dimecres, 25 de novembre del 2009

Cursa de Navarcles: marge de millora

El passat 12 del present mes vaig publicar un escrit sobre el naixement de dues noves curses a la comarca del Bages, en concret les de Navarcles i Sant Fruitós de Bages. D'entrada, em reitero en la bona avinentesa d'aquest fet perquè sempre és bo tenir l'opció de més curses a prop de casa i podríem dir també, en termes de mercat, que un augment de l'oferta (o de la competència) hauria d'estimular una millora en l'organització de les mateixes. En altres paraules, i assumint que els corredors podem estar tocats del bolet però en cap cas ser uns trossos d'ase, al final acabarem escollint una cursa o altra en funció, entre altres criteris, de les referències que en tinguem d'edicions anteriors. Dic això perquè m'agradaria fer un breu (espero!) comentari de la cursa de Navarcles, celebrada tot just el passat diumenge, mentre jo i els col.legues de suor estàvem gaudint a Ivars d'Urgell.

D'entrada, ha de quedar molt clar que el que segueix a continuació no és més que una impressió meva a partir de les opinions (tampoc gaires) que he llegit en el fòrum del Web Corredors.cat i d'alguna altra que m'ha arribat directament d'un parell de persones que sí van ser-hi. A més, amb l'experiència d'unes quantes curses ja fetes a aquestes alçades de l'any -i algunes també en la seva primera edició- només pretenc aportar uns quants elements que ajudin a l'organització de la de Navarcles a millorar-la de cara a altres anys que, sigui dit de passada, espero i desitjo que es facin realitat. Doncs bé, comencem:
  • En primer lloc, la promoció no crec que hagi estat la més adient. Deixant de banda que l'anunci va ser fet amb molt poc temps d'antelació, la informació de la cursa va ser donada amb comptagotes, a mida que anaven apareixen consultes al fòrum. Que jo recordi, tampoc hi havia disponibilitat de cap fulletó i la informació on-line era molt escassa i difícil de trobar. No costa gaire, ja no dic muntar una pàgina Web que n'informi, sinó un simple blog que suposo és molt més fàcil i ràpid. De fet, l'eina de promoció d'algunes curses és, justament, aquesta.
  • La impossibilitat de fer inscripcions anticipades per Internet o mitjançant un ingrés en un compte corrent crec que limita les possibilitats que vingui més gent i de fora. Ja deia en el comentari anterior que l'oferta de curses en un mateix cap de setmana cada cop és més gran -sortosament- i això fa que al final, els corredors acabin per triar aquella en què puguin tenir assegurada la seva inscripció prèviament.
  • Un aspecte d'higiene personal i que pot haver limitat també l'atracció de gent d'altres contrades ha estat la inexistència d'un lloc on dutxar-se (pavelló esportiu, camp de futbol, piscina municipal, etc.). No recordo cap cursa que després no m'hagi pogut dutxar. Si ets de Navarcles o vens de la rodalia sempre pots tornar a casa per fer-ho, però si no és el cas en certa forma és com si et diguessin que quan acabis la cursa ja pots marxar. Ara bé, i si em vingués de gust quedar-m'hi i passar la resta de la jornada? Per exemple, podria suggerir ara mateix una visita al Monestir de Sant Benet i al seu complex culinari gastronòmic d'en Ferran Adrià que són a tocar.
  • En aquesta mateixa línia higiènica, hi ha hagut alguna queixa per la manca de lavabos. Ja sabem que els corredors tenim l'estómac una mica regirat abans d'una cursa i que una de les primeres coses que busquem quan arribem al lloc, és buscar un bar per fer un cafè i aprofitar l'ocasió per visitar els seus lavabos. O hi vas d'hora o la corrua de gent que pots tenir davant et pot fer perdre la paciència. Desconec si la sortida de la cursa es feia en un punt apartat del poble (per tant, amb poques opcions de trobar-hi a prop un bar) o no. No em fico en això però per si fos el cas, suggeriria la possibilitat d'instal.lar urinaris portàtils.
  • No trobo lògic que després d'acabar la cursa el corredor hagi de fer-se ell mateix l'esmorzar (la botifarra de rigor). Ja no demano que quan creuïs la meta et vingui a rebre un reguitzell d'hostesses, et netegin la suor, rentin els peus i et posin el pitet per fer un àpat. Però d'aquí a trobar-se amb una mena de "self-service" hi ha un gran pas. Després d'acabar una cursa no estàs per aquestes històries. Tampoc comparteixo l'argument d'un dels organitzadors que deia que això és el que es fa en qualsevol costellada o dinar popular. I és cert però que sàpiga també que no és el mateix això que participar en una cursa.
Hi ha altres qüestions susceptibles de millora en què no hi entro perquè també les he trobades en alguna altra cursa (p. ex. premis un pèl escassos, la manca de temps controlat per xip) i per tant, dedueixo que són més complicades de resoldre per qüestions logístiques i a més, amb el poc temps final disponible. És d'esperar, però, que a mida que la cursa es consolidi aquestes qüestions quedin solucionades. Això sí, el preu de la inscripció (10€) em sembla un pèl car comparant-ho amb altres curses també primerenques i en què la cosa ha rutllat força millor. En definitiva, la cursa va aplegar 65 corredors i en aquest enllaç podeu veure les classificacions, fotos, etc. Val a dir que el blog va entrar en funcionament 3 dies abans de fer-se la cursa.

Per acabar, no voldria que se m'interpretés malament i que em vull carregar una cursa en la seva primera edició i a més a més, sense haver-la fet. Només pretenc aportar el meu modest granet de sorra per tal que l'organització la pugui millorar per a les properes edicions, bo i més tenint l'experiència d'unes quantes curses ja fetes durant aquest any. Per tant la comparació acaba sent inevitable. Com es diu en el mateix fòrum esmentat, "volem que la gent ens envii les critiques; els elogis no serveixen per millorar la cursa". Tot i així, aquest blog té habilitada l'eina dels comentaris per si hom creu convenient fer-hi algun aclariment.

Animo l'organització (una entitat juvenil) que segueixi amb aquesta empenta que ha demostrat en voler muntar una cursa, i aprofito per dir que per poc que pugui i el cos m'ho permeti, tard o d'hora m'hi trobareu.

2 comentaris:

  1. Este domingo se celebrá en Madrid una gran carrera de la campaña Ponle Freno, te dejo aqui la info por si te sirve:

    http://www.ponlefreno.com/carrera/quees.html

    Un abrazo Joan,
    Laura
    ____________________________
    http://www.viajealatardecer.com
    http://madridallabout.blogspot.com

    ResponElimina
  2. Hola Laura, se nos ha pasado por alto y la causa bien se lo vale, aunque nos pilla un poco lejos. Me parece que este mes de diciembre será como un gran rally puesto que a las 3 carreras previstas listadas en el escrito de hace unos días, creo que haré una San Silvestre en Berga, coinciendo mi estancia de fin de año en esta ciudad. Y quien sabe si durante el puente de la Constitución aun haré otra a la que le he hecado el ojo. Ya veremos.

    Gracias por la información y seguimos en contacto.

    Un abrazo, Joan Carles

    ResponElimina