Us publico les solucions del primer test de Geografia, turisme i curses que vaig publicar fa uns dies. Pel que he vist, no sembla que fos gaire complicat la qual cosa em fa pensar que sabeu més que molts estudiants universitaris (allò que dèiem de la "cultura general") i que el proper que faci hauria de ser més difícil. És més, qui sap si el tema s'anima i al final, per premiar la vostra fidelitat i seguiment, faig un test d'aquells per aspirar a nota amb premi inclòs. Ja veurem com va tot plegat.
Les solucions indiquen ciutats, pobles i recursos turístics (tangibles i intangibles) presents en dues comarques on he fet algunes de les meves curses, i són les següents:
- Aquesta comarca en qüestió és farcida de castells com antiga terra de frontera que era entre cristians i sarraïns. La seva capital acull un edifici acusat de "botifler" i d'infame record per a la història catalana d'ençà el 1714. La ciutat és Cervera i l'edifici és la Universitat (recordeu que aquí vaig fer la primera cursa del passat setembre, després de l'aturada estival).
- En aquesta mateixa ciutat se celebra una Passió de reconegut prestigi i també una altra festa de caràcter radicalment diferent, que va néixer l'any 1978 com una iniciativa per recaptar calés per a una revista que rep el nom d'un carreró d'origen medieval. La festa és l'Akelarre i el carrer el de les Bruixes.
- Si deixem aquesta ciutat en direcció nord arribem a una altra d'origen romà on hi ha l'opció de fer una mica de turisme industrial visitant unes instal.lacions amb molta "chicha" i que s'ha expandit arreu als darrers anys. La ciutat és Guissona i la indústria la seva Cooperativa Agrícola.
- Si ara baixem al sud trobem una altra vila on hi ha un monestir de l'ordre dels mercedaris i conegut com "L'Escorial de la ... (nom de la comarca de la pregunta 1) per les seves dimensions i semblança al temple madrileny. La vila és Sant Ramon.
- En aquest mateix monestir hi ha les restes d'un Sant la mort del qual fou motiu de disputa entre la vila de Portell (on va néixer) i una altra on va morir (en una altra comarca). Resulta que a la seva mort, totes dues el volien enterrar i van decidir de deixar anar una mula cega amb les despulles del Sant perquè aquesta el portés on Déu decidís. La mula es va dirigir cap a Portell però va passar de llarg fins arribar a on avui dia es troba el monestir. El Sant és Ramon Nonat i la vila on va morir Cardona (sembla que sobre aquesta darrera resposta hi ha hagut algun dubte però les informacions que tinc indiquen la vila bagenca. Ara bé, si algú té fil directe amb el mateix Sant, que li demani i ens ho confirmi).
- Prop d'aquest monestir hi ha un poblet que darrerament ha reviscolat i situat damunt un turó envoltat de muralles. Val la pena fer-hi una passejada pels seus carrerons. La vila és Montfalcó Murallat.
- Canviem de comarca i anem a la veïna. Si ens movem en direcció oest seguint la carretera més important que la travessa, arribem a una altra capital comarcal que cada setembre assoleix molt ressò per un d'aquells esdeveniments culturals de calendari capaços d'aplegar molta gent en pocs dies, relacionat amb el món de la faràndula. La ciutat és Tàrrega i l'esdeveniment la Fira del Teatre al carrer (recordeu que en aquesta ciutat vaig fer la meva tercera mitja marató i que no em va anar gaire bé).
- En direcció nord hi ha una altra vila coneguda, entre altres coses, per una fira molt buscada per la gent que es deleix pels dolços. La vila és Agramunt i la fira del Torró i la Xocolota (aquí he fet una de les darreres curses de 10 km.).
- Molt a prop hi ha un altre poblet d'aquells que ningú ha sentit anomenar si no és perquè s'hi celebra en dues dates diferents sengles festes que pretenen rememorar la seva tradició agrícola i el moment àlgid de la collita. La vila és La Fuliola i les festes del Segar i el Batre.
- Finalment, a l'extrem sud d'aquesta comarca hi ha un altre monestir que forma part d'una coneguda ruta compartida amb altres dos que es troben en terres tarragonines. El monestir és Vallbona de les Monges i la ruta del Císter.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada