols al llarg dels anys. En cas de posar-se en marxa la mesura –és d'esperar que semblant arbitrarietat no prosperi– la participació en les curses de Catalunya que formen part del calendari nacional es veurà molt afectada. I amb elles el moviment popular de l'esport, i en definitiva l'atletisme. Popular i anònim, sí, però atletisme al cap i a la fi.

    Miquel Pucurull"

    ResponElimina
  2. Hola Miquel, mercès per "fer soroll". Gent com tu i molts més és la que fa tirar endavant el món de les curses populars pel qual gent com jo -i molts més- ens hem sentit atrets i ara "enganxats", afortunadament. Així que endavant amb la protesta i en la mesura de les meves molt modestes possibilitats, aportaré també el meu granet de sorra.

    Salutacions.

    ResponElimina
  3. Última hora: carnet de corredor gratuït? La RFEA rectifica? Més info al bloc de la campanya: http://noalcarnetcorredor.blogspot.com/

    ResponElimina
  4. Hola Kaiser, gràcies per la informació. Consulto el blog.

    JC

    ResponElimina
  5. Carnet GRATUITO y la RFEA se responsabiliza que corres con SEGURO.
    Solo esto ya merece la pena.
    Si rectificar es de sabios, la RFEA ya lo ha hecho, ahora os toca a todos los que habeis estando dando caña.
    Ni que decir que seguramente por dicha caña haya llegado la rectificación, pero ahora lo que nos toca es correr y seguir difrutando.

    ResponElimina
  6. Hola anònim,
    Quan vaig tenir notícia d'aquesta rectificació ja havia previst publicar un breu escrit i retirar el logo del menú vertical. Temps al temps. Per cert, tu ets dels que ha estat donant "canya" o rebent-la? Més que res perquè del teu missatge no em queda gaire clar.

    Salutacions.

    ResponElimina
  7. Hola,
    Pues solo soy un mero practicante de este deporte, así pues ni he dado caña ni tampoco la he recibido, si bien estaba más identificado con los movimientos anti obligación y previo pago.
    No obstante creo que ahora la RFEA merece un tiempo para que ponga en marcha este proyecto.

    Siento no poder escribir en CAT. Lo leo pero no lo escribo.
    Saludos.

    ResponElimina
  8. Hola "anónimo",

    Podràs observar que ja he publicat un escrit de rectificació i que he retirat el logo del menú. Ara cal donar un marge de temps per veure com evoluciona el tema, que esperem vagi a bé.

    Gràcies per llegir el blog i sobre això de no escriure en català, m'és indiferent. Cadascú ho ha de fer en l'idioma que cregui més oportú.

    Espero que continuïs seguint el blog. Per part meva, faré els possibles perquè et resulti interessant.

    Salutacions.

    ResponElimina