divendres, 10 de setembre del 2010

Premis Blocs Catalunya: alea jacta est!

Ahir dijous, 9 de setembre, a les 24 h. va finalitzar el termini de les votacions electròniques als blocs presentats a l'edició d'enguany (la tercera) dels Premis Blocs Catalunya, després que el període per fer-ho s'obrís el passat 17 de juny. Doncs bé, pel que fa a aquest modest bloc "maratonià" dir-vos que el primer objectiu s'ha més que complert, i gosaria a dir que molt per sobre de les expectatives inicials del seu autor. Després d'un frec a frec amb el 4t classificat finalment "Marathon man" ha assolit una digna 5ª posició amb un total de 1.760 vots, sumant els 730 al bloc i els 5.149 a les entrades, i ens hem quedat res, a només 73 vots del 4t però alhora deixant molt lluny el 6è amb "només" 308 vots. De fet, si heu seguit l'evolució dels darrers dies tot semblava força dat i beneït d'un temps ençà, si més no entre els cinc primers, amb el 1r classificat que gairebé sempre s'hi ha mantingut, el 2n que ha pujat com l'escuma (crec que fins força després d'haver-se iniciat el període de les votacions ni apareixia entre els 10 finalistes) i els altres tres que en algun moment o altre ens hem anat alternant i fins i tot, al principi Marathon man va arribar al tercer esgraó. Tot i així, aviat ja es va veure que li seria força complicat pujar del quart lloc i alhora, que també tenia el cinquè assegurat.

Cal dir, però -com s'avisa a la mateixa web de l'organització- que aquesta és una classificació provisional a manca de revisió dels darrers vots emesos i de totes formes mantinc algun dubte sobre el nombre final de vots. I m'explico: ahir a la tarda em connecto un moment per veure com anàvem i vaig veure que aquest bloc havia superat els 800 vots generals i que duia un total de poc més de 1.800, sent durant una estona el 4t classificat (això em va fer pujar l'autoestima i anunciar-ho al Facebook per tal d'esperonar la gent a continuar votant). Ara bé, aquest matí m'he endut la sorpresa -tampoc té gaire més importància- en veure que la xifra de vots era un pèl inferior; desconec què ha pogut passar, si el sistema de còmput de vots m'havia "enganyat", si aquesta minva de paperetes virtuals també s'ha donat en altres blocs, etc. Hom podria pensar que mitjançant la depuració de possibles vots fraudulents potser l'organització ha considerat oportú aplicar aquesta mesura, però tampoc sé si ha estat aquest el meu cas. I això sí, ha de quedar clar que amb aquest sistema de votació, els propis autors dels blocs no podem controlar les conductes no desitjades dels nostres votants (p. ex. que una sola persona voti un bloc de manera repetitiva i gairebé compulsiva, encara que ho faci de bona fe).

Sobre aquesta qüestió, fa un temps vaig llegir un escrit d'un tal Miquel Quintana, qui no tinc el gust de conèixer, criticant el sistema de votació dels Premis i de com si es disposava d'uns mínims coneixements d'informàtica, hom era capaç de fer un programa que generés votacions automàtiques al gust del consumidor: que algun altre bloc em supera doncs faig un clic al botonet i l'ordinador començ a emetre tants vot com convingui. És a dir, ell utilitzava sense embuts la paraula "frau" per referir-se'n. Bé, no seré jo qui critiqui aquest sistema de votació (ja sabem que no hi res perfecte però alhora tot és manifestament millorable) ni tampoc l'objectiu dels premis en sí, ja que crec que contribueixen a difondre uns blocs que, d'altra banda, potser restarien en l'anonimat i que per la qualitat de les seves entrades són dignes de ser coneguts (compte, no ho dic pel meu cas doncs no sóc tan presumptuós). En certa forma, i aplicant a bona part dels participants el que jo mateix he fet, tinc la impressió que una gran majoria dels vots aconseguits provenen de les nostres amistats i contactes, als qui hem "atabalat" amb missatges i crides en diferents xarxes socials (en el meu cas amb el Facebook) perquè ens votin. I no hem tingut gaire en compte si els nostres votants es llegien o no el bloc i les seves progressives entrades, i potser ni tan sols si els interessava el tema; és a dir, que el vot ho era més per l'amistat que per cap altra cosa.

Posats ara a reflexionar, em demano si això hauria d'invalidar les votacions. O és que es pot considerar un frau que els participants demanin el vot, gairebé de porta a porta o face to face, com fan els mateixos polítics quan estan immersos en campanya electoral? O us penseu que els votants es llegeixen de bat a bat els programes dels diferents partits polítics? Au va! Creieu, posem per cas, que en un míting de l'ERC hi hagi simpatitzants del PP, o uns convergents vagin a escoltar el discurs d'en Montilla? Doncs clar que no, de la mateixa forma que els mítings serveixen per congregar els votants del mateix partit (fixeu-vos que aquests ja estan convençuts del que votaran) i ningú espera grans "conversions" en massa, en aquests Premis tinc el total convenciment que molta gent ha votat el bloc del seu amic, company de feina, aquell que li ha recomanat vés a saber qui, etc. Òbviament no vull restar valor a aquells vots que realment ho han estat a consciència, perquè hagi agradat el tema, l'estil de redacció, la compaginació d'altres elements com fotos, vídeos, etc. Però sospito que aquests no són els predominants. Per tant, diria que els que hem participat amb els nostres blocs en aquest món virtual no hem fet més que reproduir la pauta que es dóna al món real.

Suposo que per guardar-se les espatlles i acceptant un cert grau de votacions irregulars, la mateixa organització ja va emetre un comunicat dient que enlloc dels 5 inicialment previstos, serien 10 els finalistes de cada categoria, per tal de donar al jurat més opcions de valorar la qualitat dels blocs. Ja podeu deduir que això perjudica els 5 primers classificats perquè passem de tenir un 20% de possibilitats de guanyar a només el 10%. O en altres paraules, som més per repartir-nos el pastís. De totes formes, aplaudeixo la mesura si ha de contribuir a reduir la desconfiança que s'hagi pogut crear, així com també el fet que sigui després un jurat el qui decideixi el guanyador final. Per tant, no qui hagi obtingut més vots ho ha de ser per força i podríem dir que encara mantinc les opcions de fer-me amb el premi. I és que si el criteri fos tan sols el quantitatiu, i si no me n'he descomptat cap, el meu bloc ocuparia el lloc núm. 44 dels 100 finalistes amb la qual cosa podem extreure la fefaent conclusió que la categoria d'esports no ha estat la que ha enregistrat més vots. En aquest sentit destaquen les de "Cultura", Literatura" i "Personal". Això sí m'alegro que entre els finalistes dels esports hagi el bloc d'un altre corredor popular, com és l'Ernest Crespo, a qui tampoc conec en persona però que ja ens hem enviat uns quants missatges, i d'un altre que ja pel seu nom "Epi i Nash" val la pena fer-hi una ullada. Òbviament va de bàsquet (per això potser té les meves simpaties) i juga amb la semblança del nom dels populars personatges de Barri Sèsam Epi i Blas amb els de dos mites del bàsquet americà i europeu (Steve Nash i Juan Antonio San Epifanio, o Epi).

Total, que vot més, vot menys, ara estem en mans del jurat que és qui decidirà, d'entre els 10 finalistes, el guanyador de cada categoria. Per sort hi ha aquest filtre de qualitat i no tot ha de quedar en mans de les simples votacions, siguin irregulars, fraudulentes, per amiguisme, etc. Així doncs, com va dir aquell, alea jacta est i el divendres 1 d'octubre sabrem el desenllaç final. Aprofito el moment per agrair sincerament tota aquella gent que m'ha votat i no filarem prim demanant perquè ho han fet. També pregar que em disculpin si s'han sentit una mica atabalats (o "assetjats") amb les crides que he fet i missatges enviats. GRÀCIES A TOTHOM.

4 comentaris:

  1. Que tinguis molta sort als premis, i gràcies pel comentari!.
    Estem en contacte, i si et deixas caure per l'Ametlla de Merola ens veuràs a tota la familia.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  2. Joan Carles,
    Enhorabona per la molt bona classificació! :) Sort a la decisió final! Estem amb tu!
    Una abraçada, Raul.

    ResponElimina
  3. Ernest, gràcies a tu per seguir el bloc. És la gent com tu que el manté viu. A més, també t'he de donar l'enhorabona perquè tu també has entrat en el grup dels finalistes.
    A veure com acaba tot plegat. Records.
    JC

    ResponElimina
  4. Raul,
    Gràcies pels ànims i esperem que serveixin al final per sortir amb el cap ben alt.
    Ens veiem pel passadís.
    JC

    ResponElimina