dijous, 3 de desembre del 2009

Geografia, turisme i curses: primer test

Ja sabeu que per la meva professió em dedico a la docència en temes relacionats amb el turisme, geografia, etc. i que el fet de participar en curses populars em permet combinar-la amb aquesta nova afició. Això d'anar a contrades que no hi aniria si no és per córrer en una cursa em permet conèixer llocs dels quals només tenia constància d'haver llegit articles en diaris, consultar guies, etc. però no d'haver-hi estat. Doncs bé, fixeu-vos les paradoxes que té la vida que fa que un pensi que tard o d'hora acabarà fent allò que mai s'havia imaginat. Us estareu demanant de què redimonis parlo ... Resulta que regirant papers vaig trobar un document que em va cridar molt l'atenció, en concret un test de cultura general sobre geografia i turisme, que inclou 10 preguntes que vaig passar fa uns quants cursos entre un grup d'estudiants, i que té molta relació amb les zones per on fet algunes de les meves curses. Per tant, deixeu-me que us el reprodueixi aquí i us convidi a fer-lo. Potser us sorprendreu i encerteu més respostes de les que us penseu!

Una pista: les preguntes fan referència a un parell de comarques lleidatanes. Són les següents:
  1. Aquesta comarca en qüestió és farcida de castells com antiga terra de frontera que era entre cristians i sarraïns. La seva capital acull un edifici acusat de "botifler" i d'infame record per a la història catalana d'ençà el 1714. La ciutat és (...) i l'edifici la (...).
  2. En aquesta mateixa ciutat se celebra una Passió de reconegut prestigi i també una altra festa de caràcter radicalment diferent, que va néixer l'any 1978 com una iniciativa per recaptar calés per a una revista que rep el nom d'un carreró d'origen medieval. La festa és (...) i el carrer el de les (...).
  3. Si deixem aquesta ciutat en direcció nord arribem a una altra d'origen romà on hi ha l'opció de fer una mica de turisme industrial visitant unes instal.lacions amb molta "chicha" i que s'ha expandit arreu als darrers anys. La ciutat és (...) i la indústria (...).
  4. Si ara baixem al sud trobem una altra vila on hi ha un monestir de l'ordre dels mercedaris i conegut com "L'Escorial de la ... (nom de la comarca de la pregunta 1) per les seves dimensions i semblança al temple madrileny. La vila és (...).
  5. En aquest mateix monestir hi ha les restes d'un Sant la mort del qual fou motiu de disputa entre la vila de Portell (on va néixer) i una altra on va morir (en una altra comarca). Resulta que a la seva mort, totes dues el volien enterrar i van decidir de deixar anar una mula cega amb les despulles del Sant perquè aquesta el portés on Déu decidís. La mula es va dirigir cap a Portell però va passar de llarg fins arribar a on avui dia es troba el monestir. El Sant és (...) i la vila on va morir (...).
  6. Prop d'aquest monestir hi ha un poblet que darrerament ha reviscolat i situat damunt un turó envoltat de muralles. Val la pena fer-hi una passejada pels seus carrerons. La vila és (...).
  7. Canviem de comarca i anem a la veïna. Si ens movem en direcció oest seguint la carretera més important que la travessa, arribem a una altra capital comarcal que cada setembre assoleix molt ressò per un d'aquells esdeveniments culturals de calendari capaços d'aplegar molta gent en pocs dies, relacionat amb el món de la faràndula. La ciutat és (...) i l'esdeveniment la (...).
  8. En direcció nord hi ha una altra vila coneguda, entre altres coses, per una fira molt buscada per la gent que es deleix pels dolços. La vila és (...) i la fira (...).
  9. Molt a prop hi ha un altre poblet d'aquells que ningú ha sentit anomenar si no és perquè s'hi celebra en dues dates diferents sengles festes que pretenen rememorar la seva tradició agrícola i el moment àlgid de la collita. La vila és (...) i les festes (...).
  10. Finalment, a l'extrem sud d'aquesta comarca hi ha un altre monestir que forma part d'una coneguda ruta compartida amb altres dos que es troben en terres tarragonines. El monestir és (...) i la ruta del (...).
Vinga, ja teniu feina per fer. Aquells que rebeu els escrits automàticament als vostres comptes de correu electrònic agrairia que si feu el test, incloguéssiu les respostes com a comentaris (l'eina està habilitada), per tal de compartir-les amb la resta de gent. Gràcies per endavant.

6 comentaris:

  1. 1.- Cervera i la Universitat
    2.- Akelarre i carrer de les Bruixes
    3.- Guissona i la CAG
    4.- Sant Ramon
    5.-
    6.- Montfalcó Murallat?
    7.- Tàrrega i la Fira de Teatre
    8.- Agramunt i la Fira del Torró (amb cursa!)
    9.-
    10.- Vallbona de les Monges, ruta del Císter

    APM? ;)

    Salut!

    ResponElimina
  2. Com que en "kaiser" ha contestat amb gran encert (ja ens ho confirmarà el webmàster)la majoria de les preguntes, em limito a afegir les respostes pendents.

    5. El Portell
    9. La Fuliola - Festes del Segar i del Batre

    Salut i festa!

    Irene

    ResponElimina
  3. Hola Irene i Kaiser

    Osti tu! a veure si m'he confós jo en la redacció de les preguntes però diria que la núm. 5 no és el Portell. Pel que fa al company Kaiser, ja li dic que pot treure el signe d'interrogació de la núm. 6, perquè és correcta.

    Gràcies per "concursar i dedicar-hi el vostre temps.

    Joan Carles

    ResponElimina
  4. Doncs potser m'he colat jo! A més, ara m'adono que només he respost una part de la pregunta! El sant deu ser Sant Ramon Nonat, i el lloc on va ser enterrat... jo diria que a l’ermita de Sant Nicolau, al terme del Portell.

    Però, si us plau, aclareix-nos el dubte, il·lumina'ns amb la resposta! Per cert, hi havia premi de consolació?

    Molt bon cap de setmana llarg!

    ResponElimina
  5. Hola Irene, els meus contactes directes amb Sant Pere no em diuen res del Portell. Però potser aquest també s'ha equivocat (no hi ha ningú infal·lible, llevat d'ELL). Esperaré a veure si algú més s'anima a respondre i us "il.luminaré" després amb les solucions.

    I no, no havia premi de consolació ni de cap altra mena. Però m'has donat una idea i vés a saber si en un escrit posterior semblant a aquest, m'animo a posar un premi, aprofitant que s'acosten dates assenyalades.

    Igualment, bon "pont".

    ResponElimina
  6. De part d'un anònim que m'ha respost al meu compte de correu electrònic, li trascric aquí les seves respostes.

    1. Cervera i ???
    2. Aquelarre i carrer de les ???
    3. Guissona i CAG
    4. Sant Ramon.
    5. Sant Ramon i ???
    6. Montfalcó.
    7. Tàrrega i Fira del Teatre.
    8. Agramunt i Firà del torró.
    9. ??? i ???
    10. Vallbona de les Monges i Ruta del Císter.

    ResponElimina