dilluns, 1 de març del 2010

Preparant la Marató: llegint consells (4)

S'acosta la recta final per al "gran dia" i seguim llegint articles i recollint consells. En aquesta quarta entrega ens centrarem en els que fan referència a l'equipació. I ja avenço que tinc un dubte que encara no sé com el resoldré. Dit això, entrem en matèria i detallem uns quants consells.
  • S'ha de córrer amb les mateixes sabatilles amb què s'ha estat entrenant ja que aquestes ja estan donades i adaptades al nostre peu, siguin bones o no tant. Tothom coincideix en dir que no s'ha d'estrenar sabatilles el dia de la marató perquè de ben segur ens provocarà butllofes i altres ferides. Per aquest cantó, no he patir perquè segurament d'aquí poc temps jubilaré les que tinc (ja han fet el que havien de fer) i les canviaré per un altre model més bo.
  • Relacionat amb l'anterior i per extensió, no s'ha d'estrenar cap altra peça de roba que sigui clau, sobretot els mitjons. Segurament és la peça que més hem de cuidar doncs en una marató hi ha prou temps i distància com perquè un simple fregament ens obligui a retirar. Cal que siguin fins, curts, sense costures, usats i rentats i que s'ajustin bé al peu. I aquí és on tinc el dubte: la meva intenció era comprar-me uns de bons (em van recomanar la marca X-socks) però com a Manresa no hi ha gaires botigues de material esportiu especialitzat vaig haver de fer una comanda. Total, que encara no han arribat i a pocs dies de la Marató no sé si fer-me amb uns altres del mateix tipus. La qüestió és que aquesta setmana no tinc previst córrer sinó descansar i és clar, siguin quins siguin els que m'acabi comprant no hauré tingut oportunitat d'estrenar-los abans. A veure què em recomanen.
  • La resta de la vestimenta ha de ser també còmoda i que no fregui massa amb la pell. Es recomana que siguin de teixits tècnics com el Coolmax, que transpira com el cotó però eixuga molt abans. No sé què ens posarem però crec que si l'assumpte no falla tots quatre disposarem d'una mateixa samarreta, per "obra i gràcia" d'un altre col.lega.
  • Caldria que la samarreta sigui de color blanc o molt clar, més que res per si ensopeguem un dia de sol i caloreta (tot i ser al març) que ajudi a reflectir millor els raigs del sol i evitar així que ens sobreescalfem més del compte (haurem de gastar més energia en refrigerar-nos).
  • Vaselina a dojo! Això que en un altre context pot tenir un doble sentit, aquí és bàsic aquest producte. Cal untar-se totes les parts del cos que siguin susceptibles de fregament, és a dir, els dits, pont i taló del peu, les aixelles, els engonals i els mugrons. Contra aquests darrers, no estarà de més posar-s'hi unes quantes tiretes. Us ben asseguro que és molt enutjós córrer amb els mugrons vermellosos i irritats i en aquests moments entenc les dones quan de vegades es queixen!
Bé, fins aquí la part dels consells dedicats a l'equipació. Us confesso que això dels mitjons em té una mica amoïnat perquè la veritat és que m'emprenyaria molt haver-me de retirar per les butllofes. A veure si encara acabaré corrent descalç i així em deixo d'hòsties.

4 comentaris:

  1. Hola Joan Carles,
    Doncs jo faré servir uns X-socks Run Performance curtets, que ja tinc testats en 2 o 3 tirades llargues i a Granollers, i que son collonuts. Els de X-socks tenen un model Skyrun mes finet, i diuen que ideals per marató, però per a mi aquets que tinc ja son perfectes. Vaig dubtar al principi, perque tinc altres de New Balance mes fins que he fet servir a les mitges amb gran resultat, però aquest peleeet menys de "finura" dels X-socks no m'han suposat cap problema. Si no tens mitjons nous a temps, suposo que lo mes normal es tirar del parell que tinguis testats en curses o entrenaments llargs. Jo pel tema mugrons faig sevir tirites, amb l'únic risc de que si sues molt puguin caure, però es que amb vaselina taco la roba, i no marxa facil. Igual faig un mix.
    Pateixo pel temps. Estan pronosticant un temps amb possibilitat de pluja pel cap de setmana, i tot i que encara queden dies i el pronostic pot cambiar, ja començo a patir..., sobre tot pels familiars, amics, i espectadors.
    Per cert, si la vostre intenció es seguir la llebre de 3h45' podem quedar abans de la sortida per començar junts, i fins que la cursa posi a cadascú al seu lloc. El meu mail es: ernestcrespo@gmail.com, i si em passes el teu, podem estar en contacte aquest dies previs.
    Una abraçada, i sort amb els ultims detalls!!!

    ResponElimina
  2. Sobre els mitjons, no és tant una qüestió de si un model o un altre sinó que no hi seré a temps de provar-los abans de la cursa, més que res perquè aquesta setmana no faré res o com a molt, alguna sessió molt suau (de "trote"). Suposo que al final, tiraré pel dret i faré servir els de sempre, tot i que no estiguin dissenyats per córrer molt.

    Sobre els mugrons, tinc ja provada una samarreta elàstica que em van regalar, que s'arrapa al cos com una lapa i les vegades que l'he portat, no he tingut cap problema. Però per si de cas, les tiretes no faltaran tampoc.

    I sobre això de la llebre, parlo amb els companys a veure què volen fer. Per si de cas, el meu correu és: joanisilvia@gmail.com

    Seguim en contacte.

    ResponElimina
  3. Ep!

    Res de provatures! Els mitjons que hagis fet anar per les tirades llargues, són fantàstics!

    Als mugrons dos tiretes a cada un en forma d'ics, per a que no saltin amb la suor. Hi ha tiretes especialment pensades per aquests menesters.

    La vaselina a aixelles i entrecuix .

    La roba, si ja està provada doncs perfecte. Et dic lo mateix que amb els mitjons, si han anat bé per la tirada llarga, doncs ja és la bona!

    I et deixes una cosa, una bona gorra!
    Tant si les previsions són de pluja, com si son de molt sol, la gorra es molt important! Per la pluja, doncs ens evitarà que les gotes (fredes!!!) ens toquin la cara, i pel sol, perquè ens mitigarà el terrible efecte que produeix la insolació!
    També recomanu una peça de roba que a mi en resulta impresindible, un Buff! El porto sempre enrotllat al canell, i serveix eventualment com a barret tant per si plou com pel sol!

    I tampoc cal amoinar-se molt! La feina ja fa dies que la tens feta! Ara toca la millor part de l'entrenament: Gaudir d'una Marató!

    Per cert, t'esperem a les 7:45 al costat de la font màgica per fer la foto!

    Salut i a gaudir!

    ResponElimina
  4. Gràcies HdF pels consells. El problema és que amb els mitjons que he fet servir per les tirades llargues -i no són cap meravella- al final m'han donat més d'un problema, sense arribar al nivell de butllofa. I la meva tirada més llarga ha estat de 28 km. Aleshores, què pot passar els 14 km. restants?

    Les tiretes ja les tinc, també les compeed, el buff i la gorra ... no ho sé. No n'he portat mai i potser em faria més nosa que servei. Ja veurem.

    Gràcies per convidar-me a fer la foto. Procuraré ser-hi a les 7:45h però no dependrà només de mi perquè venim una colla. Ens veiem.

    ResponElimina