dimecres, 8 de juny del 2011

De curses, obsequis i preus (3)

A mitjans de maig vaig fer una entrada a mode de reflexió sobre la qüestió dels preus elevats que es feien pagar en algunes curses populars, sovint amb el pretext d'una bossa d'obsequis a canvi, i arran d'una editorial que vaig llegir del director de la cursa de Canovelles, en la qual, i com a protesta, es va decidir no donar cap regal i abaratir la seva inscripció (5€). A la mateixa entrada deia també que en faria una altra amb uns quants preus d'inscripcions de curses perquè tingueu una visió una mica més àmplia del tema, i que pogueu jutjar vosaltres mateixos. Doncs bé, en estones mortes he anat recopilant les dades dels preus d'unes quantes curses, algunes que conec per haver-hi participat i d'altres que no. Òbviament aquesta és una mostra petita dins l'ampli ventall de curses que ens ofereix el calendari anual a Catalunya i per tant, no es pretén amb això extreure unes conclusions molt rellevants. Però com la tria ha estat una mica aleatòria, tampoc l'hauríem de descartar d'entrada i al cap i a la fi, repassant les dades d'altres curses (aquí no incloses), podríem veure que els preus són molt semblants.

En concret, la següent taula inclou 30 curses dels mesos d'abril, maig i juny (10 per cadascun) de les quals 16 són sense xip (groc) i a les altres altres 14 cal llogar-lo si no se'n té en propietat; a més, els preus indicats solen correspondre a la inscripció en diferents terminis oficials i en alguns casos, al mateix dia de la cursa (no sempre). Les principals conclusions a remarcar serien les següents:
  • Si es té al cap anar fent curses amb xip, surt a compte comprar-lo ja que amb unes poques que se'n facin s’amortitza. En aquest sentit, crida molt l’atenció el cas de Pineda de Mar ja que el “càstig” per haver-lo de llogar és de ... 9,5€!! Confesso que fins ara no ho he vist en cap altra. Ja són ganes de fer aquesta cursa si l'has de llogar i no compto que m'hi vegin gaire.
  • Si es té la intenció de fer una cursa es recomana no esperar al final, doncs el sobrecost està més que assegurat. Suposo que per a l'organització és una forma de tenir una previsió del nombre de corredors que s'haurà d'atendre, malgrat que de vegades crec que aquest sobrecost és excessiu.
  • En aquelles curses en què es fa alhora una de 10 km. i una mitja no surt gaire a compte fer la primera perquè, o bé és al mateix preu de la segona o és més cara del normal. Així doncs, tant per tant fem més quilòmetres per un millor preu.
  • Les curses de 10 km. o distàncies semblants no acostumen a baixar dels 10€ mínim mentre que les mitges maratons es mouen al voltant dels 15-16€. En aquest sentit, crec que una cursa de 10 km. que s'enfili per sobre dels 12-13€, i dels 15€ en una mitja són cares, tenint en compte els temps que corren (mai millor dit). Ara bé, també dependria del que se’n tregui a canvi (no només s'ha de valorar la bossa d’obsequis) i la relació qualitat global-preu. Així, caldria aprofitar les escasses oportunitats que ens brinda la vida i no deixar escapar les curses gratuïtes que, val a dir-ho, també són ben escasses
  • No sé si fora un bon indicador de si una cursa és cara o no però es podria fer la relació entre el preu i la seva distància (nombre de quilòmetres) de forma que si fos menor a 1 (p. ex. 9€ /10 km) podríem considerar-la barata i ja no tant a mesura que el quocient fos més gran que 1. Per posar uns quants casos extrems de la taula (i agafant el primer preu): la cursa de Bagà seria la més barata amb una relació de 0,48 euros/km. seguida de Tàrrega (0,57), Vacarisses, Vilanova de Bellpuig i la mitja de Lleida (que es mouen entre 0,6 i 0,7). Per contra, les curses de Vic-Manlleu (1,5), la Llagosta (1,4), la de 10 km. de Tossa de Mar (1,3) i Pineda de Mar (1,25) les més cares. És clar que proporcionalment les mitges maratons solen ser més barates.
Total, que posats a triar curses, per què no fer-ho també en base a aquesta relació? Potser ens enduríem més d'una sorpresa. I tot seguit, la taula en què qualsevol errada que hi hagi només és atribuïble a la meva persona.


8 comentaris:

  1. Bon treball d'investigació. El cert és que, com que ens agrada córrer, a vegades no acabem de mirar el preu i potser millor que no ho fem gaire perquè si no igual no correríem tantes. Per aquells que estan totes les setmanes a les línies de sortida poden arribar a gastar-se entre 400 i 500€ l'any!!! Sort que em limito a unes quantes (11 fins ara aquest 2011). No és mala idea buscar una bona correlació de les "tres B" (Bueno, Bonito, Barato) o 4 si li incloem el "Buen trato". Hauríen de fer menys regals i costar menys.
    Ah! L'únic que aquí no es té en compte és la típica "butifarra" que acompanya algunes de les curses (Pineda, per exemple), que justifica una mica més el preu.

    ResponElimina
  2. Hola Raúl,

    Efectivament, crec que un cop es té una certa experiència en això de les curses populars, la gent hauria de mirar més altres paràmetres a l'hora d'escollir una cursa o altra. Com dius tu, les 3 o 4 "B" és un molt criteri i si m'apures podríem fer les 5 "B" (la cinquena de "botifarra").

    Si un es posa a fer números al final d'any o de temporada del que s'ha gastat en inscripcions, potser s'endurà més d'una sorpresa (sort que correm perquè ens agrada).

    Salutacions ben cordials.

    ResponElimina
  3. Aquest any no he corregut la cursa de Pineda, però pensava que si pagaves 22 € era perquè et podies quedar el xip groc!! Quina passada de preus sinó!

    ResponElimina
  4. Hola anònim.
    Crec que a la de Pineda no havia opció de quedar-se el xip en propietat i si ho deia el reglament, se'm va escapar. De totes formes, si aquest sobrecost és pel lloguer, crec que és molt abusiu. Jo ja el tinc però tot i així, per Pineda no se m'hi ha perdut res, de moment. No se sap mai.
    Gràcies pel teu comentari.

    ResponElimina
  5. Del tema Pineda us explico. El que hi havia era obligatorietat de córrer amb el xip. Si no en tenies, te'l feien comprar, però és clar, els 22€ ho incloïen tot, inscripció i xip. D'aquesta manera t'estalviaves pagar-ho si ho compres a les botigues, que val prop de 18€ em sembla. Ho sé perquè un amic d'un amic ho va fer. Per tant, els 9,5€ no era pel lloguer del xip sinó per la compra. Queda dit.

    ResponElimina
  6. Raúl,

    Mercès per l'aclariment. De fet, ja semblava bastant car que el lloguer d'un xip costés 9,5€. Dedueixo, per tant, que a Pineda o corries sense xip o no corries (llevat que t'importés no sortir a la classificació final).

    Seguim en contacte.

    ResponElimina
  7. I parlant de preus,
    Després de la meva inactivitat llarga, vaig tornar a aquest mon amb dues curses consecutives aquests dos darrers caps de setmana: (i mireu)
    - Cursa dels 112 a Moià: Erem poc més de 120, amb 2 tipus de curses llarga i curta. Tot i ser inscrit, vaig pagar 18 euros. A canvi, un paquet de macarrons, entrepà (que no vaig fer pq encara no estava feta la buti), i beguda (que tampoc vaig fer doncs havia d'entregar un ticket que tenia al cotxe, que era ben lluny). Cursa plena de defectes organitzatius.
    - Cursa Bellavista: 13 euros. Organització impecable. Ple de col.laboradors. Entrepà, beguda sense limit, samarreta i pantaló tècnic, i altres petits obsequis (aneto, gorra, etc)

    Per tant, estic amb tu J.Carles, de vegades potser nosaltres hauriem d'actuar diferent i amb criteris més populars.
    pep

    ResponElimina
  8. Pep, doncs menys mal que em dius això d ela cursa de Moià, doncs se'm va passar pel cap de fer-la però al final vaig trobar altres opcions. 18€ pel que dius és per fer-s'ho mirar de cara a properes edicions i espero que ho facin. I com a contrast, l'altra que dius: de vegades més barata no vol dir una cursa més mal feta.

    Salutacions ben cordials.

    ResponElimina