dissabte, 12 de març del 2011

Sobre curses de dones (més) i bombers

A finals de febrer vaig publicar un escrit crític sobre una propera cursa de dones a Valldoreix amb què només volia deixar ben clar el meu parer del fet que aquesta mena d'iniciatives em semblen, més aviat, una collonada, a part de sexista i discriminatori, per allò que si es fes el mateix només per al cas masculí estic del tot convençut que hi hauria una allau de queixes i potser també de denúncies. Òbviament, això deu respondre al fet que el passat 8 de març es va celebrat el Dia Internacional de la Dona Treballadora (per cert, no hi ha homes treballadors?) i suposo que és lògic que apareguin tot d'actes reivindicatius i bla, bla, bla. No em vull ficar allà on no em demanen i aquest tampoc és l'espai idoni per reflexionar en matèria de desigualtat de gènere (de caire social, laboral, polític, cultural, etc.) ja que s'escapa a la temàtica del bloc, malgrat que vagi per endavant que sóc del tot partidari de la plena igualtat en tots els sentits (que no vol dir de la paritat i altres qüestions relacionades). Ja vaig rebre alguna que altra crítica però ... ni fu ni fa perquè venien de dones que, coneixent-les una mica, ja saps de quin peu calcen i són d'aquelles feministes de pa sucat amb oli que pensen que els homes som els culpables de tots els mals de la humanitat. Que les bombin!!

Doncs bé, seguint amb el tema aquesta mateixa setmana m'assabento d'una altra cursa femenina, a Girona (demà mateix) i de la qual discrepo del seu objectiu o "causa", com es diu al Web: potenciar la dona en l'esport. Jo no ho sé per a altres esports però pel que fa a la participació de la dona en curses populars, no crec que s'hagi de potenciar la presència de cap gènere, ni femení ni masculí. Ja sabem que la participació d'homes a les curses és molt superior a la de les dones però ... i què? quin és el problema? Com deia en l'escrit de Valldoreix no hi ha cap mena de limitació perquè en una cursa es puguin inscriure tantes dones com vulguin, i fins i tot amb l'avantatge que si ets una mica bona tens més opcions d'endur-te un premi que un home amb les mateixes capacitats. Però bé, no tornem a debatre aquesta qüestió perquè seria una d'aquelles discussions bizantines. En aquest cas, i a diferència de l'anterior cursa (en què crec que no s'especifica enlloc), d'entrada ja es deixa ben clar que aquesta és oberta a tothom, homes inclosos i per tant, podríem dir que té de sexista només el seu nom que, d'altra banda, pot portar a la confusió. Però com a mínim, aquí els que hem pecat d'haver nascut amb un penis entre les cames també som benvinguts. No hi anirem pas però si hagués d'escollir entre Valldoreix i Girona, aquesta darrera és la que tindria més números. Més que res perquè m'estimo, i molt, la meva masculinitat.

I ja posats a parlar de sexisme, doncs dir que mentre fa uns dies que s'han obert les inscripcions a la Cursa de Bombers de Barcelona, a la dels bombers de Lleida de finals de mes ja s'han exhaurit les 1.400 disponibles (després d'haver augmentat les 1.200 inicials). Si volem que més dones s'hi apuntin a una o altra (o a totes dues), aleshores fem que corrin els bombers amb cossos moldejats pel gimnàs i semi despullats, com apareixen de tant en tant en algun calendari solidari. Si sembla que és bastant evident que a la majoria de les dones no els agrada gaire això de córrer, ajudem-les a fer-ho donant-els una alegria a la vista. Oi que aquesta opinió és sexista? Doncs igual que alguna d'aquestes curses. Què collons!! Per cert, sapigueu que a la de Barcelona el nombre màxim de dorsals és de ... 20.000, a un preu que varia dels 15 als 17€. Que no m'hi esperin ni per preu, ni per la gentada ni tampoc per la "pantoxada" que crec ha esdevingut aquesta cursa.

I per acabar-ho d'adobar, durant uns quants dies al web de la Universitat Autònoma de Barcelona (potser ja sabeu que hi treballo) ha estat apareixent una finestra emergent del Servei d'Activitat Física (SAF) anunciant que amb motiu del Dia de la Dona Treballadora, tota la setmana (fins demà) és de portes obertes a totes les dones (és a dir, accés de franc) i que els homes també ens en podem beneficiar, sempre i quan hi anem acompanyats d'una dona. Per mi, està de més cap comentari. Ara ja sé que per aquestes dates, cada cop que vulgui utilitzar les instal.lacions del SAF m'hauré de disfressar (transvestir) o entabanar una dona perquè vingui amb mi.

4 comentaris:

  1. Sempre s'han fet més calendaris de dones nues que no pas d'homes, així que de tant en tant no està de més veure un cos de bombers com aquest, i mai millor dit. Quanta més propaganda fent d'aquestes diferències, més diferències hi trobarem, si tots sabem que no som iguals, perquè tanta polèmica?
    I en referència al dia de la dona, jo penso que és molt trist que haguem de celebrar un dia com aquest perquè vol dir que encara hi ha persones que pateixen només pel fet d’haver nascut dones, tant de bo no ho haguéssim de recordar. Això no vol dir que em sembli bé que no et deixen entrar de franc al SAF, potser t’ho compensen el 19 de març, dia del pare. Sort.

    ResponElimina
  2. Conchy, desenganya't però no compto que el SAF deixi entrar de franc als homes que siguem pares. En això, és igual que les discoteques, que de vegades fan servir les dones com a esquer perquè vinguin els homes. És trist, ja ho sé, però tinc la sensació que moltes dones també es presten al joc.
    Gràcies.

    ResponElimina
  3. Clar que amb la jornada de portes obertes a les dones al SAF, els homes ens beneficiem: hi haurà els WCs nets!

    Bé, demano disculpes si algu/na se sent ofès/a, era una broma.

    Salutacions.

    ResponElimina
  4. Mateu, per què ja ens coneixem que si no ... Potser estàs insinuant que els homes som uns porcs a les dutxes i WCs? Deu haver-hi de tot, com també dones que no són tan primmirades en aquest aspecte.

    Salutacions.

    ResponElimina