divendres, 12 de novembre del 2010

Berga-Santpedor: sortida prèvia

Aquest dijous hem fet la segona sortida consecutiva en BTT amb l'ànim d'"oficialitzar" un dia a la setmana per a aquesta activitat i consolidar-la en el nostre planning d'entrenaments. Que bé que sona aquesta expressió dita per uns "quarantons" com nosaltres! Però si més no, l'esperit inicial hi és i ara serà qüestió de veure quant de temps ens dura abans que haguem de deixar-ho estar quan la realitat ens posi al nostre lloc (per obligacions laborals, familiars, atacs de mandra, etc.). De totes formes, ara que podem ens aprofitem i de fet, no hi ha res millor que tenir el temps just per posar-nos les piles sense que haguem de fer el badoc. Dit i fet. Abans de la travessa Berga-Santpedor d'aquest diumenge decidim d'agafar la BTT i fer una tirada relativament llarga (per mi sí que ho és), i des de Manresa anem en direcció Sant Joan de Vilatorrada per després decidir què fem. Ja veieu, doncs, que quan sortim sense tenir molt de temps tampoc és que tinguem una idea clara del que que acabarem fent. I és que prenent com a punt de sortida la capital del Bages les potencials zones a fer en mig matí ja ens les coneixem prou bé.

Arribats a Sant Joan descartem la idea de pujar al Collbaix o moure'ns més cap a l'oest (p. ex. per pujar al Cogulló de Cal Torre, a Castellfollit del Boix) i optem per anar en direcció nord. Agafem la carretera que va a Callús i a l'alçada de la coneguda empresa Mafrica (Mataderos Frigoríficos del Cardener) agafem la pista que ens ha de portar cap al Pla de Montconill, un dels punts més alts de tota aquesta zona, amb poc més de 480 m. Com se'n pot deduir del seu nom, l'altiplà fa referència a una muntanya de conills i ja se'n té constància des del segle X. No ens hi arribem pas, però, perquè poc abans agafem un trencant que ens ha de portar a la pista que mena de Canet de Fals (no de Mar) fins a Callús. Per si no ho sabeu, Canet pertany al municipi de Fonollosa i va néixer als anys 60s com a urbanització de segona residència (cada cop ja més de primera) i batejada amb el nom del seu promotor (Lluís Canet) i del terme per on s'estén (Fals).

Tant se val, no ens hi parem tot i ser un indret típic on els ciclistes fan parada i fonda per fer un esmorzar d'aquells de forquilla i ganivet. Un altre dia serà. Prenem direcció contrària per anar a Callús però abans passem pel que deu ser l'equivalent bagenc al Falcon Crest americà, és a dir, l'extensió de camps de vinya més gran de la D.O Pla de Bages, pertanyent al celler Jaumandreu (enllaç al bloc) i amb una masia espectacular documentada des del segle XII. Però com el Frans sempre vol passar pels llocs més complicats, al cap de poca estona deixem la pista i agafem un corriol que va resseguint el Torrent de Jaumandreu. Després d'uns quants qms. arribem a les afores de Callús, en concret a l'antic barri dels Manxons, el primer nucli de població del municipi però del qual només en resta un conjunt de 10 tines en filera construïdes en tàpia, com un vestigi de l'activitat vinícola que hi va haver al Bages al s. XIX. Les darreres cases foren enderrocades el 1992 per fer-hi una zona industrial i tampoc poden trobar ja cap vestigi del que va ser l'antic hostal de Can Mastret, parada habitual dels antics traginers de la sal.

De Callús estant ens dirigim a Santpedor i fem una part de la pista inclosa al recorregut del seu Cros, que jo i el Xavi fam fer als inicis de juliol de l'any passat (com passa el temps!!). Deixem enrere la riera de Bellver i masies com La Tosa, Cal Filosa i Cal Piquet i entrem a Santpedor per la seva banda oest. A partir d'aquí, i des de l'ermita de Sant Francesc, el recorregut no té cap més història. Ens endinsem al Poal seguint camins que ja ens coneixem d'allò més per ser la zona que fem habitualment per córrer. Al final, com qui no vol la cosa, ens van sortir uns 31 km. en poc més de 2:30h. Si voleu veure el recorregut, aquí el teniu en versió Google maps.


Mostra Manresa-Callús-Santpedor-Manresa en un mapa més gran

I ja que l'he esmentat, potser us agradaria llegir aquesta antiga entrada del Cros de Callús del 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada