divendres, 15 de gener del 2010

Preparant la cursa de Blanes

Aquest proper diumenge anem a Blanes per participar a la XXIIª cursa Mar i Murtra, la primera de la temporada en terres gironines. I sembla que serem una bona pila de gent perquè el Web de la cursa ja avisa que les inscripcions estan tancades, havent-se arribat al màxim permès de 1.000 corredors. Si al final es confirma aquest nombre, serà una de les curses més multitudinàries en què hauré participat i la tendència no ha fet més que créixer als darrers anys, ja que al 2006 es fregaven els 700 inscrits i l'edició de l'any passat gairebé van ser 800 els corredors arribats a meta.

De la cursa m'agradaria comentar varis aspectes previs; primer, em crida molt l'atenció que la seva distància sigui 20 km. i no s'arribi a la d'una mitja marató per 1 km. i escaig. No conec el motiu d'aquest fet (no compto que costés gaire allargar la cursa pels carrers de Blanes fins arribar-hi) però vaja ... tampoc deixarem de veure-la com una mitja. Segon, si el seu perfil fos planer m'aventuraria a fer una predicció del temps que podria assolir i com no estic en un estat de forma extraordinari, ja em conformaria amb aturar el cronòmetre al voltant dels lh:38'-1:40' (si fa o no fa com a les altres mitges que he fet fins ara). Ara bé, si feu una ullada al seu perfil veureu que entre el 9è i 15è km. la cosa s'enfila a una alçada d'uns 150 m. Si el gràfic i la descripció del Web són correctes el perfil és sostingut i alhora suau però ... Per tant, me'n guardo de fer una previsió temporal i potser faig cas del que es diu al Web i m'agafo la cursa com una preparació de cara a la Marató de Barcelona. I per últim, agrada bastant que es corri per la vora del mar, del riu Tordera, horts, boscos, camins estrets i més amples, els carrers de la ciutat, etc. És a dir, una combinació de terra i asfalt i de paratges variats. En aquest foto aèria es distingeixen el passeig marítim, les platges de Blanes i S'Abanell i en primer pla la Punta de Sa Palomera o en altres paraules, bona part de l'únic tram d'asfalt que inclou la cursa.

Val a dir que la cursa ens dóna un pretext per fer una breu escapada de cap de setmana i tot i la possibilitat de fer nit a la mateixa Blanes, ens hem decidit per la veïna Lloret. D'aquesta manera farem un breu sojorn en un indret on no ens veureu mai fent de turista i que sovint esmento a les meves classes com un exemple -n'hi ha molts més escampats per tot el litoral espanyol- de com al seu moment, el creixement turístic ha estat de tot menys ordenat i planificat. De fet, en l'àmbit docent aquesta vila va donar origen a l'expressió "Lloretització" per referir-se, curt i ras, a nuclis que han viscut un espectacular "boom" turístic fa unes dècades, on el turisme és un monopoli econòmic i els turistes que hi venen no són, justament, d'aquells que ofereixen una bona imatge. De fet, i seguint amb el tema de les expressions, també es parla de Lloret com d'un lloc on fer un turisme de les 6 "S" (sun, sand, sea, sexe, sangria i siesta). I malgrat que no cal generalitzar, de ben segur una gran part de l'oferta respon a aquest paràmetre. "De aquellos polvos vienen estos lodos". Per cert, perquè vegeu la difusió del fenomen, també sentireu expressions semblants com ara "Balearització", "Calvianització", "Marbellització" o "Torremolinització". Només imaginant visualment com són aquestes ciutats ja us en podeu fer una idea.

Per tant, un cop acabi la cursa potser dedicarem la resta de la jornada a una visita al recurs turístic més conegut de Blanes, com és el Jardí Botànic Marimurtra, parada obligatòria per als amants de la botànica ja que en un espai d'unes 4 ha. es poden veure unes 3.000 espècies vives de plantes de climes subtropical, temperat i mediterrani. De fet, el nom de la cursa ve de la "Murtra", que és un arbust emblemàtic de la cultura mediterrània, associat a moltes tradicions i costums, sent el seu hàbitat els marges dels torrents, tàlvegs i vessants ombrívols. Ara bé, si hi aneu al juliol, a més de calor i xafogor, podreu gaudir d'un dels millors espectacles pirotècnics d'Europa, com és el Concurs Internacional de focs d'artifici de la Costa Brava, capaç d'aplegar més de 150.000 persones diàriament. I si aquest diumenge fa bo i ens envalentonem, potser farem nudisme a la platja del delta de la Tordera, un riuet de poc més de 60 km. d'allargada que neix al Montseny i que fa de límit entre els municipis de Blanes i Malgrat de Mar.

Per cert, aquest diumenge també es fan les curses de Moià i Torà (ja fetes l'any passat) i la Mitja de Terrassa (que potser ens la guardarem per al 2011). I és que al final faltaran dies per córrer totes les curses que agraden.

2 comentaris:

  1. Doncs la veritat es que falten dies per poder correr totes les curses "guapes" del calendari. Aquesta de Blanes te bona pinta, però la Mitja de Terrassa es la de casa... Sort demà!!!

    ResponElimina
  2. Sí que té bona pinta i si les previsions del temps (meteorològic) es compleixen, pot ser una bona jornada. La de Terrassa me la reservo per a l'any vinent.

    Vagi bé demà.

    ResponElimina