dimarts, 12 de gener del 2010

Geografia, turisme i curses: segon test

Si recordeu bé, a principis de desembre de l'any passat ja us vaig publicar un primer test perquè poguéssiu demostrar el vostre domini de geografia catalana (allò que diríem "cultura general") fent servir com a "esquer" o pretext algunes de les curses en què he participat i les comarques per on he hagut de moure'm. Ja sabeu que per motius professionals em dedico a la docència en temes relacionats amb el turisme, la geografia i cartografia i per tant, el prendre'm seriosament això de les curses em dóna la possibilitat de conèixer indrets en què, o bé no hi he estat mai, o bé els conec només de referència.

Doncs bé, com devia prometre en l'anterior test us en publico un segon per si us de ve de gust respondre'l. En aquest cas són 10 preguntes tot i que originalment n'incloïa 25 per escollir l'opció correcta (de 4 possibles) i que aquí he cregut oportú retallar-lo una mica i modificar el seu redactat perquè tot plegat no sigui massa llarg (sapigueu que la font original és una prova distribuïda entre estudiants universitaris de la titulació de Turisme a la UAB de fa uns quants anys, amb l'objectiu de saber el seu domini de coneixements de geografia catalana). Al final qui sap si això segueix endavant, aquest blog de curses populars s'acabarà reconvertint en un altre més orientat cap als tests d'intel.ligència, exàmens virtuals, proves d'accés a concursos en televisió, etc.

Una pista: en aquest cas les preguntes fan referència a unes quantes comarques de Barcelona per he corregut i són les següents:
  1. Si visiteu aquesta vila et pots sentir com un antic miner, fer un àpat en un castell on el prestigiós director de cinema Orson Wells va rodar part d'una pel.lícula i si la futura legislació catalana ho permet, encara podràs veure un Correbou. La ciutat és (...) i la pel.lícula (...).
  2. En una raconada del Bages hi ha 3 poblets ara força més coneguts que abans per motius turístics i de segona residència, i que van donar peu a una dita per fer referència a com de diferent es devia viure abans. Es tracta de Mura, Talamanca i un tercer. El poblet és (...) i la dita (...).
  3. Encara que força desconegut (fins i tot per als propis habitants), Manresa té un vincle amb un sant bastant important per haver-hi fet una estada certament perllongada, i que després va fundar una important ordre religiosa. El sant és (...) i l'ordre (...).
  4. Seguim amb aquesta vena "santoral", prop de Manresa hi ha un monestir recentment reconvertit a un complex turístic i gastronòmic, encapçalat per un cuiner famós parodiat abans al Polònia i que té cognom d'emperador romà. El monastir és (...) i el cuiner (...).
  5. Prop de l'Ametlla de Merola teniu l'oportunitat de visitar un dels pocs exemples d'antiga colònia tèxtil reconvertida en museu i si aprofiteu aquest proper cap de setmana (15 al 17 de gener) podreu gaudir al municipi del costat de la festa major d'hivern, amb un acte que destaca per sobra la resta i que té un nom prou "pornogràfic" (en castellà). El museu és (...) l'acte festiu la (...).
  6. Al seu moment una coneguda tarotista va donar a conèixer al gran públic una determinada muntanya pels temes de bruixeria i esoterisme, tot i que sempre ho ha sigut per motius més "profans". Si la pugeu haureu de decidir per quin cantó fer-ho. La muntanya és (...) i el personatge (...).
  7. A aquesta vila marinera podeu arribar-hi en cotxe si participeu en un ral.li d'època, després banyar-vos en alguna platja envoltat de cossos llustrosos (sovint masculins) i a finals de l'any passat, fer una passejada pels seus carrers al més estil zombie en el marc d'un mundialment conegut festival. La ciutat és (...) i el festival (...).
  8. En aquesta mateixa ciutat podeu visitar un museu amb un nom curiós, barreja de refugi i de ferro forjat, i tastar un plat de molta anomenada, també a altres indrets del voltant, que fins i tot ha donat nom a una ruta. El museu és (...) i el plat (...).
  9. Canviem de ciutat i ens desplacem a una altra on l'hoquei patins té molta tradició (de fet el seu equip és un dels potents a nivell nacional), però no tanta com una antiga activitat industrial que ara s'ha museïtzat. La ciutat és (...) i el museu (...).
  10. Finalment, i per concloure el test, la cirereta del pastís, la pregunta que va per nota: al nord de la comarca d'on és capital la ciutat de la pregunta anterior, es conrea un producte gastronòmic petitó i rodonet que és una especialitat local i està tramitant l'obtenció del segell de qualitat d'"Indicació Geogràfica Protegida". El producte és el (...).
Vinga, com us deia abans si us ve de gust fer-lo, millor i em sentiré prou satisfet. Una altra pista: teniu una imatge amb 4 fotografies que fan referència a 4 de les preguntes; per cert, què hi fa la caràtula d'una pel.lícula? Aquells que rebeu el post automàticament als vostres comptes de correu electrònic agrairia que si responeu el test, incloguéssiu les respostes com a comentaris per tal de compartir-les amb la resta de gent. Gràcies per endavant.

4 comentaris:

  1. Bé, posats a perdre el temps, i com que aquest any no tinc examens, m'examinaré de cultura general amb tu, a veure què tal :P

    1. La ciutat és Cardona i la pel·lícula "Campanadas a Medianoche".

    2. El poble és Rocafort i la dita: Mura, Talamanca i Rocafort tres pobles de mala mort.

    3. El sant és Ignasi de Loiola i l'ordre són els Jesuïtes.

    4. El monestir és el de Sant Benet a Sant Fruitós de Bages i el cuiner Ferran Adrià.

    5. El museu és Colonia Vidal i l'acte festiu la corrida.

    6.La muntanya és Montserrat i el personatge...(ni idea)

    7. La ciutat és Sitges i el festival internacional de cinema de Sitges.

    8.El museu és Cau Ferrat i el plat és el xató.

    9.La ciutat és Igualada el museu és el de la Pell.

    10. El producte és el cigró de l'anoia!

    ResponElimina
  2. Hola Jordina, gairebé ho has clavat tret d'una de les preguntes. No diré quina, de moment, per si de cas més gent s'anima a respondre també el test.

    Gràcies per perdre el temps. Per cert, ¿i la caràtula de la pel.lícula, què hi fa?

    Salutacions.

    ResponElimina
  3. Ya estoy de vuelta, a ver si te mando un email...

    Besos y buen finde Joan!
    Viaje al atardecer
    All About Cities

    ResponElimina
  4. Espero que tu estancia (¿era ahora en Bélgica?) haya sido satisfactoria. Espero leer la crónica en tu blog.

    Saludos y buen finde para ti también.

    ResponElimina