Us imagineu que les dones no poguessin estudiar a les universitats? que no poguessin exercir certes professions? que haguessin de demanar permís al marit o al cap de família per treure's el passaport? que no poguessin conduir? Segurament, avui dia si es té una mica de seny i dos dits de front diríem que cap d'aquestes situacions té sentit en una societat moderna, desenvolupada, amb totes les virtuts i defectes que se us puguin passar pel cap però que per norma general, ha deixat enrere moltes de les desigualtats que existien abans en base, simplement, al gènere. Òbviament no negaré que malgrat els avenços legislatius en matèria d'igualtat, algunes encara hi són presents i que les dones han de superar certes barreres difícils d'eradicar, fruit d'un masclisme amb un substrat cultural molt arrelat entre la gent (de vegades també entre les mateixes dones). També és d'esperar que amb el pas dels anys les noves generacions reemplacin aquelles altres que han crescut i viscut amb aquesta mentalitat masclista.
Doncs bé, torno a plantejar el mateix tipus de pregunta: us imagineu que no deixessin competir les dones en qualsevol prova esportiva? I a l'inrevés, que es fes el mateix amb els homes? Quina de les dues situacions veuríeu més injusta? Suposo que totes dues, oi que sí? Doncs bé, faig aquesta reflexió perquè, de nou, he trobat una situació que sota el meu parer és del tot injusta, encara que tampoc faré d'això una bandera sota la qual lluitar perquè com diu el títol de l'entrada, em sembla més aviat una collonada (això sí, injusta). Resulta que el diumenge 20 de març es farà a Valldoreix la cursa de les 5 milles femenines i si mireu el seu reglament, la primera frase ja és una declaració d'intencions en tota regla doncs diu "Curses ofertes a totes les dones ..." i la resta està escrit utilitzant el gènere i articles en femení. No he vist que es prohibeixi literalment la participació dels homes però suposo que es dóna per fet que aquests no són "benvinguts". Això sí, a l'apartat del "voluntariat" per a la logística de la cursa sí es demana la col.laboració de voluntàries i també voluntaris. Doncs mira, ja els estaria bé que els homes, per un cop, deixessin d'anar rere les dones. Que es fotin (elles, no ells)!!
Aquesta no és la primera cursa femenina que es fa arreu però en canvi no tinc constància de cap cursa exclusivament masculina. Valga'm Déu! Si algun club o entitat tingués aquesta abominable idea ja es veurien assetjats per un exèrcit de feministes de pa sucat amb oli amb un munt de demandes per discriminació de gènere. Ja he dit més d'un cop en aquest bloc que sóc crític amb el fet que es donin premis -en metàl.lic o d'altra mena- a les primeres dones pel simple fet de ser-ho, quan a la classificació general no han ocupat els primers llocs (en canvi sí sóc partidari de premiar per categories o edat). Si en el moment d'inscriure' s en una cursa popular no es paga diferent depenent de si ets home o dona -per sort-, aleshores per què fer aquesta distinció quant als premis? Si són curses mixtes el reglament hauria de ser el mateix per a tothom perquè sinó parlaríem d'una situació discriminatòria. I compte, no ens confonguem: no és aquesta una qüestió de discriminació "positiva", en benefici d'una causa que està en franca minoria (com seria, per exemple, el tema tan polèmic del català-castellà). No es prohibeix córrer les dones ni que participin en les curses, i si no ho fan més és perquè potser deuen tenir altres interessos esportius o aficions a què dedicar el seu temps lliure. De la mateixa manera que hi ha estudis més femenins que masculins, també hi ha esports més masculinitzats. I què? Jo, que pertanyo al món universitari, no recordo cap jornada per fomentar l'estudi de la Física o Matemàtiques entre les noies, o de Turisme o Educació entre els nois. Les coses són com són, la realitat és com és i només alguna gent s'entossudeix en canviar una situació que, per si mateixa, ni és ni bona ni dolenta.

- Mitja Marató de Sitges: 2.178 totals classificats, 210 dones: 9,6%
- Cursa Mar i Murtra de Blanes (20 km.): 1.019 totals, 134 dones: 13,1%
- Cursa 2 Turons de Moià (11,6 km.): 365 totals, 52 dones: 14,2%
- Mitja Marató de Terrassa: 2.149 totals, 171 dones: 7,9%
- Cursa de l'Oli de Les Borges Blanques (10,3 km.): 733 totals, 103 dones: 14%
- Cursa Barri de Sant Antoni (BCN) (10 km.): 3.233 totals, 538 dones: 16,6%
- Cursa de Muntanya Mont-Rodon (Matadepera): 463 totals, 56 dones: 12,1%
- Montbrió del Camp (10 km.): 257 totals, 33 dones: 12,8%
- Vilafranca del Penedès (10 km.): 608 totals, 109 dones: 17,9%
- Cursa de Muntanya de Ginestar (22 km.): 251 totals, 31 dones: 12,3%
- Cursa Botifarunner de La Llacuna (20,6 km.): 232 totals, 16 dones: 6,9%
- Mitja Marató de Balaguer: 438 totals, 28 dones: 6,4%
- Cursa de Balaguer (10 km.): 292 totals, 50 dones: 17,1%
- Cursa de Sant Boi (10 km.): 1.299 totals, 227 dones: 17,5%
- Mitja Marató de Cambrils: 820 totals, 53 dones: 6,5%
- Cursa de Puigverd de Lleida (10 km.): 264 totals, 49 dones: 18,5%
- Cursa de Muntanya de Terrassa: 306 totals, 41 dones: 13,4%
- Cursa del Cabanyes del Penedès (3 km.): 115 totals, 31 dones: 26,9%
Postdata (encara que no tingui res a veure amb les curses): em cau a les mans el núm. 56 (febrer 2011) de la revista "El Campus de l'Autònoma" (es refereix a la UAB) i inclou un article sobre un màster de gènere interdisciplinari. Doncs bé, hi ha l'opinió d'una estudiant que és boníssima. Literalment diu el següent: "El feminisme del qual em sento part és, a més, anticapitalista, antiracista i lluita contra el brutal heteropatriarcat" (sic). Hi ha gent que sembla que visqui en una altra dimensió.