dimarts, 22 de desembre del 2009

Un petit toc gastronòmic

Fa uns quants dies, prenent un cafè mentre llegia el diari Regió 7 em va cridar l'atenció un anunci a tota plana de la Generalitat de Catalunya, sobre els productes gastronòmics catalans reconeguts amb els distintius oficials de "Denominació d'Origen Protegida" (DOP) i "Indicació Geogràfica Protegida" (IGP). El primer que em va venir al cap va ser "renoi, amb la manca de diners per a tot i com se'ls gasten els de la Generalitat" ja que un anunci com aquest no crec que sigui barat. Ara bé, després em vaig fixar en el contingut de l'anunci i em va xocar que fos un mapa com el que us reprodueixo aquí (cliqueu-hi per veure'l amb més detall). I poca cosa més. La campanya, batejada amb el nom de "Productes catalans, qualitat en versió original", té per objectiu la promoció d'uns determinats productes catalans, originals i típics, "arrelats a una regió que els proporciona un caràcter específic i un sabor inimitable" (sic). Si fem una ràpida repassada al llistat inclou productes del camp (arròs, avellana, mongeta, oli, pera, calçot, clementina, patata i poma), derivats lactis (formatge i mantega) carns (pollastre, capó i vedella), derivats del porc (llonganissa) i dolços (torró). En total, 19 productes i els podeu veure detallats clicant a l'enllaç de la campanya.

Doncs bé, com la imaginació és lliure i a la meva no li costa gaire de pensar en coses realment peregrines, ja us podeu imaginar en què es va centrar després de veure el mapa que, per cert, crec que és força original; tant que se m'escapa el significat dels cercles de diferents mides (no perdeu el temps en comptar-los pensant que n'hi ha 41, un per comarca). Efectivament, el meu caparronet va intentar recordar quines de les curses que he fet es podrien relacionar, no tant amb els productes sinó més aviat amb les zones on els localitzem. I si no m'he equivocat són les següents:
  • Ossera (Alt Urgell): Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya (DOP), Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya (DOP) i Vedella dels Pirineus Catalans (IGP).
  • Olot (Garrotxa): Vedella dels Pirineus Catalans (IGP).
  • Bagà (Berguedà): Vedella dels Pirineus Catalans (IGP).
  • L'Ametlla de Merola (Berguedà): Vedella dels Pirineus Catalans (IGP).
  • Solsona (Solsonès): Vedella dels Pirineus Catalans (IGP).
  • Salou (Tarragonès): Avellana de Reus (DOP), Oli Siurana (DOP) i Calçots de Valls (IGP).
  • Vilanova de Bellpuig (Pla d'Urgell): Pera de Lleida (DOP).
  • Bell-lloc d'Urgell (Pla d'Urgell): Pera de Lleida (DOP).
  • Ivars d'Urgell (Pla d'Urgell): Pera de Lleida (DOP).
  • Puigverd de Lleida (Segrià): Pera de Lleida (DOP).
  • Lleida (Segrià): Pera de Lleida (DOP).
  • Agramunt (Urgell): Torró d'Agramunt (IGP).
  • Banyoles (Pla de l'Estany): Poma de Girona (IGP).
  • Girona (Gironès): Poma de Girona (IGP).
De la llista deduïm dues coses: primera, que les curses celebrades a les comarques del Bages, Anoia i Segarra queden excloses (que no vol dir que no tinguin una bona gastronomia); i segona, que com en alguns casos la localització dels productes és per agrupació de comarques, pot semblar un pèl curiós l'associació d'algunes de les localitats amb els productes distingits (aquest podria ser el cas de Salou amb les avellanes o de l'Ametlla de Merola amb la saborosa vedella pirinenca). I si pensem en les properes curses, encara pot semblar més estrany la inclusió de Blanes (la Cursa "Mar i Murtra") a la DOP Mongeta del Ganxet Vallès-Maresme (que també inclou algunes localitats de la Selva). En canvi, no hi hauria cap mena de dubte ni discussió en associar Berga (la de Sant Silvestre d'aquí uns dies) amb la vedella pirinenca ni tampoc les Borges Blanques (la Cursa de l'Oli) amb la DOP Oli de les Garrigues.

Total, que ja veieu que de vegades un blog s'ha d'alimentar (mai millor dit!) d'escrits com aquest si se li vol donar una certa continuïtat. A falta de més curses ...

3 comentaris:

  1. El company Frans, fidel a la tradició de fer-me els seus comentaris via missatge electrònic i no en aquest apartat habilitat, me n'ha fet un de força interessant, sobre el tema dels vins que no apareixen en aquesta llista. De fet, els productes són tots "sòlids". Si voleu més informació sobre les DOP i IGP de tota Espanya, podeu consultar aquest enllaç del Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino.

    http://www.mapa.es/es/alimentacion/pags/denominacion/resultado.asp

    ResponElimina
  2. Francesc Guardiola "Frans"24 de desembre del 2009, a les 11:34

    Una altra lloc Web que podeu consultar si us interessa el tema dels distintius d'origen i qualitat dels aliments és la del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural:

    http://www20.gencat.cat/portal/site/DAR/menuitem.6c3099a4b8b9f53053b88e10b031e1a0/?vgnextoid=dc4b35f14ca34110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=dc4b35f14ca34110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default

    ResponElimina
  3. Gràcies. Per cert, una puntualització al meu comentari d'abans: no tots els productes del llistat de les DOP i IGP són sòlids, doncs també inclouen els olis.

    ResponElimina