dilluns, 27 d’abril del 2009

Anem a córrer al cinema?

No fa gaires dies vam veure a casa la pel.lícula Corredor de fondo (en la versió original Run, fatboy, run) i ens va semblar molt entretinguda i idònia per passar una bona estona d'un diumenge a la tarda. De fet, és anglesa i no americana i això ja garanteix, d'entrada, una certa qualitat. La pel.lícula va d'un home sense ofici ni benefici que deixa plantada i embarassada la seva núvia, i uns quants anys després li vol demostrar que pot canviar i ser un una persona responsable. Per això, i "picat" pel nou company d'ella (un americà que ha fet fortuna en el món de les finances i que a més, és un experimentat corredor) es proposa fer la marató de Londres; ell, que les poques vegades que ha de córrer és quan persegueix els lladres d'alguna peça de llenceria de la botiga on treballa com a vigilant. No explicaré com acaba -ni amb la seva antiga núvia ni sobre la marató- per si us animeu a veure-la (crec que val la pena, de veritat).

Ara bé, la pel.lícula em va desvetllar l'interès per saber com el cinema ha reflectit el tema de les curses en particular (no de l'atletisme en general). Després de buscar informació he trobat força referències de pel.lícules, unes de conegudes i altres de les quals no en tenia ni idea. Val a dir, però, que aquest escrit només pretén ser un llistat molt resumit d'unes quantes sense que hagi darrera cap mena de crítica ni opinió. No sóc cap cinèfil a l'estil dels coneguts Jaume Figueres o Àlex Gorina. Comencem, doncs, per ordre cronològic:
  1. L'actor Burt Lancaster va protagonitzar l'any 1952 la pel.lícula Jim Thorpe. All american, sobre la vida d'aquest atleta nord-americà que va destacar en les proves de pentatló i decatló dels Jocs Olímpics d'Estocolm (1912). Va ser dirigida pel Michael Curtiz (el mateix director de la mítica Casablanca).
  2. Interessant resulta la pel.lícula de 1962 dirigida per l'anglès Tony Richardson La solitud del corredor de fons (The loneliness of the long distance runner). Descriu la història d'un jove tancat en un correccional de Nottingham que per les seves qualitats d'atleta és animat pel director del centre a córrer una competició entre col.legis. La pel.lícula és un clàssic de la rebel.lia de la gent més putejada contra l'establishment sorgit als anys 60s.
  3. Segurament la pel.lícula més coneguda per tothom deu ser Carros de foc (Chariots of fire), de l'any 1981, dirigida per Hugh Hudson i interpretada, entre altres per Ben Cross, Ian Holm i John Gielgud. Guanyadora de 4 premis Òscar -entre els quals el de millor pel.lícula- reflecteix la història real de dos atletes britànics a les olimpíades de París de 1924 i les dificultats d'un dels dos per la seva condició de jueu i els prejudicis socials de l'època. Atenció al tema principal de la banda sonora de Vangelis, que tothom haurà sentit algun cop.
  4. El conegut actor Michael Douglas va protagonitzar l'any 1979 una pel.lícula del tot oblidable titulada Running, en què interpetava un veterà corredor de maratons amb molts problemes familiars i que intenta complir el seu somni de participar als Jocs Olímpics de Montreal (1976).
  5. El famós director Michael Mann (Corrupció a Miami, Heat, Ali, El dilema, etc.) va dirigir l'any 1979 la pel.lícula La milla de Jericó (The Jericho Mile). Aquí el protagonista -paper interpretat per Richard Strauss- és un condemnat a cadena perpètua que després de demostrar a la presó la seva vàlua com a corredor té l'oportunitat de formar part de l'equip olímpic del seu país.
Bé, aquí teniu la primera entrega de cinema sobre el món de les curses. Com he trobat més informació del que esperava, farem una segona entrega. Què us sembla?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada